Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Κυβέρνηση θα κριθεί εκ του αποτελέσματος στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών


Σωστό, πρωτοπόρο και με σωστές προβλέψεις σε ότι αφορά τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.), τις τράπεζες και τους τρόπους και μεθόδους της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών «Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις», στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 4 Μαΐου 2011, ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου

Ο κ. Παπαγεωργίου στην ομιλία του τόνισε πως «βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη στιγμή του προγράμματος, του εγχειρήματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, του εγχειρήματος για εκσυγχρονισμό και εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της χώρας μας.

Τούτη την ώρα, απαιτούνται σύγχρονοι τρόποι, όσο καμιά άλλη στιγμή στη χώρα μας, αλλά και η χρήση σύγχρονων εργαλείων για τις αυξημένες απαιτήσεις αυτού του εγχειρήματος, καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση, αλλά και τον ελληνικό λαό στο σύνολό του για διάσωση και εξυγίανση των δημοσιονομικών, σε αυτή τη δύσκολη, συγκυρία στα δημοσιονομικά μας πράγματα.

Τώρα νομίζω ότι η Κυβέρνηση θα κριθεί εκ του αποτελέσματος και ιδιαίτερα, στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και πιο συγκεκριμένα στους τρεις τομείς, αυτούς που αφορούν τις τράπεζες, αφορούν τον ΟΔΔΗΧ, αφορούν τη διαχείριση των ακινήτων του δημοσίου.

Το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση. Είναι ένα σωστό νομοσχέδιο, είναι ένα πρωτοπόρο νομοσχέδιο, έχει σωστές προβλέψεις και ιδιαίτερα, επαναλαμβάνω, σ’ αυτά που είναι κρίσιμα μεγέθη, που αφορούν τον ΟΔΔΗΧ, που αφορούν τις τράπεζες και αφορούν τους τρόπους και μεθόδους της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, των ακινήτων δηλαδή του δημοσίου».

Οι παρατηρήσεις

Ο κ. Παπαγεωργίου απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών επεσήμανε πως «συμπληρώνοντας τον προβληματισμό και τις εναγώνιες προσπάθειες που κάνετε εσείς, αλλά και οι συνάδελφοί μας για να εμπλουτίσουν το οπλοστάσιό σας, θέλω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις».

Για τα ακίνητα του δημοσίου

«Υπάρχει η αίσθηση ότι όλα αυτά τα χρόνια οι δημόσιες υπηρεσίες και οι δημόσιες εταιρείες διαγκωνίζονται, δεν συμπεριφέρονται με τρόπο αποτελεσματικό και δεν συντονίζονται.

Νομίζω ότι με αυτήν τη παρέμβασή σας, αλλά πάνω απ’ όλα με την εποπτεία εκ μέρους σας και εκ μέρους της Κυβέρνησης πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα, για να έχουμε συντεταγμένη πορεία όλων των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών που κατέχουν και διαχειρίζονται περιουσία του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να οδηγηθούμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για να μην ξαναζήσουμε στιγμές απείρου κάλλους, όπως αυτές της ΚΕΔ της προηγούμενης περιόδου, οι οποίες κάθε άλλο παρά τιμούν το δημόσιο, κάθε άλλο παρά τιμούν το μάνατζμεντ του δημοσίου και τα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Φυσικά επιμένω και επιμένουμε όλοι ότι η χρήση των σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων –πάντα καταφεύγουμε στο leasing και στο leaseback- είναι όσο καμιά άλλη φορά απαραίτητα, για να οδηγηθούμε σε αποτελέσματα, δηλαδή στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι οι τρόποι και οι μέθοδοι επέμβασης σε αυτό το μέγεθος είναι πολλοί. Δεν μπορεί να πει κανένας ότι θα πουλήσει, θα αξιοποιήσει, θα κάνει μόνο leasing. Υπάρχουν πληθώρα τρόπων, μεθόδων και εργαλείων, που, βέβαια, πρέπει να εμπεδώνουν την αίσθηση της καλής και επωφελούς αξιοποίησης υπέρ του ελληνικού λαού και του δημοσίου, αλλά θα πρέπει να παράγουν και αποτελέσματα. Διότι, κύριε Υπουργέ, οφείλω να σας ομολογήσω ότι υπάρχει μια δυσπιστία όχι μόνο για το αν φθάσουμε σε αυτό το νούμερο για το οποίο δεσμευτήκαμε δημόσια ως Κυβέρνηση, αλλά και σε πολύ μικρότερα νούμερα. Αν φυσικά δεν φθάσουμε, θα είναι αρνητικό. Θέλω, όμως, να σας πω ότι είναι δύσπιστη η στάση των πολιτών και των ανθρώπων που κινούνται σε αυτόν το χώρο, στο χώρο του λεγόμενου REAL ESTATE, δηλαδή στο χώρο της διαχείρισης ακινήτων γενικότερα».

