Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ < ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ> ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΛΥΖΟ ΒΑΓΓΕΛΗ.

ΔΗΜΟΣ ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
‘ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ’

Η απροκάλυπτα επιθετική και απειλητική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Δήμου Πύδνας Κολινδρού κατά της παράταξής μας συνολικά και ιδιαίτερα κατά του επικεφαλής της κ. Λαγδάρη επιβεβαιώνει δίχως αμφιβολία το αντιδημοκρατικό τους ήθος και την άμετρη αλαζονεία τους, καθώς θεωρούν ότι είναι «ελέω θεού μονάρχες», προορισμένοι να διοικούν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν! Εξάλλου, η έλλειψη σεβασμού στην άσκηση κριτικής και στο δικαίωμα της διαφωνίας αλλά και οι προσωπικές ύβρεις, που είναι ανάξιες σχολιασμού, είναι αδιάψευστα στοιχεία μιας αντιδεοντολογικής, αντισυναδελφικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, που προσπαθεί να κρύψει με επιμέλεια την απραξία και τις εμφανείς αδυναμίες της πολιτικής τους. Πέρα από αυτά, εύκολα ακόμη επισημαίνει κανείς, όπως προκύπτει αβίαστα και από την ανακοίνωσή τους, ότι δεν έχουν καμιά αναστολή να διαστρέψουν την πραγματικότητα και να αμαυρώσουν τους αντιπάλους τους, καταφεύγοντας στη γνωστή τακτική του Γκέμπελς: Ψευδολογείτε ψευδολογείτε στο τέλος κάτι θα μείνει!.
Αντιπαρερχόμαστε το γνωστό τροπάρι περί δήθεν λαϊκισμού και δημαγωγίας εκ μέρους μας, καθώς αυτά αποτελούν συστατικά όχι απλώς της πολιτικής τους αλλά της ίδιας της «φύσης» τους, αφού έχουν αναγάγει το είδος σε επιστήμη! Οι «κατηγορίες» τους και τα άλλα ηχηρά παρόμοια δείχνουν τουλάχιστο έλλειψη φαντασίας και απουσία ευρηματικότητας. Από την πλευρά μας τονίζουμε και πάλι ότι δεν πρόκειται να υποκύψουμε στην παγίδα μιας άγονης και αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης, αλλά με εποικοδομητικό τρόπο θα ασκήσουμε το κατοχυρωμένο από τον θεσμικό ρόλο μας δικαίωμα να ελέγχουμε, να κρίνουμε και να καταγγέλλουμε κάθε πράξη ή παράλειψη της Διοίκησης που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δημοτών και του δήμου μας. Με γνώμονα τη στάση μας αυτή, που έχει στον πυρήνα της τη διάθεση για θετική συνεισφορά και υψηλό αίσθημα ευθύνης, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
α. Οι συνδημότες μας, που ήδη νιώθουν πως υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες και δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν ακόμη και στις πιο στοιχειώδεις λειτουργίες τους στρέφονται πια ανοιχτά, ανεξάρτητα από την επιλογή τους στις εκλογές, εναντίον της δημοτικής αρχής που τους αγνοεί επιδεικτικά. Αισθάνονται πως η δημοτική αρχή δρα αποσπασματικά, χωρίς σχέδιο και στόχους, και με την αντίληψη πως οι πρώην καποδιστριακοί δήμοι αποτελούν αυτόνομες οντότητες και όχι μια ενιαία και οριζόντια περιοχή με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της καθεμιάς. Έτσι και το δυναμικό των δήμων κατακερματίζεται και δεν αξιοποιείται σωστά, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Αν οι διοικούντες αφιππεύσουν από το καλάμι της εξουσιαστικής λογικής και αφουγκραστούν πραγματικά τις διαθέσεις των συμπολιτών μας, θα δουν την αλήθεια κατάματα και θα καταλάβουν ποιοι πραγματικά είναι «εκτός τόπου και χρόνου».
