Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Μεγάλη πληγή για τα Ταμεία αποτελούν και οι συντάξεις "μαϊμού". Μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί περισσότερες από 20.000 τέτοιες συντάξεις

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 126 γιατροί που συνταγογράφησαν παρατύπως σκευάσματα που χορηγούνται απευθείας από το Ίδρυμα και 547 γιατροί που συνταγογράφησαν σκευάσματα που δεν..
καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση, ενώ από 170 γιατρούς αφαιρέθηκαν τα συνταγολόγια. Ακόμη, διεκόπη η συνεργασία 120 γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ με το ΙΚΑ, γιατί υπερέβησαν κατά το τριπλάσιο το μηνιαίο ανώτατο όριο συνταγών. Η απογραφή των συνταξιούχων του ΟΓΑ κατέδειξε ότι 8.000 συντάξεις δίνονταν σε μη δικαιούχους, ενώ 4.500 ασφαλισμένοι λάμβαναν επικουρικές συντάξεις, χωρίς να λαμβάνουν κύρια σύνταξη. Έχουν εντοπισθεί 9.000 υπεραιωνόβιοι συνταξιούχοι, ενώ το 30% των αναπηρικών συντάξεων, δηλαδή οι 50.000 αναπηρικές συντάξεις από τις 320.000 θεωρούνται "αδικαιολογήτως εκδοθείσες". Ο διοικητής του ΙΚΑ αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι στην Αθήνα το ποσοστό των αναπηριών φθάνει στο 8,6% των συντάξεων, ενώ στον Πειραιά το 16%. Αντίστοιχα, στο Καρπενήσι το 20% ενώ στη Φθιώτιδα το 10%. Ο κ. Σπυρόπουλος εκτιμά ότι το πρόβλημα θα διευθετηθεί σύντομα, με τη θεσμοθέτηση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας κατά τα διεθνή πρότυπα και την ολοκλήρωση, ως το τέλος Οκτωβρίου, της απογραφής των συνταξιούχων του ΙΚΑ. Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ κάθε μήνα ή 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο εξοικονομεί το ΙΚΑ μετά την εφαρμογή του ηλεκτρονικού ελέγχου των δαπανών, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του Οργανισμού Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Το ΙΚΑ έχει εξοικονομήσει από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης 50 με 60 εκατ. ευρώ το μήνα και από τις υπόλοιπες δαπάνες υγείας περί τα 15 με 20 εκατ. ευρώ. Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το ΙΚΑ θα ενταχθεί πλήρως στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα ακολουθήσουν σταδιακά όλα τα υπόλοιπα ταμεία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης. Η ένταξη δεν θα αφορά μόνο το φάρμακο, αλλά συνολικά τις δαπάνες υγείας. "Πρέπει να γίνει σαφές ότι έχει δημιουργηθεί μηχανισμός εποπτείας, και κάθε παραβατική συμπεριφορά θα εντοπίζεται και θα αποδίδονται οι ευθύνες" επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος.