Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ Π.Κ. ΑΙΓΙΝΙΟΥ

Επισκεφτήκαμε το παράρτημα ΙΚΑ Αιγινίου με την Ηρώ Διώτη βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ στις 22-7-201.

Το ΙΚΑ Αιγινίου καλύπτει έναν αριθμό 3.000 ασφαλισμένων, διασπαρμένων σε όλη τη Βόρεια Πιερία. Οι αρμοδιότητές του είναι ποικίλες: Πληρωμή ενσήμων, πληρωμές δαπανών υγείας που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι στο Κέντρο Υγείας Αιγινίου ακόμη και τα σχολεία εξυπηρετεί με τις πληρωμές εισφορών καθηγητών ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Ένα μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων είναι μεγάλης ηλικίας. Το γραφείο του ΙΚΑ έχει διαρκώς μεγάλη κίνηση.

Το τυχόν κλείσιμό του θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα αναγκάζονται να κατεβαίνουν στην Κατερίνη ξοδεύοντας χρήμα, χρόνο και ταλαιπωρία. Ο υφυπουργός κ. Κουτρουμάνης στην Βουλή υποσχέθηκε ότι θα γίνει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία προκειμένου να μείνει σε λειτουργία ή να κλείσει κάποιο παράρτημα ανά την χώρα. Επίσης είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν κριτήρια, όπως ο αριθμός των ασφαλισμένων, η κίνηση και ο όγκος εργασιών. Εμείς ρωτάμε: Γιατί δεν έγινε διαβούλευση;

Γιατί στις 22/7 έστειλε εγκύκλιο ότι το ΙΚΑ Αιγινίου κλείνει το Σεπτέμβριο παρά την αντίθεση των κατοίκων και των υπαλλήλων του ΙΚΑ; Αν το κάνει μόνο για λόγους οικονομικούς και εκεί πέφτει έξω διότι τα λειτουργικά έξοδα του υποκαταστήματος φτάνουν μόλις τα 700 ευρώ ανά μήνα. Γιατί τόση αδιαφορία για τους ανθρώπους; Γιατί πρέπει να κλείσει μια υπηρεσία χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, ούτε ακόμα η στεγνή λογιστική λογική; Για 700 ευρώ προτιμάει την αφάνταστη ταλαιπωρία, οικονομική αφαίμαξη και απώλεια χρόνου για τους ασφαλισμένους;

Εκτός εάν ως πονηρός λογιστής σκέφτηκε το κέρδος που θα προκύψει για το κρατικό ταμείο από την παραίτηση των ασφαλισμένων να πάρουν πίσω χρήματα που κατέβαλαν π.χ. στο Κέντρο Υγείας Αιγινίου, διότι ποιος ασφαλισμένος θα κατέβει στην Κατερίνη για να εισπράξει 10 ή 20 ευρώ; Όμως αν ισχύει αυτό ο Υπουργός ας βγει να μας το πει, εφ’ όσον οι υποσχέσεις του για κριτήρια και διαβούλευση αποδείχτηκαν μια μεγαλοπρεπής σαπουνόφουσκα.

· Το ΙΚΑ πρέπει να μείνει ανοιχτό διότι είναι παραγωγικό και χρήσιμο.

· Το κλείσιμο του παραρτήματος υποβαθμίζει τη ζωή όλων και τη μελλοντική ανάπτυξη της Βόρειας Πιερίας.

· Η απόφαση για το κλείσιμο να αποσυρθεί

· Στους δύο μήνες που μεσολαβούν η Π.Κ. Αιγινίου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ θα κάνει ότι μπορεί μέσα και έξω από τη Βουλή για να αποτρέψει το κλείσιμο.

· Η τοπική κοινωνία έχει τον τελευταίο λόγο.

Υ.Γ. Η δικαιολογία ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν ηλεκτρονικά να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο ΙΚΑ δείχνει μηδενική επαφή των «αρμοδίων» με την πραγματικότητα της κοινωνίας μας και δείχνει επίσης πόσο επικίνδυνη και ανόητη είναι αυτή η άγνοια.

Αν δεν είμαστε τόσο θυμωμένοι θα μπορούσαμε και να γελάσουμε.