Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Αντιμέτωποι με την αφαίρεση του ΑΦΜ τους θα βρεθούν από την 1η Σεπτεμβρίου όσοι δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις και δηλώσεις ΦΠΑ .




Αντιμέτωποι με την αφαίρεση του ΑΦΜ τους θα βρεθούν από την 1η Σεπτεμβρίου όσοι δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις και δηλώσεις ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα χρόνια ή έχουν δημιουργήσει εταιρείες - μαϊμού ή έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία...
στην Εφορία. Με το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ το υπουργείο Οικονομικών δένει τα χέρια των φοροπαραβατών αφού, μεταξύ των άλλων, δεν θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, να εισπράττουν επιστροφές φόρων ή να πληρώνονται για συναλλαγές τους με το Δημόσιο, να μεταβιβάζουν ακίνητα ή ακόμα και να λάβουν δάνειο από τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό τους αναγκάζει να περάσουν από την Εφορία, αν θέλουν πίσω τον ΑΦΜ τους. Το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ αγγίζει περισσότερο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με ιδιαίτερη αυστηρότητα για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές με χώρες της ΕΕ, χωρίς να αφήνει ανεπηρέαστους ακόμα και μισθωτούς ή συνταξιούχους.

Οι... μοιραίες παραβάσεις. Οι παραβάσεις που οδηγούν σε μπλοκάρισμα του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου περιγράφονται σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με την εκκαθάριση του υποσυστήματος Μητρώου Taxis, στην οποία ορίζεται ότι καθίσταται ανενεργός ο ΑΦΜ επιτηδευματία, φυσικού ή μη φυσικού προσώπου όταν: n εμφανίζονται στο υποσύστημα Μητρώου Taxis με ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία ή n δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα έτη ή n από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα επιτηδευματία ή επιχείρησης ή προκύπτει ότι ο φορολογούμενος έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για να πάρει ΑΦΜ. Οι διαδικασίες εκκαθάρισης του Μητρώου Taxis θα αρχίσουν την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε οι φορολογούμενοι που έχουν εντοπιστεί ήδη από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα λάβουν επιστολή από τη ΓΓΠΣ, με την οποία θα καλούνται να προσέλθουν στην Εφορία εντός μηνός ώστε να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους και να πληρώσουν τυχόν έξτρα φόρους και πρόστιμα.

Μετά την πάροδο της προθεσμίας και εφόσον ο ενδιαφερόμενος δεν ανταποκριθεί, ο ΑΦΜ θα απενεργοποιείται κεντρικά και θα ενημερώνονται αυτόματα όλες οι εφορίες. Στην πραγματικότητα ο ΑΦΜ δεν καταργείται, αλλά αδρανοποιείται. Για να καταστεί ξανά ενεργός, ο φορολογούμενος πρέπει να έχει ρυθμίσει όλες τις εκκρεμότητές του. Οι επιπτώσεις. Στο μεσοδιάστημα, οι φορολογούμενοι που θα απολέσουν τη φορολογική τους ταυτότητα δεν θα λαμβάνουν επιστροφές φόρου, δεν θα μπορούν να εισπράξουν χρήματα για πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο, θα χάνουν τις φοροαπαλλαγές, δεν θα μπορούν να μεταβιβάζουν ακίνητα, να λαμβάνουν δάνεια από τις τράπεζες και να θεωρούν βιβλία και στοιχεία.

Επίσης, με την απενεργοποίηση του ΑΦΜ δεν θα λαμβάνουν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας καθώς και τα αναγκαία για τις συναλλαγές τους πιστοποιητικά με τη σφραγίδα των εφοριών ούτε θα μπορούν να υποβάλουν οποιαδήποτε φορολογική δήλωση στο μητρώο της Εφορίας είτε στο γκισέ είτε μέσω Διαδικτύου. Ειδικά κριτήρια απενεργοποίησης του ΑΦΜ προβλέπονται για όσες επιχειρήσεις διενεργούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές.