αποταμιεύσεις τους, κάτι που είχε κυριαρχήσει μετά τις φήμες για χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή. Η ροή χρημάτων που παρατηρήθηκε την Παρασκευή, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, ήταν πέρα από κάθε προσδοκία και ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ για καθένα από τα μεγάλα καταστήματα.
Οι πρώτες εκτιμήσεις από τα στοιχεία της Παρασκευής, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους", ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των κεφαλαίων που κατατέθηκαν την ημέρα αυτή σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. "Τώρα εξαφανίστηκαν τα επίπεδα κινδύνου που υπήρχαν σε σχέση με το ενδεχόμενο πραγματικής ''πτώχευσης'' στην Ελλάδα και αναμένουμε σταδιακά να αποκατασταθεί η ρευστότητα", επισημαίνουν. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να βάλει "φρένο" στη μαζική και σταθερή φυγή των καταθέσεων που παρατηρείται από το τέλος του 2009, η οποία μέχρι σήμερα έχει ανέλθει στο ποσό των 45 με 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το σύνολο των καταθέσεων υποχώρησε στο τέλος Μαΐου στα 191,9 δισεκατομμύρια ευρώ από 196,7 δισεκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο.
Η έξαρση του φαινομένου αφορά αποκλειστικά σχεδόν τα νοικοκυριά, με τις καταθέσεις τους να υποχωρούν στο τέλος Μαΐου στα 159,3 δισεκατομμύρια ευρώ από 163,8 δισεκατομμύρια ευρώ έναν μήνα πριν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 237,5 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν η καταθετική βάση των τραπεζών τον Ιανουάριο του 2010, υποχώρησε στα 191,9 δισεκατομμύρια ευρώ τον Μάιο του 2011, με τη συνολική εκροή να διαμορφώνεται στα 45,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, αντίστοιχη ήταν η συμπεριφορά των καταθετών και κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, με αποτέλεσμα η συνολική υποχώρηση των καταθέσεων να αγγίζει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.