β. Ο δημοτικός προγραμματισμός στον οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα είναι ίσως από τα πιο κραυγαλέα ανέκδοτα, αφού κανένα θεσμικό όργανο δε συζήτησε ως τώρα κάποιο σχέδιο ούτε διατυπώθηκαν προτάσεις, εκτός αν κάποια σχεδίαση επί χάρτου εξαντλεί γι’ αυτούς ένα τόσο σημαντικό θέμα. Όταν δε λειτουργούν τα νέα θεσμικά όργανα του Δήμου (Εκτελεστική επιτροπή, Νέος θεσμός διαβούλευσης, Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας), για ποιον προγραμματισμό μπορούμε να μιλάμε;
γ. Αντί να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις για όλη αυτή την κατάσταση, ως ελάχιστο έστω δείγμα ευαισθησίας, και να φροντίσουν να επιλυθούν φανερές αδυναμίες, οι ίδιοι κατά τρόπο εξωφρενικό αλλά εύκολα ερμηνεύσιμο καταφεύγουν σε «πολιτική τυμβωρυχία» ανακαλύπτοντας δήθεν χρέη και «Μπακαλοκαταστάσεις» κατά την περίοδο της θητείας του κ. Λαγδάρη που έληξε το 2006. Τολμούν μάλιστα να διατυπώνουν υπόνοιες για οσμή σκανδάλου για μια Δημαρχιακή θητεία που έχει καταγραφεί στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών του τέως Δήμου Πύδνας ως η πιο σημαντική για το πολύμορφο έργο της και η πιο κρυστάλλινη για την υποδειγματική διαχείριση των κοινών. Και σαν να μην έφτανε αυτό αφήνουν να αιωρούνται σκιές και επισείουν απειλές για διερεύνηση υποθέσεων από αρμοδίους, όταν το κρίνουν σκόπιμο! Μια σύγκριση με την αντίστοιχη θητεία του κ. Πολύζου στο Δήμο Κολινδρού, θα καταδείκνυε άμεσα το μέγεθος του θράσους και της πρόκλησης, όταν ακόμα και σήμερα διαχέεται στην ατμόσφαιρα η διαφορά στην ποιότητα της διαχείρισης μεταξύ των δύο ανδρών. Ο κ. Πολύζος θα έδειχνε φρόνηση σιωπώντας, καθώς στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί.
δ. Σχετικά με τη μελέτη του αποχετευτικού δικτύου του Δήμου Πύδνας, τα στοιχεία που παρουσιάζονται, σκόπιμα ή από άγνοια, στο σχετικό δημοσίευμα δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια των πραγμάτων, που συνοπτικά έχει ως εξής:
1. Το ποσό των 450.000 ευρώ ήταν η προεκτιμώμενη αμοιβή για τη συγκεκριμένη μελέτη. Η διαδικασία δημοπράτησης έγινε σύμφωνα με τον Ν. 716/77 και ο ανάδοχος προέκυψε με τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.
2. Ο συνολικός χρόνος εκπόνησης όλων των επιμέρους σταδίων και μελετών ήταν 18 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης στις 31/12/2004. Όμως στον παραπάνω χρόνο δε συμπεριλαμβάνονται οι χρόνοι έγκρισης των επιμέρους σταδίων της μελέτης, καθώς κάθε εκπόνηση της επόμενης φάσης προϋποθέτει την έγκριση του προηγούμενου σταδίου από τον εργοδότη, όπως πολύ καλά αντιλαμβάνονται όσοι μελετούν σωστά τη συγκεκριμένη σύμβαση. Άρα, ο χρόνος παράδοσης της μελέτης αναπόφευκτα διευρύνεται ανάλογα με τους ρυθμούς διεκπεραίωσης των ενεργειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
3. Ως τις 31/12/2006, δηλαδή κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Λαγδάρη, ως Δημάρχου του τέως Δήμου Πύδνας, οι απορροφήσεις ύστερα από έντονη και διαρκή παρακολούθηση στη διετία 2004 – 2006 έφτασαν στο ποσό των 174.000 ευρώ (39%) και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα μεταξύ Δήμου – ΤΥΔΚ και αναδόχου, ενώ κατά τη διάρκεια της 4/τίας (2006 -2010) του κ. Βασιλειάδη, που τον διαδέχτηκε, η απορρόφηση ήταν 114.000 Ε (25,5%). Επομένως οι ευθύνες για τυχόν καθυστερήσεις ή άλλου είδους προβλήματα είναι ευνόητο πως δεν βαρύνουν τον κ. Λαγδάρη.
