Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

SOS ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ... ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ


ΘΕΜΑ: «Πρόσκληση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για υποβολή αιτήσεων αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, Μουσικά Γυμνάσια-Λύκεια, Καλλιτεχνικά Γυμνάσια-Λύκεια, Σ.Μ.Ε.Α. και Τμήματα Ένταξης και Διαπολιτισμικά Σχολεία για το διδακτικό έτος 2011-2012».


            Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο της διαδικασίας διενέργειας των αποσπάσεων σε σχολικές μονάδες κατά το σχολικό έτος 2011-2012,
κ α λ ε ί

τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση απόσπασης για το διδακτικό έτος 2011-2012,  για...
τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ,
β) σε Μουσικά Γυμνάσια-Λύκεια,
γ) σε Καλλιτεχνικά Γυμνάσια-Λύκεια,
δ) σε Σ.Μ.Ε.Α. και Τμήματα Ένταξης,
ε) σε ΚΕΔΔΥ,
στ) σε Διαπολιτισμικά Σχολεία και
ζ ) σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

2. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων ορίζεται: από 16-06-2011 μέχρι 30-06-2011. Η προθεσμία αυτή είναι αποκλειστική και ουδεμία παράταση θα δοθεί.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Οι ισχύουσες διατάξεις, βάσει των οποίων πραγματοποιούνται οι αποσπάσεις, είναι οι ακόλουθες:
·        άρθρο 31 παρ. 1, 2 και 6 του Ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71 τ.Α΄), 
·        παρ. 5 περ. γ΄ του άρθρου 16 του Ν.1566/85 (ΦΕΚ 167/30-9-1985 τ. A’)  
·        του άρθρου 1 παρ.8 του Ν.3194/2003 (ΦΕΚ 267/20-11-2003 τ.Α΄), 
·        του άρθρου 46 παρ. 7 του Ν. 2413/1996 (ΦΕΚ 124/17.6.1996 τ. Α΄), 
·        του άρθρου 139 του Ν. 3463/2006 (ΦΕΚ 114/ 8-6-2006 τ. Α’), 
·        του άρθρου 21 του Ν.2946/2001 (ΦΕΚ 224/8-10-2001 τ.Α΄),
·        του άρθρου 16 περ. Ι΄ του Ν. 1824/88 (ΦΕΚ 296Α΄), όπως τροποποιήθηκε από τις διατάξεις του άρθρου 9 παρ.9 του Ν. 3391/2005 (ΦΕΚ 240Α΄) και
·        ΠΔ 50/96 και ΠΔ 100/97.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ


1. ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ ΣΕ ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ

1.1. Η αίτηση από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ θα υποβληθεί μέσω του ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης αιτήσεων αποσπάσεων.
Για διευκόλυνση τόσο των Δ/νσεων και Γραφείων Εκπαίδευσης όσο και των ιδίων των εκπαιδευτικών η αίτηση, αφού συμπληρώνεται, θα υποβάλλεται υπογεγραμμένη από τον εκπαιδευτικό, στο πλησιέστερο Γραφείο ή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανάλογα με τη βαθμίδα στην οποία ανήκει ο εκπαιδευτικός, όπου θα κατατεθούν και τα δικαιολογητικά, ώστε στη συνέχεια να καταχωρισθεί στο σύστημα.
Το έντυπο της αίτησης απόσπασης που θα συμπληρώσουν οι εκπαιδευτικοί υπάρχει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (www.minedu.gov.gr) και επισυνάπτεται και στην παρούσα εγκύκλιο.

1.2. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους κατά την υποβολή της αίτησης ότι:
α) Όταν η αίτησή τους καταχωρισθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα, θα κληθούν από το Γραφείο ή τη Δ/νση υποβολής να παραλάβουν επικυρωμένο αντίγραφο της καταχωρισμένης αίτησής τους, θεωρημένο από το Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης ή τον Προϊστάμενο του Γραφείου ή από τον αρμόδιο υπάλληλο στον οποίο έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα αυτό, το οποίο και θα προσυπογράφουν, αφού πρώτα ελέγξουν και οι ίδιοι την ορθότητα των καταχωρισμένων στοιχείων και κυρίως των κριτηρίων απόσπασης, τα οποία και αποτελούν τη βάση της μοριοδότησης.
Ενστάσεις για παράλειψη καταχώρισης κριτηρίων στην εκτυπωμένη αίτηση που θα υπογράψει ο εκπαιδευτικός δε θα γίνονται δεκτές.
β) Τα στοιχεία που δηλώνονται στην αίτηση απόσπασης έχουν την έννοια της υπεύθυνης δήλωσης, με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 8 του Ν.1599/86 και ψευδής δήλωση συνεπάγεται κυρώσεις που προβλέπονται από την παράγραφο 6 του άρθρου 22 του ίδιου νόμου.
γ) Η αίτησή τους θα πρέπει να συνοδεύεται από τα απαραίτητα επίσημα αποδεικτικά στοιχεία των κριτηρίων ή των λόγων απόσπασης τους οποίους επικαλούνται, όπως αυτά αναλυτικά αναφέρονται παρακάτω.
δ) Για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν μέχρι και πέντε προτιμήσεις ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα.
ε) Η αίτηση που θα υποβληθεί με την παρούσα εγκύκλιο από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ δεν θα εξετάζεται στην περίπτωση που ικανοποιηθεί τυχόν αίτηση που υποβλήθηκε από τους ίδιους εκπαιδευτικούς με τη διαδικασία της αριθμ. 56216/Δ1/17-5-2011 εγκυκλίου μας σε φορέα ή υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Επίσης, εφόσον ικανοποιηθεί αίτηση απόσπασης εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας σε Μουσικό ή Καλλιτεχνικό Σχολείο, δε θα εξετάζεται η αίτηση απόσπασης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ.
στ) Μετά την υποβολή των αιτήσεων δεν θα γίνονται δεκτές τροποποιήσεις (προσθήκες ή διαγραφές) των ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ απόσπασης.
ζ) Ανάκληση της αίτησης απόσπασης δεν θα γίνεται δεκτή, εκτός εάν οι λόγοι τους οποίους επικαλείται ο εκπαιδευτικός έχουν προκύψει μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης.
η) Να συμπληρωθούν οπωσδήποτε στην αίτηση τα πεδία που αφορούν στην επικοινωνία (σταθερό και κινητό τηλέφωνο καθώς και e-mail).
ι) Τέλος, στην αίτηση απόσπασης όσοι μετατέθηκαν το σχολικό έτος 2010-11 πρέπει να αναγράψουν ως ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ οργανικής αυτό της μετάθεσης και να έχουν υπόψη τους ότι γι’ αυτούς απαιτείται διετής υπηρεσία υπηρέτησης της οργανικής και ότι με την απόσπαση από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ δε θεμελιώνεται δικαίωμα μετάθεσης.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣH: Η έγκριση των αποσπάσεων τελεί υπό την προϋπόθεση ύπαρξης κενών στην περιοχή υποδοχής και επίσης μη δημιουργίας κενών στην περιοχή προέλευσης.

