Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Επίσκεψη του Ναυτικού Ομίλου στα Εκπαιδευτήρια «ΠΛΑΤΩΝ» και στο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας


Εκδρομή των αθλητών με τα εκπαιδευτικά σκάφη «ΔΑΝΑΟΣ και «ΚΩΣ»

Της Σχολής Ιστιοπλοΐας Ενηλίκων του Ν.Ο.ΚΑΤ.

Εβδομάδα ενημέρωσης η περασμένη από το τμήμα Ιστιοπλοΐας του Ναυτικού ομίλου Κατερίνης, καθώς αντιπροσωπεία του Ομίλου επισκέφθηκε Δημοτικά Σχολεία της Κατερίνης με σκοπό να ενημερώσει τους μικρούς μαθητές για τις δραστηριότητες του Ναυτικού ομίλου Κατερίνης και για το άθλημα της Ιστιοπλοΐας ειδικότερα.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 24 Μαΐου, η αντιπροσωπεία του τμήματος Ιστιοπλοΐας του Ομίλου με επικεφαλή τον προπονητή Ιστιοπλοΐας Κο Νίκο Σταυρίδη επισκέφθηκε τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «ΠΛΑΤΩΝ», όπου μίλησε με τους μικρούς μαθητές, τους παρουσίασε ένα αγωνιστικό σκάφος Optimist και τους κάλεσε να ασχοληθούν με τον Ναυταθλητισμό και ειδικότερα με τα αθλήματα της Ιστιοπλοΐας και Κωπηλασίας που αναπτύσσονται στον Ναυτικό Όμιλο Κατερίνης. Η διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων «ΠΛΑΤΩΝ» έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παρουσίαση αυτή και εξέφρασε την επιθυμία για την επόμενη σχολική χρονιά η προσέγγιση αυτή να γίνει πιο οργανωμένη, με ταυτόχρονη επίσκεψη των μικρών μαθητών στις εγκαταστάσεις του Ομίλου, ώστε να έχουν και μια πιο άμεση επαφή με το άθλημα της Ιστιοπλοΐας.

Την Παρασκευή 28 Μαΐου, σειρά είχε το Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας. Μετά από πρόσκληση της Διευθύντριας Κας Φανής Τσεντικίδου, η αντιπροσωπεία του τμήματος Ιστιοπλοΐας του Ομίλου, αυτήν την φορά με επικεφαλή τον πρόεδρο Κο Παναγιώτη Σεϊτανίδη, επισκέφθηκε το σχολείο και συζήτησε με τους 200 περίπου μικρούς μαθητές. Στην αρχή ο πρόεδρος του Ναυτικού ομίλου, παρουσίασε στους μαθητές τον Ναυτικό Όμιλο Κατερίνης και τους κάλεσε να γνωρίσουν από κοντά τις δραστηριότητές του. Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο προπονητής Κος Ν. Σταυρίδης, τους παρουσίασε ένα αγωνιστικό Ιστιοπλοϊκό σκάφος τύπου Optimist και τους ανέπτυξε τα οφέλη που αποκομίζει ο αθλητής από την Ιστιοπλοΐα.

Το πρόγραμμα της ομάδας Ιστιοπλοΐας του Ναυτικού ομίλου Κατερίνης συνεχίσθηκε το Σάββατο 29 Μαΐου με εκπαιδευτική εκδρομή των αθλητών με το Ιστιοπλοϊκό σκάφος «ΚΩΣ» της Σχολής Ιστιοπλοΐας Ενηλίκων του Ν.Ο.ΚΑΤ. Η εκδρομή ξεκίνησε από τον Πλαταμώνα και το μεσημέρι οι αθλητές βρισκόταν στο Στόμιο του Ν. Λάρισας. Στην διαδρομή ο κυβερνήτης του σκάφους και επικεφαλής των εκπαιδευτών της Σχολής του Ομίλου Κος Γιώργος Μαναός και ο προπονητής του Ομίλου Κος Νίκος Σταυρίδης συζήτησαν με τους αθλητές για τις δυνατότητες των σκαφών αυτών, για τις σχέση τους και τα κοινά τους σημεία με τα αγωνιστικά σκάφη των αθλητών μας, για Ιστιοπλοϊκά και αγωνιστικά θέματα. Σκοπός της εκδρομής αυτής ήταν να καταλάβουν οι μικροί αθλητές πως η Ιστιοπλοΐα είναι τρόπος ζωής και ότι δεν σταματά ποτέ. Το σκάφος των μικρών αθλητών συνόδευε από μικρή απόσταση και το εκπαιδευτικό σκάφος «ΔΑΝΑΟΣ» της Σχολής Ιστιοπλοΐας Ενηλίκων του Ν.Ο.ΚΑΤ. με κυβερνήτη τον εκπαιδευτή της Σχολής Κο Κώστα Παναγούλη, μεταφέροντας τους μαθητές της Σχολής Ενηλίκων για την πρακτική τους άσκηση. Φυσικά στην «κόντρα» που ακολούθησε, οι μικροί μας Ιστιοπλόοι «έβαλαν τα γυαλιά» στους μεγάλους, αφού το σκάφος τους τερμάτισε πρώτο στο λιμάνι του Στομίου Λάρισας.

Η Σχολή Ιστιοπλοΐας Ενηλίκων του Ν.Ο.ΚΑΤ. λειτουργεί σε συνεργασία με τον Π.Ο.Ι.Α.Θ. στις μόνιμες εγκαταστάσεις του Ν.Ο.ΚΑΤ. στην Παραλία Κατερίνης, με πρακτικά μαθήματα στα δύο εκπαιδευτικά σκάφη της σχολής (¨ΔΑΝΑΟΣ" και "ΚΩΣ") που βρίσκονται ενλιμενισμένα στο λιμάνι του Πλαταμώνα.

Οι μαθητές μυούνται στη ναυτική τέχνη μαθαίνοντας ναυτική ορολογία, κανόνες ναυσιπλοΐας, ναυτικούς κόμπους, ρυθμίσεις πανιών, χειρισμό του σκάφους, εύρεση και χάραξη πορείας, αγκυροβολία, Ναυτιλία, στοιχεία μηχανολογίας, μετεωρολογίας κ.λ.π. Οι κάτοχοι διπλώματος Ιστιοπλοίας του Ν.Ο.ΚΑΤ. μπορούν να χειριστούν νόμιμα Ιστιοπλοϊκά σκάφη μήκους έως 20μ.