4. Η τελική αμοιβή των 702.000 Ευρώ προέκυψε μετά την προκαταρκτική μελέτη, η οποία εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύδνας με Δήμαρχο τον κ. Βασιλειάδη και με τιμές Γ’ τριμήνου του 2005. Το τελικό ποσό των 702.000 Ευρώ προέκυψε όχι από αναθεώρηση τιμών μέσω των συντελεστών αναθεώρησης, όπως διατείνεται το δημοσίευμα, αλλά ύστερα από την αξιολόγηση του πραγματικού συνολικού έργου, σε περίοδο που ο κ. Λαγδάρης δε βρισκόταν εξάλλου στη Διοίκηση και φυσικά προσδιορίστηκε από τις επιβλέπουσες υπηρεσίες με την εκτίμηση των πραγματικών δεδομένων, αφού το αρχικό ποσό των 450.000 ευρώ ήταν απλώς, όπως προαναφέρθηκε, προεκτίμηση.
5. Το γεγονός ότι παραθέτουμε με ακρίβεια όλα τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη μελέτη αποδεικνύει από την πλευρά μας το σεβασμό προς την αλήθεια και την πίστη μας στην αναγκαιότητα ενημέρωσης των συνδημοτών μας, γιατί δεν επιτρέπουμε καμιά σκιά στον επικεφαλής της παράταξής μας. Άλλοι είναι αυτοί που πρέπει να απολογηθούν για τα πεπραγμένα ή την αδράνειά τους, καθώς η μελέτη αυτή, έργο πνοής για την περιοχή μας ήταν επίτευγμα άοκνων προσπαθειών του κ. Λαγδάρη, όπως αποδεικνύει η απόφαση 168/2003 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύδνας με την οποία έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η χρηματοδότηση του ποσού των 450.000 ευρώ, το οποίο εντάχθηκε στο ΕΠΤΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την απόφαση αρ. πρωτ. 836/24-10-2003 του Υπουργείου Εσωτερικών.
Αν, ωστόσο, ο κ. Πολύζος νομίζει ότι τα πράγματα δεν έγιναν νόμιμα και σωστά, τον προτρέπουμε να πάει τον φάκελο στη δικαιοσύνη. Αν δε το πράξει θα είναι ένας κοινός συκοφάντης, επιφυλασσόμενοι για τα περαιτέρω, και το σπουδαιότερο συνένοχος για το βάλτωμα ενός έργου που ο επικεφαλής της παράταξής μας το είχε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα, γι’ αυτό και μετά την εξασφάλιση της πίστωσης από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κινήθηκε αποφασιστικά και γρήγορα για την έγκριση του αναδόχου απορροφώντας με εξαιρετικούς ρυθμούς μέσα σε μια διετία το 39% του συνολικού έργου. Σήμερα ο κ. Δήμαρχος έχει χρέος να άρει τα όποια προσκόμματα και να εντάξει το μεγαλόπνοο αυτό έργο στο ΕΣΠΑ , αλλιώς θα φέρει ιστορικές ευθύνες.
Κλείνοντας, δηλώνουμε πως ασυμβίβαστοι θα επιτελέσουμε στο ακέραιο και με αίσθημα ευθύνης τον ρόλο που μας ανέθεσαν οι συνδημότες μας, όχι με τη συγκρουσιακή λογική μιας ανέξοδης και στείρας αντιπαράθεσης, αλλά με προτάσεις θετικής αντιπροσφοράς και με γνώμονα πάντα τα ευρύτερα συμφέροντα των δημοτών και του Δήμου μας.