Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΡΙΣΜΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ.


Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες!
Την Δευτέρα 9\5\2011, έλαβε χώρα στο Λιτόχωρο η ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. για τον ορισμό αναπληρωτή δημάρχου και αναπληρωτή αυτού.
Φυσικά στη χθεσινή διαδικασία δεν οδηγηθήκαμε ξαφνικά και χωρίς λόγο! Είχε προηγηθεί η θέση σε αργία του μέχρι πρότινος δημάρχου κ. Παπαθανασίου.
Θέλω εδώ να θυμίσω ότι το θέμα της αργίας το έθιξα πρώτος, ήδη προεκλογικά, και ότι πορεύτηκα ως προς το ζήτημα αυτό πάντα με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, συνέπεια, χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες.
Τα πράγματα ήταν πάντοτε απλά, όσο κι αν θέλει ο κ. Παπαθανασίου κι....
ορισμένοι εκ της πλειοψηφίας να θολώνουν τα νερά! Εάν υπάρχουν και λειτουργούν σε αυτή τη χώρα νόμοι και θεσμοί, ήταν δεδομένο ότι ο κ. Παπαθανασίου θα τεθεί κάποια στιγμή σε αργία. Όπερ κι εγένετο και μάλιστα με τον πιο κατηγορηματικό κι αδιαμφισβήτητο τρόπο. Γιατί ορθά ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης παρέπεμψε, για να είναι πλήρως κατοχυρωμένος κι ο ίδιος, το θέμα στο Γραφείο του Νομικού Συμβούλου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το οποίο με τη σειρά του στηρίχθηκε σε γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπου γίνεται ξεκάθαρο ότι πρέπει να τεθεί άμεσα σε αργία όποιος αυτοδιοικητικός αιρετός παραπέμπεται για κακούργημα με αμετάκλητο βούλευμα! Και ας σταματήσουν επιτέλους ορισμένοι να χύνουν «κροκοδείλια» δάκρυα για τις δήθεν «αδικίες» και «αντιφάσεις» του νόμου! Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και ήταν τουλάχιστον ατυχείς – αν όχι για γέλια – οι προσπάθειες να εξομοιωθούν οι περιπτώσεις δημάρχων που έχουν εκκρεμείς υποθέσεις λόγω ατυχημάτων που προκάλεσαν… σκύλοι εντός των ορίων ευθύνης τους, με ένα αμετάκλητο βούλευμα για κακούργημα!
Κι εδώ βρίσκω την ευκαιρία να αναφέρω ότι κακώς και προφανώς υστερόβουλα συγχέουν κάποιοι την ουσία της δικαστικής υπόθεσης με την διοικητική πράξη της αργίας και το πολιτικό πρόβλημα που επιφέρει στον δήμο μας. Σωστά ακούστηκε προχθές η φράση «τεκμήριο αθωότητας». Άλλωστε εγώ είμαι εκείνος που δημόσια έχω δηλώσει ότι ουδέποτε απεκάλεσα τον κ. Παπαθανασίου κλέφτη, απατεώνα ή καταχραστή. Δεν είναι αρμοδιότητα κανενός από εμάς να δικάζει, πόσο μάλλον να καταδικάζει. Μόνο τα δικαστήρια είναι αρμόδια να κρίνουν!
Γεννάται πάντως το ερώτημα: Με μία τόσο ξεκάθαρη γνωμοδότηση πως είναι δυνατόν οι δημ.σύμβουλοι της πλειοψηφίας να βάζουν τις υπογραφές τους σε ένα κείμενο που αναφέρει ούτε λίγο, ούτε πολύ πως για εκείνους τίποτα δεν άλλαξε με την απόφαση του γενικού γραμματέα που ελήφθη, όπως ισχυρίζονται, κατόπιν πιέσεων (δηλ. πιέστηκε και το νομικό συμβούλιο του κράτους ;!;) και πως θα πρέπει ο κ. Παπαθανασίου «να συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο του»! Αρνούνται δηλ. να σεβαστούν τη νομιμότητα και τους θεσμούς που όλοι ορκιστήκαμε να υπηρετούμε! Θα ήθελα να πιστέψω πως δεν διάβασαν τι υπέγραφαν, ωστόσο, ακόμη κι αν αυτό συνέβη, σίγουρα δεν αποτελεί σοβαρό ελαφρυντικό.
