Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

12 από τα καλύτερα σημεία του πλανήτη για snorkeling

Κοιτώντας πέρα από την επιφάνεια και τα γαλαζοπράσινα νερά των ωκεανών, ο βυθός κρύβει μία ολόκληρη θαλάσσια ζωή με φανταχτερά χρώματα, αρκεί να βουτήξετε για να την ανακαλύψετε. Το thea σας παρουσιάζει τα 12 ιδανικά σημεία για snorkeling στον πλανήτη κι εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προμηθευτείτε με τα απαραίτητα, δηλαδή μάσκα, αναπνευστήρα και βατραχοπέδιλα.


1. Norman Reef, Γκρέιτ Μπάριερ Ριφ, Αυστραλία

Μία από τις καλύτερες και πιο οργανωμένες σχολές snorkeling βρίσκεται εκεί. Και μόνο από το όνομα που μεταφράζεται Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος αντιλαμβάνεται κανείς τι θα συναντήσει. Σε μια θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περιλαμβάνονται 2.900 ξεχωριστοί ύφαλοι. Ανάμεσα στους ύφαλους ξεχωρίζει ο Norman Reef, που είναι ίσως ο καταλληλότερος για snorkeling ακόμα και για αρχάριους του σπορ. Τεράστια ποικιλία από κοράλλια, θαλάσσιες χελώνες και πάνω από 1.500 είδη τροπικών ψαριών είναι όσα κρύβει ο μικρός παράδεισος του snorkeling.

2. Antigua, Καραϊβική

Το όνειρο κάθε snorkeler είναι να βρεθεί εκεί. Εκεί θα πάτε έχοντας πάντα την πολύτιμη βοήθεια κάποιου έμπειρου δύτη που ξέρει όλα τα hot spots και ταυτόχρονα μπορεί να σας δώσει τις σωστές πληροφορίες για ό,τι θα συναντήσετε κάτω από το νερό. Υπέροχες αμμουδερές παραλίες, κρυστάλλινα νερά και τροπικά πολύχρωμα ψάρια, θαλάσσιες ανεμώνες και κοράλλια ανταμείβουν για μια ζωή όποιον τυχερό βρεθεί εκεί.

Big Corn Island


3. Cozumel, Μεξικό

Κάτι ήξερε ο Ζακ-Υβ Κουστώ που επισκέφτηκε το 1959 το νησάκι Cozumel στο Μεξικό. Μαγεμένος από την πλούσια υποθαλάσσια ζωή, κατέταξε το νησί σε ένα από τα τοπ σημεία του κόσμου για καταδύσεις και snorkeling. Το μεγαλύτερο νησί της Μεξικάνικης Καραϊβικής περιλαμβάνεται μέσα στη δεκάδα των προορισμών για εξερεύνηση του βυθού, γεγονός που αποδεικνύεται κάθε χρόνο από την παρουσία δυτών από ολόκληρο τον κόσμο. Φιλοξενώντας το δεύτερο μεγαλύτερο ύφαλο στον κόσμο με σπηλιές, τούνελ και σπάνια μαύρα κοράλλια, τα σημεία που μπορεί κάποιος να καταδυθεί είναι πολλά και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να απομακρυνθείτε πολύ από τις παραλίες των ξενοδοχείων.

4. Big Corn Island, Νικαράγουα

Οι μυημένοι στο άθλημα θα απολαύσουν τον εντυπωσιακό βυθό και ό,τι αυτός περικλείει στο Big Corn Island που βρέχεται από την Καραϊβική θάλασσα. Πρέπει να είναι κανείς ψαγμένος για να ταξιδέψει μέχρι το νησί Big Corn που ανήκει στην Νικαράγουα καθώς δεν αποτελεί κλασικό προορισμό για τους φαν του είδους αλλά είναι από τους πιο εναλλακτικούς και αξιόλογους. Ανάμεσα στους υφάλους η πλούσια υποθαλάσσια ζωή κόβει την ανάσα σε κάθε επισκέπτη.


Τροπικά ψάρια στην Ερυθρά Θάλασσα

Snorkeling στην Καραϊβική


5. Grand Cayman, Νησιά Κέιμαν

Τουλάχιστον μία φορά τη μέρα, τα περισσότερα resorts στα νησιά Κέιμαν της Καραϊβικής οργανώνουν ειδικές εκδρομές για το σπορ. Εξάλλου, ένα μεγάλος μέρος των τουριστών επισκέπτονται το Grand Cayman μόνο και μόνο για να βουτήξουν στα γαλάζια νερά του. Τα νερά είναι σχεδόν διάφανα και αυτό κάνει τους επίδοξους snorkelers να έχουν καλή ορατότητα με τις μάσκες τους. Αγαπημένα σημεία είναι τα Stingray City, Eden Rock και Cemetery Reef. Κι επειδή για όλα τα πράγματα υπάρχει η πρώτη φορά, ξεκινήστε στα ρηχά και παρόλο που δεν πρόκειται να πλήξετε πάρτε μαζί σας οπωσδήποτε παρέα.

6. Bligh Water, νησιά Φίτζι

Σε μία απομονωμένη θαλάσσια περιοχή με την ονομασία Bligh Water, μεταξύ των νησιών Viti Levu και Vanua Levu, σε ένα εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον οι έμπειροι του σπορ θα ανακαλύψουν τον μικρόκοσμο του Ειρηνικού ωκεανού. Το μέρος δεν ενδείκνυται για αρχάριους καθώς το σημείο είναι απομακρυσμένο από την ακτή. Τα νερά είναι ζεστά και τα κοράλλια που θα συναντήσετε εκεί έχουν μεγάλες κεφαλές που υψώνονται σαν πυραμίδες από τον πυθμένα των ωκεανών.


Μαλδίβες


7. Big Island & Maui, Χαβάη

Για να κολυμπήσετε με θαλάσσιες χελώνες, πάρτε τη μάσκα σας και πηγαίνετε στο Kahaluu Beach Park που βρίσκεται στο Big Island. Αγαπημένο μέρος των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών, είναι ίσως το ιδανικότερο σημείο για να δείτε τις πράσινες χελώνες, που είναι οι μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες που υπάρχουν και μπορούν να ξεπεράσουν τα 90 εκατοστά σε μήκος. Τα νερά και τα πολλά φύκια προσελκύουν τις χελώνες σε αυτό το σημείο, ενώ στο διάσημο νησί Maui εκτός από απίστευτες παραλίες θα βρείτε και τους ονομαστούς κήπους από κοράλλια και με σπάνια είδη ψαριών, όπως το δημοφιλές triggerfish ή αν προτιμάτε στα χαβανέζικα Humuhumu nukunuku apuaa.

8. Fernando de Noronha, Βραζιλία

Στον Ατλαντικό Ωκεανό, στις ακτές της Βραζιλίας, υπάρχει το National Marine Reserve που έχει χαρακτηριστεί προστατευμένη περιοχή και δέχεται έναν περιορισμένο αριθμό επισκεπτών κάθε φορά. Φροντίστε να κλείσετε μία εκδρομή με αφετηρία το λιμάνι Santo Antonio και επισκεφτείτε την Baia de Golfinhos ή αλλιώς στα ελληνικά, την παραλία με τα δελφίνια. Εκεί θα δείτε από κοντά εκατοντάδες από τα αγαπημένα θηλαστικά που θα σας υποδεχτούν κάνοντας εντυπωσιακά άλματα. Μετά το καράβι κατευθυνθείτε στο Baia Do Sancho που είναι το ιδανικό σημείο για snorkeling. Προτιμήστε να επισκεφτείτε την περιοχή από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο που τα νερά είναι πιο ήρεμα.


Εξοπλισμός για snorkeling

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο στην Ερυθρά Θάλασσα


9. Menjangan Island, Μπαλί

Αγαπημένος προορισμός σε όσους κάνουν scuba diving, το μικρό νησί Menjangan ανήκει στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Μπαλί, που σημαίνει ότι το ψάρεμα απαγορεύεται ρητώς. Ο βυθός είναι πλούσιος και όποιος κάνει εκεί snorkeling από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει σχεδόν τέλεια υποθαλάσσια ορατότητα. Μη φοβηθείτε αν δείτε ξαφνικά τα μπλε νερά να σκουραίνουν, πιθανότητα περνάει ένα κοπάδι ψαριών μπροστά από τα μάτια σας.

10. Ari Atoll, Μαλδίβες

Αν είστε honeymooners στις Μαλδίβες αυτό που σίγουρα θα προτιμήσετε είναι να αράξετε κάτω από τον ήλιο στην παραλία. Αν πάλι, αυτό σας ακούγεται πολύ βαρετό και μέσα στην πολυτέλεια θέλετε να προσθέσετε και λίγη δράση, τότε θα πάτε στο Veligandu Island Resort. Μόλις φτάσετε εκεί το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αρπάξετε τις μάσκες και να βουτήξετε, ανακαλύπτοντας το θαυμαστό κόσμο του βυθού του Ινδικού ωκεανού.


Norman Reef

Το ψάρι κλόουν ή αλλιώς ψάρι της ανεμώνης


11. Les Medes Islands, Ισπανία

Αν νομίζετε ότι η Ισπανία βρίσκεται κατά λάθος σε αυτή τη λίστα, γελιέστε. Μπορεί να μην είναι γνωστή για το σπορ, αλλά υπάρχει μία παραθαλάσσια μικροσκοπική πόλη με το όνομα L'Estartit στο νησί Costa Brava που έχει όχι ένα, αλλά εννιά σημεία στα οποία μπορεί να βουτήξει στο αρχιπέλαγος Les Medes και να εξερευνήσει την πιο πλούσια υποθαλάσσια ζωή της Μεσογείου. Αν είστε τυχεροί θα δείτε μέχρι και μπαρακούντα που φτάνει ως και δύο μέτρα.

12. Red Sea, Αίγυπτος

Στην Ερυθρά Θάλασσα θα κάνετε ένα υποθαλάσσιο σαφάρι που θα θυμάστε για πολύ καιρό. Εκεί θα βρείτε πάνω από 400 τύπους κοραλλιών και 1.500 είδη ψαριών, ενώ διοργανώνονται μονοήμερες εκδρομές στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο. Το σύμπλεγμα της Ερυθράς Θάλασσας είναι το σημαντικότερο που υπάρχει στο Βόρειο Ημισφαίριο μαζί με τους υφάλους της Καραϊβικής, ενώ ιδανικά σημεία για snorkeling είναι σύμφωνα με τους γνώστες τα Marsa Shagra και Marsa Nakari.

Fernando de Noronha
www.thea.gr