Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Κινδυνεύουν με καταστροφή ..αρχαίες Ελληνικές πόλεις στην Λιβύη!!


Η UNESCO εξέδωσε προειδοποίηση προς τους εμπόρους έργων τέχνης και τα μουσεία, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σχετικά με την εμφάνιση έργων τέχνης, ή αρχαιολογικών θησαυρών που μπορεί να έχουν λεηλατηθεί, στη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών στη Λιβύη...
Η διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, κάλεσε τους Λίβυους να προστατεύσουν την «ανεκτίμητη πολιτιστική τους κληρονομιά» σε αυτό το κομβικό σημείο.Η Λιβύη διαθέτει πέντε προστατευόμενα από την UNESCO μνημεία, ανάμεσά τους και η Κυρήνη, παλιά ελληνική αποικία κοντά στη Βεγγάζη που είχε δωρίσει η βασίλισσα Κλεοπάτρα στον Ρωµαίο στρατηγό, Αντώνιο.

«Η εμπειρία δείχνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος καταστροφών στη διάρκεια κοινωνικών αναταραχών» αναφέρει στην ανακοίνωση του οργανισμού, η Ιρίνα Μπόκοβα.«Μάς έχει μάθει να κοιτάμε για κλεμμένα αντικείμενα από αδίστακτα άτομα, που συχνά καταστρέφουν την ακεραιότητα των έργων τέχνης ή των αρχαιολογικών τόπων» προσθέτει.



Η κα. Μπόκοβα, κάλεσε τους εμπόρους έργων τέχνης να μην αγοράζουν αυτά τα αντικείμενα, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο πυροδοτούν ακόμα μεγαλύτερες λεηλασίες.Η UNESCO έχει ήδη επικοινωνήσει με τις γειτονικές στη Λιβύη χώρες, για να τονίσει, σύμφωνα με την κα. Μπόκοβα, «τη σημασία του αγώνα κατά του λαθρεμπορίου και της παράνομης εξαγωγής πολιτιστικών αντικειμένων».

Εκτός από την Κυρήνη, σημαντικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η Leptis Magna, το εμπορικό λιμάνι που προμήθευε την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία με αγροτικά προϊόντα, χρυσάφι, πολύτιμα μέταλλα και σκλάβους.Η παλιά πόλη που βρίσκεται στην όαση της Γκανταμές έχει χαρακτηριστεί ως «το μαργαριτάρι της ερήμου».

Το κέντρο της είναι ένας σκεπαστός λαβύρινθος από δρομάκια που διακόπτονται από μικρές ακάλυπτες πλατείες.Η επικεφαλής της UNESCO προσφέρθηκε, επίσης, να στείλει προσωπικό για να εκτιμήσει τις ζημιές και να βοηθήσει στα σχέδια προστασίας των αρχαιολογικών χώρων.

blog.gr