Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ο Παπανδρέου μιλάει τώρα στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ


Με καθηστέρηση δύο ωρών ξεκίνησε η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ . Στο Βήμα τώρα είναι ο Παπανδρέου .

Μεταξύ άλλων λέει:
Με αφοσίωση δίνουμε εδώ και 20 μήνες την ευθύνη για τη διάσωση της χώρας και η Ελλάδα έχει μείνει όρθια, τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ...


Τα στοιχήματα είναι τρία:


  • η αντιμετώπιση του μεγάλου χρέους και των ελλειμμάτων που κληρονόμησε η κυβέρνηση
  • την προώθηση των μεγάλων.......... αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα εδώ και χρόνια
  • η διαμόρφωση συνθηκών στη διεθνή σκακιέρα, ώστε η Ελλάδα να παίξει το ρόλο που της αρμόζει
Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ενώ αναφέρθηκε και στα λάθη που έχει διαπράξει και η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ σχετικά με το δάνειο, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι κρίσιμες και συνεχίζονται.

Μάλιστα επικαλέστηκε και τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για το δημόσιο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη εντός της Ευρώπης για τη διάσωση της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα για την ευρωπαϊκή ενότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η στιγμή είναι σημαντική, είτε γιατί η Ευρώπη θα γράψει ιστορία ή η ιστορία θα ξεγράψει την ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι όλοι οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Δεν μπορούμε να φυγομαχήσουμε

Ο κ. Παπανδρέου επανέλανε την υποχρέωση της Ελλάδας να κάνει τις αλλαγές που θα κάνουν τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.

Αναγνώρισε ότι οι αλλαγές είναι επώδυνες και σε αρκετές περιπτώσεις άδικες, «όμως όσο πιο γρήγορα τις κάνουμε τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από την κρίση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε.

» Θα δώσουμε τη μάχη και εγώ και η ΚΟ. Ξέρω τις δυσκολίες των βουλευτών, αλλά ξέρετε ότι μπορείτε να στηριχθείτε επάνω μου και εγώ πάνω σε εσάς.»

Η προσπάθεια συναίνεσης

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, που επιχείρησε με στόχο την ευρύτερη ενότητα, γεγονός που ια συνέβαλε στην αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση, όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Αφησε μάλιστα αιχμές για το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει συνεννόηση, την ώρα που άλλα Κοινοβούλια συνεννοούνται για να δανείσουν «χρήματα των φορολογούμενων» στην Ελλάδα.