Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Ξεχωρίσα κάποια top πανηγύρια που πρέπει να επισκεφτείτε…

1. Τα φημισμένα πανηγύρια της Ικαρίας αποδεικνύουν την φιλοξενία και τα ήθη-έθιμα του λαού μας, καθώς και το ότι είναι ένας λαός που σέβεται και διατηρεί την παράδοση. Σίγουρα θα χορεύετε Ικαριώτικο μέχρι πρωίας.

15 Αυγούστου στην κοίμηση της Θεοτόκου στα χωριά 1) Χρυσόστομος, 2) Μαρμάρια Παναγιά, 3) Περδίκι και 4) Μονοκάμπι – Δήμος Αγίου Κηρύκου 5) Λαγκάδα 6) Ακαμάτρα 7) Κοσσοίκια – Δήμος Ραχών.
2. Στην Παναγιά στη Σέριφο. Σημαντικότερη θέση καταλαμβάνει το πανηγύρι της Ξυλοπαναγιάς γύρω από τη γέρικη ελιά στην πλατεία, τον Δεκαπενταύγουστο στην αρχαιότερη εκκλησία του νησιού, στο χωριό Παναγιά. Το όνομα Ξυλοπαναγιά προέρχεται από τα «τσακώματα» με ξύλινες ράβδους μεταξύ των ανδρών για την κατάκτηση της ομορφότερης γυναίκας. Σύμφωνα με την παράδοση, όποιο ζευγάρι χόρευε πρώτο γύρω από την ελιά μπροστά στην εκκλησία θα παντρευότανε μέσα στον χρόνο. Δοκιμάστε την τύχη σας λοιπόν!

3. Τον Δεκαπενταύγουστο, κατά τον εορτασμό της Παναγίας του ναού της Επισκοπής, η Τεγέα γίνεται το κέντρο της Πελοποννήσου. Από τις 13 ως τις 20 Αυγούστου, οργανώνεται κάθε χρόνο (από το 1883) στο χώρο της Επισκοπής, το μεγαλύτερο θρησκευτικό και εμπορικό πανηγύρι της Ελλάδας. Να δοκιμάσετε την παραδοσιακή γουρουνοπούλα που καταναλώνεται παντού!

4. Στο πανηγύρι στην εκκλησία της Κοιμήσεως, στη Φολέγανδρο, στήνεται ένα και μοναδικό τραπέζι για όλους, ντόπιους κι επισκέπτες. Έτσι όλοι γίνονται μια μεγάλη παρέα και είναι καλή ευκαιρία για γνωριμίες!

5. Το πανηγύρι της Επανωχωριανής στην Αμοργό, αποτελεί σημείο αναφοράς για ντόπιους και τουρίστες. Έχει αρχαίες καταβολές και σπουδαία ιστορία, ακολουθώντας τις αμοργιανές παραδόσεις που θέλουν το φαγητό μετά τον εσπερινό να προσφέρεται δωρεάν με σπεσιαλιτέ το περίφημο αμοργιανό πατατάτο, με κρέας από τα πάμπολλα κατσίκια που προσφέρουν οι Γιαλίτες στην χάρη της Παναγιάς.