Για τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους

Είναι αδιανόητο και οι πιο μικρές επιχειρήσεις να καταφεύγουν στη γνώση χρηματοοικονομικών συμβούλων, για να διαχειρίζονται την περιουσία –ιδιαίτερα τα χρηματοοικονομικά τους και τα κόστη- και το δημόσιο όλα αυτά τα χρόνια να μην έχει σύγχρονες υπηρεσίες που θα διαχειρίζονται τα χρηματοοικονομικά.

Και οι μικρότερες τράπεζες έχουν κάνει dealing rooms. Και οι μικρότερες επιχειρήσεις καταφεύγουν στις συμβουλές ανθρώπων που ξέρουν τα χρηματοοικονομικά, για να φτιάξουν οικονομίες και χαμηλά κόστη. Γιατί τα κόστη στα χρηματοοικονομικά είναι ένα σχετικά ελαστικό μέγεθος, εάν ξέρει κανείς να διαχειρίζεται σωστά τα χρηματοοικονομικά μιας επιχείρησης, ενός οργανισμού, του δημοσίου.

Νομίζω ότι στις συγκυρίες που προαναφέραμε και που διέρχεται η χώρα μας το δημόσιο χρέος και οι τόκοι είναι το μεγάλο πρόβλημα. Διότι είδα ένα draft, κύριε Υπουργέ, που λέει ότι το 2014 θα πληρώνουμε για τόκους 22,7 δισεκατομμύρια. Αυτό το «λίπος» δεν μπορεί να το σηκώσει η χώρα, εξ ου και γίνεται αυτή η τεράστια συζήτηση αναδιάρθρωσης, αναρρύθμισης κ.ο.κ. Είναι τρομερό! Άρα, είναι επείγον το ζήτημα της ενίσχυσης των υπηρεσιών του ΟΔΔΗΧ για έξυπνη και καλή διαχείριση του δημοσίου χρέους.

Βέβαια, κύριε Υπουργέ, είναι τραγικό που δεν έγινε –πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να το κάνετε στη Βουλή- μια συζήτηση οργανωμένη για το πώς αντιμετωπίζονται τα υπερβολικά χρέη ενός δημοσίου. Εγώ θα μπορούσα αύθις και παραχρήμα από τη σχετική μου εμπειρία –τη μικρή εμπειρία- να σας πω έξι-επτά τρόπους που δεν είναι, για παράδειγμα, η αναδιάρθρωση, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη χώρα. Στην ουσία κάνεις στάση πληρωμών και λες στους πιστωτές «Ελάτε να μειώσουμε το χρέος».

Υπάρχει η επαναγορά του χρέους. Υπάρχει ο τρόπος του ανασχεδιασμού του χρέους, της αναρρύθμισης, του refinancing, όπως λέγεται, του εθελοντικού κουρέματος. Υπάρχουν δηλαδή τρόποι που είναι ανώδυνοι έως πολύ λίγο επώδυνοι για την εικόνα, τη διαπραγματευτική ισχύ, την υπόσταση και την οντότητα του ελληνικού δημοσίου, τρόποι που θα παραγάγουν αποτελέσματα και δεν θα τους βρει μπροστά του αύριο-μεθαύριο το ελληνικό δημόσιο. Αυτά μπορεί να τα κάνει ένας σωστός ΟΔΔΗΧ.

