Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Αγώνας δρόμου για να σωθεί το Αριστοτέλειο


Σύσσωμο το πρυτανικό συμβούλιο του ΑΠΘ βρέθηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, για να εξηγήσει όχι μόνο τα προβλήματα του πανεπιστημίου, που είναι "μια πόλη μέσα στην πόλη", αλλά και να ανακοινώσει τις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί, προκειμένου να μπορέσει το ΑΠΘ να αντλήσει 23 εκατομμύρια ευρώ από ίδιους πόρους.
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας:

  1. Να απεγκλωβίσει νομικά όχι μόνο το Αριστοτέλειο αλλά όλα τα πανεπιστήμια της χώρας από το ισχύον καθεστώς, που δεν τους επιτρέπει να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία των κληροδοτημάτων τους. Εάν συμβεί αυτό, τότε το ΑΠΘ θα κερδίσει 3-4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
  2. Εάν δοθούν οι σχετικές άδειες, το Αριστοτέλειο θα μπορέσει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά και να εξοικονομήσει το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ που δίνει στη ΔΕΗ ετησίως.
  3. Υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση για την πρόσληψη των 850 υπαλλήλων που εργάζονται με το καθεστώς εργολαβίας. Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να προσληφθούν από την Εταιρεία Αξιοποίησης του ΑΠΘ και να γλιτώσει το Ίδρυμα από το 10% που δίνει στους εργολάβους, αλλά και τον ΦΠΑ 23%.