Υπήρξε όμως και κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό: οι δηλώσεις που έκανε καθ’ όλη την προηγούμενη εβδομάδα ο εν αργία δήμαρχος διαβεβαιώνοντας με στόμφο ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να κάνει κουμάντο και ότι θα εκλεγεί ένας αναπληρωτής απλά για να βάζει…τις υπογραφές!! Κι ερωτώ: περιγράφει ή όχι ο εν αργία δήμαρχος μία «φαρσοκωμωδία», ουσιαστικά μία διαδικασία εκλογής…«αχυρανθρώπου»;! Εμείς φυσικά δεν ήταν ποτέ δυνατό να συναινέσουμε σε κάτι τέτοιο!
Άλλωστε το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Δε νομιμοποιούμε με κανένα τρόπο την προβληματική, αν όχι «αρρωστημένη» κατάσταση που μας οδήγησαν οι επιλογές του κ. Παπαθανασίου και κατ’ επέκτασιν της πλειοψηφίας. Έχω άλλωστε δηλώσει ότι υπήρξε προεκλογικά παραπλάνηση του εκλογικού σώματος, των συνδημοτών μας. Υπήρξε απόκρυψη της πλήρους αλήθειας, της πραγματικής εικόνας! Επομένως ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΝΤΙΜΟ, ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΣ θα ήταν να παραιτηθούν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και οι επιλαχόντες και να ακολουθήσουν αμέσως οι δικές μας παραιτήσεις (της αντιπολίτευσης) και ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ! Έτσι μόνο θα είχε την ευκαιρία να εκφραστεί δημοκρατικά ο λαός της Νότιας Πιερίας γνωρίζοντας πια όλη την αλήθεια!
Ας μην ισχυριστεί κανείς ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν δαπανηρή και θα είχε κόστος για τη λειτουργία του δήμου. Το όποιο σύντομο κόστος θα ήταν πολύ μικρότερο από την παρατεταμένη κατάσταση πολιτικής αστάθειας – για να μην πω ακυβερνησίας – που είχαμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε, άγνωστο μέχρι πότε, από εδώ και στο εξής. Ο Δήμος μας δεν αξίζει ούτε άλλο χαμένο πολιτικά χρόνο, ούτε άλλες χαμένες ευκαιρίες για οργάνωση και ανάπτυξη!
Δεν περίμενα φυσικά η πρότασή μου να γίνει δεκτή από την πλειοψηφία! Ίσως οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για μία τέτοια λύση, όμως πολύ φοβάμαι πως δεν αποκλείεται να ωριμάσουν απότομα, εάν παραταθεί για καιρό αυτή η κατάσταση πολιτικής αστάθειας. Ούτως ή άλλως έπρεπε να ακουστεί στην αίθουσα η ανησυχία και η σκέψη πολλών, αν όχι των περισσοτέρων, συνδημοτών μας! Βέβαια η πλειοψηφία είχε ήδη πάρει, όπως φάνηκε, τις αποφάσεις της κι έτσι ακολούθησε η τυπική διαδικασία της ψηφοφορίας. Επαναλαμβάνω ότι δεν υπήρχε περίπτωση να νομιμοποιήσουμε μία τόσο προβληματική κατάσταση, πόσο μάλλον όταν οι δηλώσεις του εν αργία δημάρχου οδηγούσαν το σώμα στο να εκλέξει απλώς κάποιον που θα έβαζε υπογραφές αντ’ αυτού! Σε τέτοιο εξευτελισμό των θεσμών κι έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης δεν ήταν ποτέ δυνατόν να συναινέσουμε και γι’ αυτό απείχαμε από την ψηφοφορία!
Υ.Γ: Πρόσφατα εκδόθηκε επίσημο δελτίο τύπου σχετικά με το θέμα από τον δήμο Δίου – Ολύμπου. Θα μπορούσε πολλά κανείς να σχολιάσει από όσα αναφέρονται στο δελτίο αυτό. Επιλέγω να σχολιάσω μόνο δύο σημεία από τις δηλώσεις του εν αργία δημάρχου κ. Παπαθανασίου και του δημαρχεύοντα πλέον κ. Γ. Φαρμάκη.
Γ. Παπαθανασίου: «Εγώ στις 19 Σεπτεμβρίου θα είμαι στο δικαστήριο, στη Θεσσαλονίκη. Άραγε, οι 13 μάρτυρες θα είναι; Το λέω αυτό διότι 14 ήταν οι μάρτυρες, ο ένας πέθανε και δεν ήταν και αχυράνθρωπος. Ήταν ο πατέρας σου Νικόλα (Νίκο Λάππα), ο Αθανάσιος Λάππας».
