Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Επίσκεψη Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στα αρχαία της Βόρειας Πιερίας



Την αρχαία Πύδνα, τα ερείπια της Βυζαντινής Επισκοπής και τα αρχαιολογικά ευρήματα του Μακρυγιάλου επισκέφθηκε την Τρίτη 17 Μαΐου 2011 ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου.

Στην περιοχή του Μακρυγιάλου, ο αρχαιολόγος Μάνθος Μπέσιος ξενάγησε και ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την πλούσια κληρονομιά της Βόρειας Πιερίας αλλά και για το δύσκολο έργο που επιτελεί με τους συνεργάτες του.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εντυπωσιασμένος, τόσο από τα αρχαιολογικά ευρήματα όσο και από τις εργασίες συντήρησής τους, δήλωσε ότι τα σημαντικά αρχαία ευρήματα της βόρειας Πιερίας πρέπει να προστατευθούν και να προβληθούν μέσα από την υλοποίηση δράσεων.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, τόνισε ότι η τουριστική ανάπτυξη της Πιερίας θα επιτευχθεί μέσα από την ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αναβάθμισης των αρχαιολογικών χώρων με γνώμονα το σεβασμό και την προστασία του αρχαιολογικού πλούτου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας δεσμεύθηκε να συμβάλλει στη διατήρηση και διάσωση της πλούσιας αρχαιολογικής κληρονομιάς του τόπου. Η κ. Μαυρίδου επανέλαβε ότι στόχος της Π.Ε. Πιερίας είναι η δημιουργία ενός αρχαιολογικού χάρτη στον οποίο θα καταγράφονται όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι- διαδρομές- της Π.Ε. Πιερίας και οι οποίοι θα συνδέονται με τους αντίστοιχους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

΄΄ Περιοχές με έντονα πολιτιστικά στοιχεία αποτελούν πόλους τουριστικής ανάπτυξης. Οφείλουμε να εντάξουμε την Πιερία σε ένα πρόγραμμα πολιτιστικής ανάδειξης που θα λειτουργήσει ευεργετικά στην τοπική κοινωνία και θα τονώσει την τοπική οικονομία΄΄ τόνισε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.

Στην ξενάγηση παραβρέθηκαν ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς, οι Συνεργάτες της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Θάνος Μπαρμπαγεωργόπουλος και Παναγιώτης Τερζόπουλος, η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος, Μαρία Ναβροζίδου και ο τέως δήμαρχος Μεθώνης, Κώστας Αβραμίδης.