Η γερμανική πολιτική ηγεσία μπορεί να κατηγορεί τους νοτιοευρωπαίους ότι "καλοπερνούν" και δεν δουλεύουν αρκετά, αλλά είναι οι πολίτες της Γερμανίας που απολαμβάνουν τις περισσότερες ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών, σύμφωνα με έρευνα.
Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία παίρνουν άδεια μετ’ αποδοχών 30 ημέρες το χρόνο κατά μέσον όρο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών της Ζωής και της Εργασίας (Eurofound). Μόνο οι Δανοί μπορούν να παίρνουν τόση άδεια στην ΕΕ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε προκαλέσει σάλο στη νότια Ευρώπη τον Μάιο όταν είχε υποστηρίξει ότι οι πολίτες στις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους κάνουν υπερβολικά παρατεταμένες διακοπές και βγαίνουν στη σύνταξη πολύ νωρίς.
"Δεν μπορούμε να έχουμε ένα νόμισμα (το ευρώ) με το ένα άτομο να παίρνει παρατεταμένες διακοπές και το άλλο πολύ λίγες", είχε δηλώσει σε μια εκδήλωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Γερμανία. "Μακροπρόθεσμα αυτό δεν είναι βιώσιμο".
Πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης από χώρες της Μεσογείου επέκριναν σφοδρά την Μέρκελ διότι χρησιμοποίησε το χάσμα βορρά-νότου στην Ευρώπη για να μετριάσει την αγανάκτηση των Γερμανών ψηφοφόρων για την παροχή δανείων με σκοπό την ‘διάσωση’ χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Πάντως η έρευνα του Eurofound έδειξε συνυπολογιζομένων των εορτών και των αργιών ότι ο μέσος εργαζόμενος στη Γερμανία απολαμβάνει 40 ημέρες διακοπών το χρόνο, μαζί με εκείνους στην Δανία τις περισσότερες στην Ευρώπη.
Οι Πορτογάλοι και οι Έλληνες συγκριτικά κατά μέσον όρο έχουν 33 ημέρες διακοπές το χρόνο, συνυπολογιζομένων και των αργιών και των επίσημων εορτών.
Οι Ρουμάνοι κάνουν τις λιγότερες διακοπές στην ΕΕ των 27, με τις άδειες μετ’ αποδοχών και τις αργίες να φθάνουν συνολικά τις 27 ημέρες, σύμφωνα με την έρευνα αυτή.