Σχόλιο: Και βέβαια δεν ήταν αχυράνθρωπος! Και βέβαια θα ήταν μάρτυρας στο δικαστήριο, αν ζούσε, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ε.Α.Λ. Και βέβαια δεν θα προσέρχονταν στο δικαστήριο με πρόθεση ούτε να «βγάλει λάδι», ούτε να «χαντακώσει» κανέναν. Θα ανέφερε ό,τι γνώριζε για την υπόθεση με μοναδική πρόθεση να λάμψει η αλήθεια. Ούτως ή άλλως η τελική κρίση ανήκει στους δικαστές. Επειδή όμως ο κ. Παπαθανασίου συνηθίζει έμμεσα ή άμεσα να αναφέρεται στον πατέρα μου όταν μιλάει για την επερχόμενη δίκη, προκειμένου να μη δημιουργούνται παρανοήσεις και για να αποφεύγονται οι μεταξύ μας παρεξηγήσεις, του ζήτησα να μην ξαναπιάσει τον πατέρα μου στο στόμα του τουλάχιστον στην αίθουσα του δημ. συμβουλίου. Τουλάχιστον τη μνήμη του Θανάση του Λάππα πιστεύω ότι μπορεί και οφείλει να τη σεβαστεί!
Γ. Φαρμάκης: «Δεν μπορούμε να ζητάμε την εφαρμογή του νόμου όσον αφορά στην αργία του δημάρχου και στη συνέχεια όταν δικαιώνεται η συγκεκριμένη μας στάση, να ζητάμε την παραίτηση όλων των συμβούλων και να γίνουν εκλογές. Άλλο προβλέπει ο νόμος».
Σχόλιο: Πρώτον, κρατάω την παραδοχή του κ. Φαρμάκη ότι δικαιώθηκε η συγκεκριμένη μου στάση όσον αφορά στην αργία του δημάρχου! Δεύτερον, η πρότασή μου είναι μέσα στα πλαίσια που ορίζονται από τον Νόμο (ο κ. Φαρμάκης και όποιος άλλος ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει τον κόπο να ρίξει μία ματιά π.χ. στο άρθρο 55 του «Καλλικράτη»). Τρίτον, για το παράπονο σε άλλο σημείο της δήλωσης του κ. Φαρμάκη σχετικά με τον όρο «αχυράνθρωπος», θα του ζητήσω να απευθύνει, κατά την παροιμιώδη ρήση, «τα παράπονα στον (εν αργία) δήμαρχο»! Εκείνος ήταν που δήλωνε πως θα εκλεγεί κάποιος απλώς για να βάζει τις υπογραφές!
Όπως και να’ χει πρέπει να συγχαρούμε τον κ. Φαρμάκη και να του ευχηθούμε «σιδερένιος» με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων καθηκόντων του ως δημαρχεύων του Δήμου μας. Ευελπιστούμε πως θα ασκήσει τα καθήκοντα αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι δεν θα δεχόταν ποτέ να γίνει «αχυράνθρωπος». Θα ήταν πολύ δυσάρεστη η θέση, στην οποία θα βρισκόμασταν όλοι, εάν παρ’ ελπίδα διαφαινόταν μία σύγχυση θέσεων και αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε δημαρχεύοντα και εν αργία δήμαρχο. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!
Τέλος, με την ευκαιρία των πανελλαδικών εξετάσεων που μόλις ξεκίνησαν, να ευχηθούμε καθαρό μυαλό και καλή επιτυχία, τόσο στον γιο του κ. Παπαθανασίου, Κων\νο, όσο και στον γιο του κ. Φαρμάκη, Αργύρη, καθώς βέβαια και σε όλα τα αγόρια και κορίτσια από τον δήμο μας που δίνουν τις μέρες αυτές τον δικό τους αγώνα για το μέλλον τους. Μακάρι να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και να καμαρώσουμε όλοι μαζί τις επιτυχίες τους, κάτι που άλλωστε το έχουμε ανάγκη για να φανεί ότι «η ένατη θέση από το τέλος» δεν ταιριάζει σε αυτόν τον δήμο.
Θα κλείσω αυτό το κείμενο με τον τρόπο που ξεκίνησα την τοποθέτησή μου στην προχθεσινή συνεδρίαση. Χριστός ανέστη, χρόνια πολλά σε όλους και μακάρι να αναστηθεί σύντομα και ο δήμος μας, αφού είμαστε πια στην χειρότερη θέση της ιστορίας μας.
Υπάρχουν όμως οι δυνάμεις που μπορούν να βγάλουν τον τόπο από το τέλμα που βρίσκεται!
Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».