Πολύ σωστά, κύριε Υπουργέ, κάνατε προβλέψεις. Γιατί, κύριε Υπουργέ, θα σας πω ότι χθες-προχθές έγινε αγορά ελληνικής τράπεζας. Ελληνική τράπεζα πούλησε ομόλογο του ελληνικού δημοσίου επταετούς διάρκειας στο 40% της ονομαστικής αξίας και δεν είπε κάποιος να το αγοράσει το ελληνικό δημόσιο, γιατί δεν είχε χρήματα, γιατί δεν είχε έναν αποτελεσματικό ΟΔΔΗΧ, γιατί δεν είχε μηχανισμούς.

Στην Αγγλία την προηγούμενη εβδομάδα γινόταν χαμός. Αγόραζαν ελληνικά ομόλογα –που ξέρετε, κύριε Υπουργέ, ότι τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα είναι μεσοσταθμικού επιτοκίου, επταετούς διάρκειας- στο 50% της ονομαστικής αξίας. Και διερωτάται κανείς γιατί φλυαρούμε. Όλοι έχουν γίνει ειδικοί περί την αναδιάρθρωση.

Πρέπει να δούμε πώς θα κάνουμε το εθελοντικό κούρεμα, το haircut, μέσα από τις αγορές, μέσα από τη δευτερογενή αγορά. Και υπάρχουν ομόλογα. Και πώς τα αγοράζουν οι άλλες τράπεζες; Γιατί με την αγορά του κατιμά –έτσι λέγεται το ομόλογο του ελληνικού δημοσίου στο 40% της ονομαστικής αξίας- χτίζεται η κερδοφορία του αύριο. Και εμείς δεν είμαστε πουθενά.

Ο ΟΔΔΗΧ μπορεί να το κάνει αυτό, κύριε Υπουργέ. Πρέπει να ξεκινήσετε «χθες» να το κάνετε αυτό, χωρίς να οριοθετείτε και χωρίς να επιφυλάσσεστε πουθενά.

Έχω βαθιά συναίσθηση των όσων είπα. Δίνουμε 30 δισεκατομμύρια και καλά κάνουμε. Και βέβαια έχετε προβλέψει εγγύηση στις ελληνικές τράπεζες. Γιατί οι τράπεζες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Και σας το λέει ένας άνθρωπος που δούλεψε σε δυόμισι ελληνικές τράπεζες. Το «μισό» έχει σημασία, αλλά δεν θα το αναφέρω τώρα.

Μπορείτε, κύριε Υπουργέ, να πείτε στην Εθνική Τράπεζα ή στην Αγροτική Τράπεζα «σου δίνω εγγύηση 30 δισεκατομμύρια για να μπορείς να δανειστής, αλλά το 20% από αυτά θα κάνεις αγορά ομολόγων για λογαριασμό μου από τη δευτερογενή αγορά». Τότε θα δείτε πώς γίνεται το κούρεμα. Και λένε ότι δεν έχουν ρευστό και έχουν δίκιο. Αλλά υπάρχουν χίλιοι τεχνικοί τρόποι. Αν πάτε στο dealing room της Εθνικής, που είναι από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων, θα βρείτε εκατό ανθρώπους που είναι ειδικοί και καθημερινά διαχειρίζονται τα futures, τα swaps και ξέρουν. Οι άνθρωποι αγανακτούν που δεν μπορούν να πουν τη γνώμη τους και λένε «μη φλυαρείτε, μη συζητάτε περί αναδιάρθρωσης του χρέους, γιατί κάνετε κακό στη χώρα, αλλά κάνετε κούρεμα στην πράξη, κάντε επαναγορά μέσα από τη δευτερογενή αγορά». Εξάλλου ποια ήταν και η διαφωνία του κ. Τρισέ; Ο κ. Τρισέ ήθελε το Ταμείο να αγοράζει από τη δευτερογενή αγορά, αν θυμάστε, κύριε Υπουργέ. Και βγήκε ο Γούεμπερ και δεν ξέρω ποιοι άλλοι, και είπε «όχι, σας φτιάχνουμε για την πρωτογενή αγορά».

Θεωρώ ότι είναι πολύ σωστές οι ρυθμίσεις που φέρνετε, κύριε Υπουργέ, αρκεί –και εδώ θα κριθείτε και θα κριθούμε όλοι - να κάνετε χρήση του ΟΔΔΗΧ εν τοις πράγμασι, να φέρει αποτελέσματα στην έξυπνη διαχείριση, στη συνδυαστική διαχείριση, στην καλή διαχείριση του δημοσίου χρέους.