1.3. Οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Γραφείων Εκπαίδευσης παρακαλούνται:
α)  Να κοινοποιήσουν άμεσα την εγκύκλιο αυτή σε όλα τα σχολεία της αρμοδιότητάς τους, ώστε να λάβουν γνώση οι εκπαιδευτικοί.
β) Να θέσουν υπόψη των πιστοποιημένων χρηστών του συστήματος το αναλυτικό εγχειρίδιο οδηγιών το οποίο θα αποσταλεί με την έναρξη ηλεκτρονικής καταχώρισης των αιτήσεων.
            γ) Με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων θα πρέπει να συγκεντρώσουν όλες τις υποβληθείσες στην υπηρεσία τους αιτήσεις μαζί με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά και:
Ø      να αποστείλουν τις αιτήσεις «των αποσπάσεων κατά προτεραιότητα», όπως αναλυτικά αναφέρεται παρακάτω στο σχετικό κεφάλαιο, στις αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης –Τμήματα Γ’ αντίστοιχα– της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ενώ
Ø      τις λοιπές αιτήσεις καθώς και αντίγραφα των αιτήσεων «των αποσπάσεων κατά προτεραιότητα» να τις αποστείλουν στο Γραφείο ή τη Δ/νση της οργανικής θέσης των εκπαιδευτικών.
δ) Επίσης με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και μέχρι 22-7-2011 θα πρέπει:
·        να προβούν στον έλεγχο των αιτήσεων απόσπασης που υπέβαλαν οι εκπαιδευτικοί αρμοδιότητάς τους (δηλ. όσοι υπάγονται οργανικά αυτούς) στο Ολοκληρωμένο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συλλογής και Διαχείρισης Αιτήσεων Απόσπασης (https://anaplirotes.sch.gr), σύμφωνα με τις οδηγίες που θα αποσταλούν. Ο έλεγχος θα γίνει: α) με βάση την αίτηση και τα δικαιολογητικά που θα τους αποσταλούν από τα Γραφεία ή τις Δ/νσεις υποβολής των αιτήσεων και β) σύμφωνα με τα στοιχεία του ατομικού φακέλου των εκπαιδευτικών.
·        Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου να αποστείλουν το σχετικό εκτυπωμένο έντυπο ελέγχου θεωρημένο στις αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης –Τμήματα Γ’ αντίστοιχα– της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
·        Στην περίπτωση που προκύπτει διαφορά ως προς τη μοριοδότηση της αίτησης που υπέγραψε ο εκπαιδευτικός στο Γραφείο ή στη Δ/νση υποβολής και σ’ αυτή που προκύπτει μετά τον τελικό έλεγχο να ειδοποιείται ο εκπαιδευτικός με SMS ή mail ή με όποιον άλλο τρόπο είναι δυνατόν, ώστε να επιλύεται η διαφορά.

2. ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΛΟΙΠΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ

Σχετικά με τον τρόπο υποβολής των λοιπών αιτήσεων απόσπασης (σε Μουσικά Γυμνάσια-Λύκεια, σε Καλλιτεχνικά Γυμνάσια-Λύκεια, σε Σ.Μ.Ε.Α. κλπ ισχύουν τα όσα αναφέρονται για κάθε περίπτωση χωριστά παρακάτω.

3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ-ΚΩΛΥΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Δικαίωμα υποβολής αίτησης απόσπασης έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, με εξαίρεση όσους:
α) διορίστηκαν στα δυσπρόσιτα σχολεία και διανύουν την υποχρεωτική υπηρεσία στα σχολεία αυτά, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του Ν.3328/2005 (ΦΕΚ 80/1-4-2005 τ.Α’) σε συνδυασμό με την παρ. 4 του άρθρου 4 του Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71/19-5-2010 τ.Α’ ),
β) διορίστηκαν το σχολικό έτος 2010-2011 και διανύουν την τριετή υπηρεσία τους καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 4 του Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71/19-5-2010 τ. Α΄) στις οποίες σαφώς ορίζεται ότι «Ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη σχολική μονάδα της πρώτης τοποθέτησης μετά το διορισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερος των τριών ετών. (…) Κάθε διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα αυτό καταργείται».
Εξαιρούνται οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί που εντάσσονται σε ειδική κατηγορία, εφόσον διατηρείται σε ισχύ, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 30 του 3848/2010 (ΦΕΚ 71/19-5-2010 τ. Α΄), η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 8 του Π.Δ. 50/1996 που αναφέρει ότι «δεν απαιτείται η συμπλήρωση ενός έτους στην οργανική θέση στις περιπτώσεις της μετάθεσης ειδικών κατηγοριών».
γ) είναι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ16, απόφοιτοι Ωδείου, οι οποίοι διορίστηκαν και τοποθετήθηκαν αποκλειστικά σε Μουσικά Σχολεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.3475/2006 (ΦΕΚ 146 Α΄). Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση απόσπασης μόνο για τα Μουσικά Σχολεία.
δ) είναι στελέχη της εκπαίδευσης και η θητεία τους λήγει μετά τις 31-08-2011 ή
ε) υπηρετούν σε θέσεις με θητεία η οποία λήγει μετά τις 31-08-2011.
Αιτήσεις απόσπασης που τυχόν υποβάλλουν εκπαιδευτικοί των παραπάνω περιπτώσεων δεν θα γίνονται δεκτές.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣH Ι: Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι αποσπώνται και ταυτόχρονα τους χορηγείται ή ανανεώνεται η άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης με αποδοχές, θα πρέπει υποχρεωτικά να ανακαλέσουν είτε την άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης είτε την απόσπασή τους.

4. ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΣΤΗΝ Α/ΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δίνεται η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ16, ΠΕ19-20 και ΠΕ32 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να αποσπαστούν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να περιλάβουν στην αίτησή τους και την επιλογή «Επιθυμώ απόσπαση και σε πρωτοβάθμια εκπαίδευση». Στην περίπτωση αυτή, επειδή τα ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ συμπίπτουν, η αναγραφή συγκεκριμένου ΠΥΣΔΕ προτίμησης θα λαμβάνεται και ως αίτηση στο αντίστοιχο ΠΥΣΠΕ.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ
ΣΕ ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ       

Α. ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
1. ΤΡΟΠΟΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
Για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια:
1) η συνολική υπηρεσία, που αποτιμάται με μια (1) μονάδα ανά έτος,
2) η συνυπηρέτηση, που αποτιμάται με δέκα (10) μονάδες,
3) η εντοπιότητα, που αποτιμάται με τέσσερις (4) μονάδες, 
4) οι οικογενειακοί λόγοι, που αποτιμώνται ως εξής:
·        Οι έγγαμοι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες.
Ίδιο αριθμό μονάδων λαμβάνουν και  οι διαζευγμένοι ή σε διάσταση γονείς εκπαιδευτικοί στους οποίους έχει ανατεθεί νόμιμα η επιμέλεια άγαμων ανήλικων ή σπουδαζόντων παιδιών (φυσικών, θετών ή αναγνωρισμένων).
·        Οι εκπαιδευτικοί σε χηρεία λαμβάνουν έξι (6) μονάδες αν έχουν παιδί που είναι ανήλικο ή σπουδάζει, άλλως λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες.
·        Οι εκπαιδευτικοί με μονογονεϊκή οικογένεια, λόγω απόκτησης παιδιών χωρίς να έχει προηγηθεί γάμος, λαμβάνουν έξι (6) μονάδες, εφόσον έχουν παιδί που είναι ανήλικο ή σπουδάζει.
·        Οι εκπαιδευτικοί που είναι έγγαμοι, σε διάσταση, σε διάζευξη ή χηρεία ή με μονογονεϊκή οικογένεια λαμβάνουν πέντε (5) μονάδες για το πρώτο, έξι (6) για το δεύτερο και οκτώ (8) για το τρίτο παιδί (φυσικό, θετό ή αναγνωρισμένο) και δέκα (10) μονάδες για κάθε ένα από τα υπόλοιπα παιδιά, εφόσον αυτά είναι άγαμα ανήλικα ή σπουδάζουν.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ

Η έννοια των ανωτέρω τεσσάρων κριτηρίων, με επιφύλαξη των όσων παρακάτω διευκρινίζουμε,  ταυτίζεται εννοιολογικά με αυτή των μεταθέσεων. Τα κριτήρια αυτά όμως διαφοροποιούνται ως προς τους συντελεστές που αποδίδουν το σύνολο των μονάδων κάθε εκπαιδευτικού κατά τα ανωτέρω, λόγω του διαφορετικού χαρακτήρα των αποσπάσεων, και επομένως θα προκύψει διαφορετική μοριοδότηση για τις αποσπάσεις από εκείνη των μεταθέσεων για κάθε εκπαιδευτικό.
Έτσι θα ισχύουν γενικά τα όσα αναφέρονται στις αριθμ. 140341/Δ1/8-11-2010 και 140338/Δ2/8-11-2010 αντίστοιχες εγκυκλίους των μεταθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα παρακάτω διευκρινιστικά αναφέρονται για κάθε κριτήριο:

Ι.  ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Επειδή ο χρόνος συνολικής υπηρεσίας είναι ο ίδιος με τον κατά την έννοια του χρόνου των μεταθέσεων και πρέπει να ταυτίζεται με αυτόν, στην περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί έχουν υποβάλλει αίτηση μετάθεσης να αναγράφουν και στην αίτηση απόσπασης το ακριβές χρονικό διάστημα χρόνου που αναφέρεται στην αίτηση μετάθεσης, εννοείται επικαιροποιημένο κατά το τρέχον έτος στην περίπτωση που υποβλήθηκαν αιτήσεις μετάθεσης τα προηγούμενα έτη.
Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες της εγκυκλίου των μεταθέσεων για τον υπολογισμό του χρόνου των προϋπηρεσιών, κάτι που οπωσδήποτε συνιστά προσεκτικό έλεγχο του φακέλου των εκπαιδευτικών, ώστε να υπάρξει σύγκλιση στο χρόνο που θα αναφέρουν στη χειρόγραφη αίτησή τους οι εκπαιδευτικοί και στον χρόνο που θα προκύψει από τον έλεγχο του Γραφείου ή Διεύθυνσης της οργανικής τους θέσης.

ΙΙ. ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
α) Οι μονάδες συνυπηρέτησης υπολογίζονται για όλο το ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ (ένα), όπου υπηρετεί οργανικά (όχι με απόσπαση) ή εργάζεται ο/η σύζυγος, εφόσον η απόσπαση γίνεται σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ κι όχι σε περιοχή μετάθεσης.
β) Η διετία που πρέπει να έχει ο/η σύζυγος κατά την έννοια που διευκρινίζεται στην προαναφερόμενη εγκύκλιο των μεταθέσεων δύναται να περιλάβει και διαστήματα επιδοτούμενης ανεργίας χωρίς να απαιτείται ενεργός σύβαση εργασίας κατά την υποβολή των αιτήσεων. Η συμπλήρωση του χρόνου της διετίας μπορεί να γίνει μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων απόσπασης.
γ) Στην περίπτωση συζύγων εκπαιδευτικών που υποβάλλουν ταυτόχρονα αίτηση απόσπασης, η συνυπηρέτηση τίθεται με την προϋπόθεση που αναφέρεται στη διάταξη του 16 παρ. 5 του Π.Δ. 50/96 των μεταθέσεων, δηλαδή τις μονάδες αυτές λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί «εφόσον ο/η σύζυγος υπηρετεί ή εργάζεται στην περιοχή αυτή» και επομένως οι μονάδες δίνονται μόνο για την περιοχή της οργανικής του/της συζύγου.
Εφόσον συμπληρωθεί ως επάγγελμα η επιλογή Εκπαιδευτικός, τότε παρέχεται η δυνατότητα συνεξέτασης (επιλέγοντας το σχετικό πεδίο) των αιτήσεων των συζύγων και επομένως απαιτείται η συμπλήρωση του αριθμού πρωτοκόλλου της άλλης αίτησης και του Αριθμού Μητρώου του/της συζύγου εκπαιδευτικού. Διευκρινίζουμε όμως ότι αυτό δε συνιστά υποχρέωση της διοίκησης να συνεξετάσει τις δύο αιτήσεις, αλλά και δεν αποκλείει τη δυνατότητα να αποσπαστεί κάποιος εκ των δύο στην περίπτωση που το επιτρέπει η μοριοδότησή του.

