Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Στο δόκανο του ΣΔΟΕ πέφτουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες πολυτελών σκαφών



Τώρα, βάσει του νέου νόμου που ψηφίστηκε προ ημερών στο πλαίσιο των αλλαγών που φέρνει στη χώρα μας το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα,
καλούνται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να....
προσέλθουν στην εφορία και να δηλώσουν την πραγματική χρήση τους, καταβάλλοντας βέβαια και τους ανάλογους φόρους. Οσοι αποδειχθούν συνεπείς θα τύχουν και έκπτωσης στον ΦΠΑ που θα κληθούν να καταβάλουν για την αγορά του σκάφους. Βάσει του νέου νόμου, για τον πρώτο χρόνο χρήσης του σκάφους θα έχουν έκπτωση στον ΦΠΑ της τάξης του 20%, για τον δεύτερο χρόνο 30% και κλιμακωτά η έκπτωση μπορεί να φθάσει έως και 60%.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν υποβάλει την αίτηση για αλλαγή χρήσης του σκάφους και μετά θα έχουν στη διάθεσή τους ένα δίμηνο για να μπορέσουν να πληρώσουν το χρέος τους προς την εφορία, τουτέστιν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Θα πρέπει όμως να καταβάλουν στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Πλοίων όλο το ποσό, καθώς δεν προβλέπεται διαδικασία δόσεων. Οσοι, από την άλλη πλευρά, δεν προσέλθουν να αλλάξουν χρήση του σκάφους τους θα έχουν σοβαρό πρόβλημα και μεγάλα πρόστιμα.

Κλιμάκια του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος διενεργούν τον τελευταίο καιρό σαρωτικούς ελέγχους σε χιλιάδες σκάφη. Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περίπου 4.000 σκάφη σε μαρίνες εντός και εκτός Αττικής. Από αυτά, περίπου 1.200 είχαν δηλωθεί ως επαγγελματικά και εμφάνιζαν οικονομικά ναυλοσύμφωνα για να έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις όπως προβλέπει ο νόμος. Στην πραγματικότητα όμως, τα έχουν καθαρά και μόνο για λόγους αναψυχής.

Τώρα καλούνται να τα δηλώσουν προκειμένου μεταξύ άλλων να μπουν και χρήματα στον δημόσιο κορβανά. Υπολογίζεται ότι θα προσέλθει στις εφορίες περίπου το 80% των παρανομούντων σκαφάτων, κάτι που σημαίνει ότι στα ταμεία θα εισρεύσουν γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2013.