Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

«Το αδιαχώρητο» στα ενεχυροδανειστήρια.- Βάζουν υποθήκη και τα αυτοκίνητα.


Σταυρουδάκια βαφτιστικά, βέρες, δίνονται όσο - όσο! Ακόμη και αυτοκίνητα ή σκάφη ή και προσωπικά αντικείμενα που αφήνονται ως ενέχυρο για... πέντε λίτρα βενζίνη! Απελπισμένοι, άνεργοι, μεροκαματιάρηδες που διαπιστώνουν πως το μεροκάματο... δεν φτάνει!...
 
Τα ενεχυροδανειστήρια της Πάτρας κάνουν πλέον «χρυσές δουλειές»! Δεν είναι τυχαίο το ότι έχουν ξεφυτρώσει σα μανιτάρια και έχουν γεμίσει μπαλκόνια και προσόψεις κτιρίων με τεράστιες ταμπέλες ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των απελπισμένων!

«Οι περισσότεροι βάζουν ενέχυρο ό,τι έχουν και δεν έχουν. Για να πληρώσουν μία δόση, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα αγγλικά του παιδιού ή το σουπερμάρκετ», μας λέει ενεχυροδανειστής, και προσθέτει: «Κάποιοι ζητούν να αφήσουν ενέχυρο ό,τι βάζει ο νους σου». 

Ορισμένοι φθάνουν στο σημείο να αφήσουν ενέχυρο ακόμη και μία γούνα! Υπήρξε τέτοιο παράδειγμα με πρωταγωνιστή συνταξιούχο που ήθελε να ενεχυριάσει το γουναρικό της συζύγου. Προφανώς το είχαν αγοράσει... τις παλιές καλές εποχές.
Τα τιμαλφή κοστολογούνται στην καλύτερη περίπτωση στο 1/3 της αξίας τους. Οι δανειολήπτες σε ένα μήνα υποχρεούνται να επιστρέψουν τα χρήματα για να πάρουν το αντικείμενο που ενεχυρίασαν. Κανείς βέβαια δεν δανείζει τζάμπα. Στην πιάτσα οι τιμές διαφοροποιούνται προς τα πάνω βεβαίως. Μπορεί ο τόκος να είναι 8,10 και 20%. Δύο έως δέκα φορές πιο πάνω από όσο ορίζει ο νόμος για τις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Εκτός από τον τόκο, σε ορισμένες περιπτώσεις ο δανειζόμενος υποχρεούται να καταβάλει και χρήματα για τη φύλαξη και την εκτίμηση των τιμαλφών, γεγονός που ανεβάζει πολύ την επιβάρυνσή του.

«Υποθήκη»... το αυτοκίνητο ή το σκάφος
«Μόδα» στην Πάτρα έχει γίνει και η υποθήκευση... αυτοκινήτων και σκαφών! Το μέγιστο ποσό που εξασφαλίζουν υποθηκεύοντας οι ιδιοκτήτες το αυτοκίνητο ή το σκάφος τους για τρεις έως έξι μήνες, ανέρχεται σε 50.000 ευρώ (η τιμή αυτή αφορά σκάφη). Τα χρήματα που δίνονται από τα ενεχυροδανειστήρια της περιοχής, ξεκινούν από 3.000 ευρώ και λαμβάνονται από τους ιδιοκτήτες του οχήματος ή του σκάφους, χωρίς να απαιτείται εκκαθαριστικό σημείωμα και έλεγχοι που αφορούν σε εκκρεμότητες με πιστωτικά ιδρύματα! Αν όμως ο ιδιοκτήτης θελήσει παραπάνω χρήματα, τότε θα πρέπει να γίνει και ο έλεγχος.

Τα... εύκολα δάνεια!
Στην Πάτρα λειτουργούν τουλάχιστον πέντε ενεχυροδανειστήρια μόνο στο κέντρο! Ορισμένα μάλιστα σε υπερπολυτελείς χώρους. Παράλληλα έχουν πυκνώσει την διαφήμισή τους (μέσω φέιγ βολάν), στις οποίες υπόσχονται... λαγούς με πετραχήλια! Άλλοι πάλι δηλώνουν «πανέτοιμοι» να βοηθήσουν τον «απελπισμένο» στην έκδοση δανείου ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Μόνο που με το συγκεκριμένο δάνειο οι περισσότεροι... βουλιάζουν ακόμη περισσότερο! «Εκταμιεύσεις σε 5 λεπτά», «Δάνεια δημόσιων υπαλλήλων ανεξαρτήτως προβλημάτων "Τειρεσία"», «Άμεσα χρήματα από τις πιστωτικές κάρτες με η χωρίς διαθέσιμο υπόλοιπο», «τακτοποίηση δυσμενών στοιχείων στον "Τειρεσία"», «Aναλαμβάνουμε άμεσα, βέβαια, τη διεκπεραίωση τραπεζικών δανείων, εχέμυθα χαμηλότοκα, (αδιάφορου "Τειρεσία")», «Άμεσα ανάληψη μετρητών από όλες τις πιστωτικές κάρτες σας, από 12 - 36 δόσεις», «Παίρνετε μετρητά από πιστωτικές κάρτες, από 1.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, ακόμα και με υπέρβαση ορίου, σε πολλές άτοκες δόσεις».

Αυτές είναι ορισμένες από τις δεκάδες αγγελίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, οι οποίες υπόσχονται σε απελπισμένους δανειολήπτες και επιχειρηματίες εύκολο και ζεστό χρήμα.

Το κρατικό ενεχυροδανειστήριο
Τα πράγματα είναι πιο ξεκαθαρισμένα στο κρατικό ενεχυροδανειστήριο, που λειτουργεί υπό τη σκέπη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Δέχεται κοσμήματα, αργυρά σκεύη και ρολόγια χρυσά ή επώνυμης μάρκας. Πρόκειται για τρίμηνα δάνεια με δυνατότητα ανανέωσης άλλων τριών μηνών. Το ύψος τους δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 5 χιλιάδες ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 6%, τα οποία βαρύνονται με έξοδα φύλαξης 4% ετησίως επί του ποσού της εκτίμησης και επιπλέον ΦΠΑ 23% επί του ποσού των εξόδων. Εάν παρέλθουν έξι μήνες χωρίς να αποπληρωθεί το δάνειο, τα τιμαλφή βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Για το πόσα δάνεια έχουν αυτή την κατάληξη, αλλά και αν αυξήθηκε ο ετήσιος αριθμός των χορηγηθέντων δανείων επ' ενεχύρω, η διοίκηση του Τ.Τ. δεν δίνει απαντήσεις: «Σε περίοδο κρίσης θα ήταν προτιμότερο να μη δοθούν νούμερα και δημιουργηθούν εντυπώσεις».

Λόγω της κρίσης οι καταναλωτές έχουν γίνει σαφέστατα πολύ προσεκτικοί στις αγορές τους. Κρατούν όλο και μικρότερο καλάθι κατά τις επισκέψεις τους στο σούπερ μάρκετ, κυνηγούν τις προσφορές, και μαζεύουν κουπόνια. Παράλληλα, όλο και πιο πολλοί είναι εκείνοι που αντικαθιστούν ένα μεγάλο ποσοστό των προϊόντων που αγοράζουν µε είδη ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία έχουν χαμηλότερη τιμή.
Εννοείται ότι οι περισσότεροι πελάτες των σούπερ µάρκετ μπαίνουν σ' αυτά με λίστα στην οποία έχουν καταγράψει τα ψώνια τους, ώστε να μην παρεκτραπούν και ψωνίσουν περισσότερα απ' τα απαραίτητα. 
Ακόμα και τα παραδοσιακά μανάβικα που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά, έχει «χτυπήσει» η οικονομική κρίση. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, το γεγονός ότι αρκετοί μανάβηδες πωλούν το καρπούζι όχι ολόκληρο, όπως παλαιότερα, αλλά κομμένο στη μέση ή ακόμα και σε φέτες (!)!

Αφήνουν ταυτότητα... για να βάλουν βενζίνη!
Οι απανωτές αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης καθιστούν σχεδόν... απαγορευτικό το φουλάρισμα του Ι.Χ., για το οποίο απαιτείται πλέον, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ένα δωδέκατο ενός μέσου μισθού! Έτσι οι πιο πολλοί βάζουν μικρές ποσότητες αμόλυβδης κάθε φορά, ίσα - ίσα για τις απαραίτητες μετακινήσεις. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οδηγοί που έχουν φτάσει στο σημείο να αφήσουν ως ενέχυρο προσωπικά έγγραφα, όπως ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης, προκειμένου να γεμίσουν το ντεπόζιτο!
Πηγή: dete.gr