ΙΙΙ. ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ
Η εντοπιότητα θα προσδιορίζεται με βάση την αντίστοιχη θεώρηση των μεταθέσεων με διαφοροποίηση μόνο ως προς το ότι η εντοπιότητα για τις αποσπάσεις ισχύει για όλη τη Δ/νση (ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ) στη βάση της νέας συγκρότησης των δήμων με τις διατάξεις του Ν. 1785/2010 (ΦΕΚ 87/2-6-2010 τ. Α’) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης».
5) Σοβαροί λόγοι υγείας:
α. των ίδιων των εκπαιδευτικών, των παιδιών ή των συζύγων τους (μονάδες 5 για ποσοστό αναπηρίας 50-66%, μονάδες 20 για ποσοστό 67-79% και μονάδες 30 για ποσοστό 80% και άνω),
β. των γονέων τους που είναι δημότες από διετίας και διαμένουν σε δήμο της περιοχής όπου ζητείται η απόσπαση, (μονάδα 1 για ποσοστό αναπηρίας 50-66% και μονάδες 3 για ποσοστό 67% και άνω),
γ. αδελφών τους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλειά τους (μονάδες 5).
ΠΡΟΣΟΧΗ! Για την απόδειξη του ποσοστού αναπηρίας των τριών ως άνω περιπτώσεων απαιτείται γνωμάτευση πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, που εκδίδεται βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, όπως ισχύει κάθε φορά (άρθρο 7 του ν. 3863/2010).
δ) η θεραπεία για εξωσωματική γονιμοποίηση (μονάδες 3).
Για την απόδειξη του κριτηρίου αυτού απαιτείται βεβαίωση από Ειδικό Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.
ε) οι σπουδές του εκπαιδευτικού (μεταπτυχιακές ή για απόκτηση άλλου τίτλου) σε σχολή που εδρεύει σε διαφορετική περιοχή από αυτήν όπου ανήκει οργανικά (μονάδες 2). Οι μονάδες αυτές χορηγούνται για το ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ που βρίσκεται η σχολή που φοιτά ο εκπ/κός. Για σπουδές στο Ε.Α.Π. δε χορηγούνται οι εν λόγω μονάδες.
2. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ
Τόσο οι αιτήσεις όσο και τα δικαιολογητικά -όπου αυτά απαιτούνται- για την απόδειξη των ανωτέρω κριτηρίων (συνολικής υπηρεσίας, συνυπηρέτησης, εντοπιότητας, οικογενειακών λόγων και σοβαρών λόγων υγείας) θα διαβιβαστούν από τις Δ/νσεις ή τα Γραφεία υποβολής των αιτήσεων στη Διεύθυνση ή στα γραφεία στα οποία ανήκουν οργανικά οι εκπαιδευτικοί, ώστε να συνεκτιμηθούν με τα υπόλοιπα στοιχεία που υπάρχουν στους ατομικούς φακέλους τους και να ελεγχθεί τελικώς η ορθότητα των υποβληθεισών αιτήσεων.
Σ΄ αυτό καθίσταται σαφές ότι υπεύθυνοι για τον τελικό έλεγχο, προκειμένου να γίνει ορθή αποτίμηση των μονάδων βάσει των οποίων και θα γίνουν οι αποσπάσεις, είναι οι Διευθυντές των Διευθύνσεων και οι Προϊστάμενοι των Γραφείων Πρωτοβάθμιας/ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα οποία ανήκουν οργανικά οι εκπαιδευτικοί.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
Ι. Οι αιτήσεις αυτές δε θα διαβιβαστούν στις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, εκτός εάν υπάρχει αμφισβήτηση και ένσταση από τους εκπαιδευτικούς ως προς τη μοριοδότηση που δεν δύναται να απαντηθεί από τις Διευθύνσεις ή ζητηθεί διασάφηση αιτήσεων με βάση συγκεκριμένα στοιχεία των αιτήσεων.
ΙΙ. Σχετικά με την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δικαιολογητικών εφιστούμε την προσοχή στους Διευθυντές και στους Προϊσταμένους Γραφείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης ότι -όπου προβλέπεται αυτή- πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται από την υπηρεσία.

Β. ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
            Επειδή οι αποσπάσεις έχουν, σύμφωνα και με τις διατάξεις που υλοποιούνται, κοινωνικοκεντρικό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα με γνώμονα πάντα την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, οι εκπαιδευτικοί των παρακάτω κατηγοριών αποσπώνται από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους, κατά σειρά προτεραιότητας ως ακολούθως:
α) Όσοι ανήκουν σε ειδική κατηγορία μετάθεσης.
Διευκρινίζουμε για την κατηγορία αυτή τα ακόλουθα:
(1)  Πέραν των αναφερομένων ασθενειών στο άρθρο 13 του Π.Δ. 50/96 επιπρόσθετα σε ειδική κατηγορία μετάθεσης ανήκουν και οι εκπαιδευτικοί που πάσχουν από:
·        δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία (Άρθρο 17 του N. 3402/2005 ΦΕΚ 258 17/10/2005),
·        σκλήρυνση κατά πλάκας (Παρ. 8 του άρθρου 1 του Ν.3194/03 ΦΕΚ 227/Α) και
·        Ε. Hodgkin, no Hodgkin και Willebrand (αριθμ. 19 Απόφαση της 217ης/18.9.08 Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας).
(2)  Προκειμένου για απόσπαση με υπαγωγή σε ειδική κατηγορία αρκεί γνωμάτευση πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής και όχι αποκλειστικά δευτεροβάθμιας, όπως απαιτείται με το νομικό πλαίσιο των μεταθέσεων.
β) Είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος (παρ. 1 του άρθρου 21 ν. 2946/2001 ΦΕΚ 224/8-10-2001 τ.Α΄).
Διευκρινίζουμε σχετικά με τις αιτήσεις των συζύγων στρατιωτικών ότι εάν αυτοί βρίσκονται υπό μετακίνηση και δεν είναι γνωστός ο τόπος εργασίας τους, δε θα υποβληθεί αίτηση από τους/τις εκπαιδευτικούς με τις καθορισθείσες διαδικασίες της παρούσης εγκυκλίου. Η αίτηση όμως δύναται να υποβάλλεται χειρόγραφα μόλις καταστεί γνωστός ο τόπος μετακίνησης και θα εξετάζεται από την υπηρεσία σε σχέση και με τις λοιπές αιτήσεις που θα υπάρχουν και στο πλαίσιο ύπαρξης λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων.
γ) Είναι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων (άρθρα 93 παρ. 7 και 182 παρ. 10 του ν. 3852/2010).
δ) Είναι σύζυγοι δικαστικών λειτουργών (παρ.3, άρθρου  47 ν. 2304/95).
ΠΡΟΣΟΧΗ! Στις ανωτέρω κατά προτεραιότητα αποσπάσεις, αν δεν υπάρχουν λειτουργικά κενά στην περιοχή όπου θεμελιώνουν δικαίωμα απόσπασης οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, η απόσπαση δύναται να πραγματοποιείται σε όμορη αυτής περιοχή. Γι’ αυτό εφιστούμε την προσοχή να δηλώνονται και περιοχές όμορες της περιοχής πρώτης προτίμησης.



2. ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΗ
ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
Οι αιτήσεις μαζί με τα δικαιολογητικά των εκπαιδευτικών που θέλουν να υπαχθούν στην κατά προτεραιότητα απόσπαση θα πρέπει απαραίτητα να διαβιβαστούν στις αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης –Τμήματα Γ’ αντίστοιχα– της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ώστε αφενός μεν να γίνει έλεγχος των στοιχείων αφετέρου δε να εξεταστεί η υπαγωγή ή μη των εκπαιδευτικών σε ειδική κατηγορία από τα αρμόδια κεντρικά υπηρεσιακά συμβούλια.
            Αντίγραφα των αιτήσεων αυτών θα πρέπει να σταλούν και στις Δ/νσεις ή τα Γραφεία των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών, προκειμένου να γίνει έλεγχος και ως προς τα λοιπά στοιχεία από τους φακέλους των εκπαιδευτικών, εφόσον, όπως προαναφέραμε, συγκρίνονται μεταξύ τους και πιθανόν να απαιτείται σε κάποιες των περιπτώσεων και μοριοδότηση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’
ΛΟΙΠΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

1. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε Μουσικά Γυμνάσια  και Λύκεια.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης απόσπασης στα Μουσικά Σχολεία έχουν:
α) Οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ01 έως και ΠΕ11, οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ12 για τη διδασκαλία του μαθήματος Ιστορίας της Τέχνης, καθώς και οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ13, ΠΕ19, ΠΕ20, ΠΕ32, οι οποίοι θα έχουν συμπληρώσει πενταετή τουλάχιστον διδακτική υπηρεσία στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αρμοδιότητας ΥΠΔΒΜΘ (ως μόνιμοι, αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι) έως 31 Αυγούστου 2011.

β) Οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του κλάδου ΠΕ16 Μουσικής οι οποίοι έχουν τους παρακάτω κατά μάθημα αναφερόμενους τίτλους σπουδών και πενταετή τουλάχιστον διδακτική υπηρεσία στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αρμοδιότητας ΥΠΔΒΜΘ έως 31 Αυγούστου 2011:

 Ι. Μάθημα των Θεωρητικών της Μουσικής (Μουσική θεωρία και πράξη):
Πτυχίο αντίστιξης ή φούγκας ή δίπλωμα σύνθεσης. Τεκμηριωμένη ενασχόληση με το προς διδασκαλία αντικείμενο τουλάχιστον πέντε ετών.
 ΙΙ. Μάθημα της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής:
            Δίπλωμα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής. Τεκμηριωμένη ενασχόληση με το προς διδασκαλία  αντικείμενο τουλάχιστον πέντε ετών.
 ΙΙΙ. Μάθημα της Διεύθυνσης Χορωδιακών και Ορχηστρικών Συνόλων:
Τίτλοι σπουδών αντιστοίχου ειδικότητας της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, αναγνωρισμένοι από το  Δ.Ι.Κ.Α.Τ.Σ.Α/ ΔΟΑΤΑΠ. Αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι με τα παραπάνω τυπικά προσόντα είναι δυνατό να προταθούν κατά την κρίση της καλλιτεχνικής επιτροπής, εκπαιδευτικοί που έχουν τα προβλεπόμενα τυπικά προσόντα του αντικειμένου «Θεωρητικά της Μουσικής» και τεκμηριωμένη ενασχόληση με το προς διδασκαλία αντικείμενο τουλάχιστον πέντε ετών.
            IV. Μάθημα των Ευρωπαϊκών Μουσικών Οργάνων:
Δίπλωμα ή πτυχίο του σχετικού οργάνου. Τεκμηριωμένη ενασχόληση με το προς διδασκαλία αντικείμενο τουλάχιστον πέντε ετών.
            V. Μάθημα των Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων:
Δίπλωμα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής. Τεκμηριωμένη γνώση- ενασχόληση με το παραδοσιακό όργανο τουλάχιστον πέντε ετών.

γ) Καθηγητές μουσικής, οι οποίοι διορίστηκαν σε Μουσικά σχολεία, έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης απόσπασης για άλλο μουσικό σχολείο, εφόσον έχουν υπηρετήσει ένα έτος στην κατεχόμενη οργανική θέση, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά όλων των ανωτέρω.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣH Ι:  Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ζητήσουν απόσπαση μόνον για τα σχολεία στα οποία είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν βάσει των προσόντων τους κατά το διορισμό τους. Όσοι έχουν διοριστεί αποκλειστικά σε Μουσικά Σχολεία, δύνανται να υποβάλουν αίτηση απόσπασης μόνο για τα Μουσικά Σχολεία και τους φορείς.
Συνεπώς, οι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ16, απόφοιτοι Ωδείου, οι οποίοι διορίστηκαν και τοποθετήθηκαν αποκλειστικά σε Μουσικά Σχολεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 7α του Ν.3475/2006 (ΦΕΚ 146 Α΄) μπορούν να υποβάλουν αίτηση απόσπασης μόνο για τα Μουσικά Σχολεία και τους φορείς.


Όσοι πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση συμπληρώνοντας το ειδικό συνημμένο έντυπο (όχι ηλεκτρονικά) στη Διεύθυνση ή Γραφείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου υπάγεται το σχολείο, στο οποίο ανήκουν οργανικά. Στη συνέχεια οι αιτήσεις αυτές θα αποσταλούν από τις υπηρεσίες, στις οποίες υποβλήθηκαν, στη Διεύθυνση Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, το αργότερο μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων απόσπασης. Η αίτηση αυτή θα συνοδεύεται από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, φάκελο δικαιολογητικών (τα οποία πρέπει να είναι επικυρωμένα φωτοαντίγραφα και στην περίπτωση ξενόγλωσσων μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα) για την απόδειξη των απαιτούμενων προσόντων και αναλυτικό πίνακα των δικαιολογητικών αυτών. Για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις και βιβλία, αρκεί επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του εξωφύλλου και της πρώτης σελίδας.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣH ΙΙ: Τα δικαιολογητικά που θα συνοδεύουν τις αιτήσεις απόσπασης για τα Μουσικά Σχολεία θα πρέπει να είναι απολύτως σχετικά με το αντικείμενο το οποίο καλούνται οι προς απόσπαση εκπαιδευτικοί να διδάξουν στα Μουσικά Σχολεία ή τη μουσική και τις τέχνες.
      Σε περίπτωση που έχει κατατεθεί φάκελος με τα δικαιολογητικά και βιογραφικό κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης μετάθεσης για το σχολ. έτος 2011-2012, δεν θα προσκομισθούν εκ νέου πλην της περίπτωσης προσκόμισης νέων στοιχείων ή δικαιολογητικών.

            Οι Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δ.Ε. της χώρας θα πρέπει να ελέγχουν τα δικαιολογητικά και όσα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της παρούσας εγκυκλίου καθώς και στη διαμόρφωση κρίσης για τους προς απόσπαση εκπαιδευτικούς, όπως απολυτήρια Λυκείου, Στρατού, δίπλωμα οδήγησης, βεβαιώσεις προϋπηρεσίας, που δεν αφορούν τα Μουσικά  Σχολεία, φωτοτυπίες και αποκόμματα εφημερίδων, θα πρέπει να απορρίπτονται και να μην επισυνάπτονται στις αιτήσεις απόσπασης. Θα πρέπει επίσης να ελέγχουν τη δυνατότητα των εκπαιδευτικών για απόσπαση και να δέχονται μόνο τις αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η απόσπαση στα Μουσικά Σχολεία γίνεται με απόφαση Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, προκειμένου να γνωμοδοτήσει, λαμβάνει υπόψη τη γνώμη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Μουσικών Σχολείων (για τους εκπαιδευτικούς μουσικής παιδείας) και πέραν αυτής τις μεταπτυχιακές σπουδές, την επιμόρφωση, τη μετεκπαίδευση, την προηγούμενη διδακτική εμπειρία στα Μουσικά Σχολεία, τις μεταπτυχιακές σπουδές, την επιστημονική συγκρότηση και γενικά τα αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣH ΙΙΙ: Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι ζητούν απόσπαση σε Τμήματα Ένταξης Μουσικών Σχολείων υπάγονται στην περίπτωση 4 της εγκυκλίου (Αποσπάσεις σε ΣΜΕΑΕ), δηλαδή θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση απόσπασης για το ΠΥΣΔΕ στο οποίο ανήκει το σχολείο με το Τμήμα ΄Ενταξης και στη συνέχεια, με αίτησή τους στην αρμόδια Διεύθυνση Δ.Ε, να ζητήσουν τη σχετική τοποθέτηση.
   
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα: 210 3442235 (κ. Φραϊδάκη) και 210 3442912 (κ. Τσιαφίτσα).

2. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε Καλλιτεχνικά Γυμνάσια και Λύκεια
Δικαίωμα υποβολής αίτησης απόσπασης στα Καλλιτεχνικά Σχολεία έχουν:
Οι εκπαιδευτικοί που θα έχουν συμπληρώσει πενταετή τουλάχιστον διδακτική υπηρεσία στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αρμοδιότητας ΥΠΔΒΜΘ (ως μόνιμοι, αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι) έως 31 Αυγούστου 2011.

Όσοι πληρούν την παραπάνω προϋπόθεση θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση συμπληρώνοντας το ειδικό συνημμένο έντυπο (όχι ηλεκτρονικά) στη Διεύθυνση ή στο Γραφείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο οποίο υπάγεται το σχολείο της οργανικής τους θέσης. Στη συνέχεια οι αιτήσεις αυτές θα αποσταλούν, από τις υπηρεσίες στις οποίες υποβλήθηκαν, στη Διεύθυνση Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΔΒΜΘ, το αργότερο μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων απόσπασης. Η αίτηση αυτή θα συνοδεύεται από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, φάκελο δικαιολογητικών (τα οποία πρέπει να είναι επικυρωμένα φωτοαντίγραφα και στην περίπτωση ξενόγλωσσων μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα) για την απόδειξη των απαιτούμενων προσόντων και αναλυτικό πίνακα των δικαιολογητικών αυτών. Για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις και βιβλία, αρκεί επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του εξωφύλλου και της πρώτης σελίδας.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣH IV: Τα δικαιολογητικά τα οποία θα συνοδεύουν τις αιτήσεις απόσπασης για τα Καλλιτεχνικά Σχολεία θα πρέπει να είναι απολύτως σχετικά με το αντικείμενο το οποίο καλούνται οι προς απόσπαση εκπαιδευτικοί να διδάξουν στα Καλλιτεχνικά Σχολεία  ή τις τέχνες.
      Σε περίπτωση που έχει κατατεθεί φάκελος με τα δικαιολογητικά και βιογραφικό κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης μετάθεσης για το σχολ. έτος 2011-2012, δεν θα προσκομισθούν εκ νέου πλην της περίπτωσης προσκόμισης νέων στοιχείων ή δικαιολογητικών.

            Οι Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δ.Ε. της χώρας θα πρέπει να ελέγχουν τα δικαιολογητικά και όσα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της παρούσας εγκυκλίου καθώς και στη διαμόρφωση κρίσης για τους προς απόσπαση εκπαιδευτικούς, όπως απολυτήρια Λυκείου, Στρατού, δίπλωμα οδήγησης, βεβαιώσεις προϋπηρεσίας που δεν αφορούν τα Καλλιτεχνικά Σχολεία, φωτοτυπίες και αποκόμματα εφημερίδων, θα πρέπει να απορρίπτονται και να μην επισυνάπτονται στις αιτήσεις απόσπασης. Θα πρέπει επίσης να ελέγχουν τη δυνατότητα των εκπαιδευτικών για απόσπαση και να δέχονται μόνο τις αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η απόσπαση στα Καλλιτεχνικά Σχολεία γίνεται με απόφαση Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, προκειμένου να γνωμοδοτήσει, λαμβάνει υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Καλλιτεχνικών Σχολείων (για τους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων, δηλαδή των κλάδων ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ16 και ΠΕ32) και πέραν αυτής τις μεταπτυχιακές σπουδές, την επιμόρφωση, τη μετεκπαίδευση, την προηγούμενη διδακτική εμπειρία στα Καλλιτεχνικά Σχολεία, την επιστημονική συγκρότηση και γενικά τα αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο: 210 3442280 (κ. Ε. Μπιγέρη).

3. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών (μη ειδικού προσωπικού) σε Σ.Μ.Ε.Α. και Τμήματα Ένταξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τυχόν κενές θέσεις στα σχολεία αυτά δύνανται να καλυφθούν με απόσπαση εκπαιδευτικών είτε από τους ανήκοντες οργανικά σε σχολεία του νομού είτε από εκπαιδευτικούς που είναι στη διάθεση του οικείου κατά περίπτωση συμβουλίου. Οι αποσπάσεις αυτές γίνονται με απόφαση του Προϊσταμένου Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και γνώμη του οικείου συμβουλίου.
Σε περίπτωση που εκπαιδευτικός επιθυμεί να τοποθετηθεί σε ένα από τα παραπάνω σχολεία, το οποίο όμως ανήκει σε άλλο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ από αυτό της οργανικής του θέσης, υποβάλλει αίτηση απόσπασης από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, σύμφωνα με την παρούσα εγκύκλιο και στη συνέχεια, εφόσον ικανοποιηθεί το αίτημα του, υποβάλλει νέα αίτηση στο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ στο οποίο αποσπάστηκε για την τοποθέτηση του σε ένα από τα συγκεκριμένα σχολεία.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣH V: Για την απόσπαση μη ειδικού προσωπικού σε Σ.Μ.Ε.Α και Τμήματα Ένταξης, οι προς απόσπαση εκπαιδευτικοί στις σχολικές μονάδες αυτές θα πρέπει να έχουν τα προσόντα που αναφέρονται στο άρθρο 4 παρ. Α4 του Ν. 2817/2000 «Εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ. 78Α΄/14.3.2000), όπως αυτό τροποποιήθηκε κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του Ν.3194/2003 (ΦΕΚ.267Α΄/20.11.2003 και τις διατάξεις του Ν.3699/2008 (ΦΕΚ. 199Α΄).

4. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε Διαπολιτισμικά Σχολεία.
Τυχόν κενές θέσεις στα Διαπολιτισμικά σχολεία θα καλυφθούν σύμφωνα με τις οδηγίες της προηγούμενης παραγράφου. Οι υποψήφιοι για απόσπαση στα σχολεία αυτά θα πρέπει να διαθέτουν αυξημένα προσόντα σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια τα οποία μπορούν να αποδείξουν με τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α. Πιστοποιητικό για τη γνώση ξένης γλώσσας (κατά προτεραιότητα της μητρικής γλώσσας της πλειοψηφίας των μαθητών).
β. Βεβαιώσεις παρακολούθησης σεμιναρίων σχετικών με τη διδασκαλία σε παλιννοστούντες μαθητές.
γ. Βεβαιώσεις για τυχόν προϋπηρεσία τους σε Διαπολιτισμικά Σχολεία ή  σε Σχολεία του εξωτερικού.

5. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην κ. Ξερογιαννάκη, τηλ. 2131311644.

6. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε ΚΕΔΔΥ

Α.  ΓΕΝΙΚΑ:
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για απόσπαση σε ΚΕΔΔΥ, έχουν οι εκπαιδευτικοί Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τις διατάξεις των άρθρων 12 και  21 του Ν. 3699/2008 (ΦΕΚ τ.Α΄ 199) με την επιφύλαξη του Κεφαλαίου Α’ (Νομικό πλαίσιο).

Β. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ:

Όσοι έχουν τα παραπάνω προσόντα θα πρέπει μέχρι τις 12 Ιουλίου 2011 να υποβάλουν αίτηση συμπληρώνοντας το ειδικό συνημμένο έντυπο (όχι ηλεκτρονικά) στη Διεύθυνση ή στο Γραφείο Εκπαίδευσης στο οποίο υπάγεται το σχολείο της οργανικής τους θέσης ή στο ΚΕΔΔΥ της οργανικής τους θέσης. Στη συνέχεια οι αιτήσεις αυτές θα αποσταλούν, από τις υπηρεσίες στις οποίες υποβλήθηκαν, στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής, Τμήμα Β’ Προσωπικού  του ΥΠΔΒΜΘ, το αργότερο μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων απόσπασης. Η αίτηση αυτή θα συνοδεύεται από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα και επίσημα έγγραφα (επικυρωμένα αντίγραφα) για την απόδειξη των απαιτούμενων προσόντων.
Σημειώνεται ότι κανένας τίτλος σπουδών δε θα λαμβάνεται υπόψη εάν δεν είναι επικυρωμένος.
Σε καμία περίπτωση η αίτηση δεν θα υποβάλλεται απευθείας από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή στο ΚΕΔΔΥ στο  οποίο ενδιαφέρονται να αποσπαστούν.
Υπενθυμίζεται στους εκπαιδευτικούς ότι τα στοιχεία που δηλώνονται στην αίτηση απόσπασης, έχουν την έννοια της υπεύθυνης δήλωσης, με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 8 του Ν.1599/86 (ΦΕΚ 75Α΄) και ψευδής δήλωση συνεπάγεται κυρώσεις που προβλέπονται από την παράγραφο 6 του άρθρου 22 του παραπάνω νόμου.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ  Ι:
Οι εκπ/κοί  οι οποίοι εκτός από απόσπαση σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ επιθυμούν απόσπαση σε ΚΕΔΔΥ θα συμπληρώσουν επιπλέον και το έντυπο απόσπασης σε ΚΕΔΔΥ με δικαίωμα δήλωσης προτιμήσεων μέχρι 5 ΚΕΔΔΥ.
Εάν για έναν εκπαιδευτικό ικανοποιηθεί αίτηση απόσπασης σε ΚΕΔΔΥ, στη συνέχεια δεν εξετάζεται η αίτησή του για απόσπαση σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ.
            Οι Διευθύνσεις, τα Γραφεία Εκπαίδευσης και τα ΚΕΔΔΥ της χώρας θα πρέπει να ελέγχουν τα δικαιολογητικά και να δέχονται μόνο τις αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ  ΙΙ:
Μετά τον έλεγχο για την ορθότητα των δηλουμένων από τους εκπαιδευτικούς υπηρεσιακών στοιχείων καθώς και αν οι ενδιαφερόμενοι εκπ/κοί θεμελιώνουν δικαίωμα υποβολής αίτησης απόσπασης, θα διαβιβαστεί στη Δ/νση Ειδικής Αγωγής, Τμήμα Β΄ Προσωπικού ΥΠΔΒΜΘ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ των υποβληθεισών αιτήσεων μαζί με τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά.
Για πληροφορίες που αφορούν σε αποσπάσεις σε ΚΕΔΔΥ (Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης), μπορείτε να απευθύνεστε στην κ. Τριανταφύλλου, τηλ. 210  344 2332 (Δ/νση Ειδικής Αγωγής, Τμήμα Β’ Προσωπικού).

7. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ11 της  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (Τ.Α.Δ) και Ειδικά Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΕΤΑΔ).
Για αποσπάσεις σε τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (Τ.Α.Δ) και Ειδικά Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης (Ε.Τ.Α.Δ)  θα  εκδοθεί εγκύκλιος από την αρμόδια υπηρεσία (Διεύθυνση  Φυσικής  Αγωγής του ΥΠΔΒΜΘ). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στους: κ. Καραγιάννητηλ. 210 3442206 και κ. Φουρτούνης, τηλ. 210 3442530.

8. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ11 της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως Νομαρχιακών Υπευθύνων.
Θα  εκδοθεί εγκύκλιος από την αρμόδια υπηρεσία (Διεύθυνση  Φυσικής  Αγωγής του ΥΠΔΒΜΘ). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην κ. Καρούζουτηλ. 210 344 3516.


                        Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ


            ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ        



Συνημμένα:
4 έντυπα αίτησης-δήλωσης

Πίνακας Αποδεκτών:
1.      Γενική Γραμματεία Δια Βίου Εκπαίδευσης
2.      ΙΔΕΚΕ
3.      ΕΑΙΤΥ
4.      ΟΛΜΕ
5.      ΔΟΕ

Εσωτερική Διανομή: 
1.      Γραφείο κας Υπουργού
2.      Γραφείο κας Υφυπουργού
3.      Γραφείου κ. Υφυπουργού
4.      Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα
5.      Γραφεία Ειδικών Γραμματειών   
6.      Γενικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις και Ανεξάρτητα
Τμήματα Κ.Υ. ΥΠΔΒΜΘ.
7.      Κ.Υ.Σ.Π.Ε.
8.      Κ.Υ.Σ.Δ.Ε.           
9.      Γ.Ε.ΠΟ.
10. Δ/νση Προσ/κού Π.Ε. /Τμήμα Γ’    
11. Δ/νση Προσ/κού Δ.Ε. /Τμήμα Γ’    
12. Δ/νση ΣΕΠΕΔ (Επιτροπές Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων)      




ΠΙΝΑΚΑΣ Α.
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ ΜΕ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ
 ΑΠΟ ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ ΣΕ ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ
1) η συνολική υπηρεσία
μία (1) για κάθε έτος υπηρεσίας
2) η συνυπηρέτηση
δέκα (10)
3) η εντοπιότητα
τέσσερις (4)
4) οι οικογενειακοί λόγοι
έγγαμοι εκπαιδευτικοί
ή διαζευγμένοι ή σε διάσταση γονείς εκπαιδευτικοί στους οποίους έχει ανατεθεί νόμιμα η επιμέλεια άγαμων ανήλικων ή σπουδαζόντων παιδιών (φυσικών, θετών ή αναγνωρισμένων).
τέσσερις (4)
σε χηρεία
τέσσερις (4)
σε χηρεία με ανήλικο τέκνο
έξι (6)
με μονογονεϊκή οικογένεια
έξι (6)
πρώτο παιδί
πέντε (5)
δεύτερο
έξι (6)
τρίτο
οκτώ (8)
για κάθε ένα από τα υπόλοιπα παιδιά
δέκα (10)
5) Σοβαροί λόγοι υγείας

α. των ίδιων των εκπαιδευτικών, των παιδιών ή των συζύγων τους
·        για ποσοστό αναπηρίας 50-66%
·        για ποσοστό 67-79% και
·        για ποσοστό 80% και άνω


·         μονάδες 5
·         μονάδες 20
·         μονάδες 30
β. των γονέων τους που είναι δημότες από διετίας και διαμένουν σε δήμο της περιοχής όπου ζητείται η απόσπαση
·        για ποσοστό αναπηρίας 50-66% και
·        για ποσοστό 67% και άνω



·         μονάδα 1
·         μονάδες 3
γ. αδελφών τους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλειά τους
μονάδες 5
δ) η θεραπεία για εξωσωματική γονιμοποίηση
μονάδες 3
ε) Οι σπουδές του εκπαιδευτικού (μεταπτυχιακές ή για απόκτηση άλλου τίτλου) σε σχολή που εδρεύει σε διαφορετική περιοχή από αυτήν όπου ανήκει οργανικά.
μονάδες 2


ΠΙΝΑΚΑΣ Β.
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

α) Οι ανήκοντες σε ειδική κατηγορία μετάθεσης
β) Οι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων κλπ
γ) Οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων
δ) Οι σύζυγοι στρατιωτικών δικαστικών λειτουργών