Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ποια ιταλικά νησιά θα σας αρέσουν και γιατί

Ischia


Μπορεί να έχουμε συνηθίσει το καλοκαίρι τα νησιά μας να κατακλύζονται με ορδές από ιταλούς τουρίστες, όμως και η Ιταλία διαθέτει νησιά που πραγματικά αξίζουν την επίσκεψη. Δείτε ποια θα σας αρέσουν και γιατί.



Σικελία

Η Σικελία είναι ολόκληρη ένα νησί, όμως στα περιφερειακά της σύνορα βρίσκονται αλυσίδες μικρότερων νησιών που δεν πρέπει κανείς να προσπεράσει.


Favignana, Levanzo και Marettimo (Isole Egadi)


Favignana
Και τα τρία αυτά νησιά στις βορειοδυτικές ακτές της Σικελίας είναι προσβάσιμα καθημερινά με πλοίο από Trapani και Marsala, γεγονός που τα κάνει ό,τι πρέπει για μονοήμερες εκδρομές. Μην προσπαθήσετε όμως να επισκεφθείτε πάνω από ένα την ημέρα γιατί θα καταλήξετε να περνάτε περισσότερη ώρα στο καράβι πάρα στη στεριά. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας και με το τι ακριβώς θέλετε από τις διακοπές σας, ένα από τα παρακάτω νησιά σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.

Το Favignana είναι το μεγαλύτερο από τα τρία. Με κατοίκους που αγγίζουν τους 4.300 και σχετική τουριστική εξέλιξη, διαθέτει αρκετή κίνηση και νυχτερινή ζωή. Από την άλλη, το Favignana με τους ρουστίκ του δρόμους και την υπέροχη θέα κάνει για πιο μοναχικούς ταξιδιώτες που αποζητούν ηρεμία και χαλάρωση.
Levanzo

Το Levanzo έχει μονάχα το ένα δέκατο του πληθυσμού του Favignana, κάτι που είναι εμφανές από την πρώτη στιγμή που πατάει κανείς το πόδι του εκεί. Οι ρυθμοί είναι πολύ πιο ήρεμοι και οι κατοικημένες περιοχές μικρότερες. Αν ψάχνετε για πολυάσχολες παραλίες ατυχήσατε διότι υπάρχουν μόνο δύο beach bar στο νησί. Αν πάλι, είστε φίλοι του hiking και της φύσης τότε θα ευτυχίσετε, αφού οι πιθανότητες να δείτε άλλον άνθρωπό σε έναν από τους περιπάτους σας είναι μηδαμινές.

Τους σκαφάτους, τους φίλους των καταδύσεων και γενικά τους αθλητικούς τύπους τους αφήσαμε για το τέλος. Το Marettimo είναι το πιο απομακρυσμένο νησί από τα τρία και το πιο ήσυχο απ’ όλα. Ο καλύτερος τρόπος να το γνωρίσετε είναι με σκάφος (μπορείτε να νοικιάσετε, με καπετάνιο, από εκεί όταν φτάσετε). Αλλιώς κάντε τις βόλτες σας στα υπέροχα τοπία του και απολαύστε την ηρεμία παντού γύρω σας. Για να καταλάβετε για πόση ηρεμία και ησυχία μιλάμε, το Marettimo μπορεί και να είναι το μοναδικό μέρος της Ιταλίας που έχει μόνο ένα μαγαζί με σουβενίρ.


Vulcano, Salina, Stromboli, Filicudi, Alicudi, Panarea, Lipari και Basiluzzo

Marettimo

Μία κάπως πιο πολυτελής εναλλακτική. Στα παραπάνω πάει κανείς αν το να κάθεται με τις ώρες στην παραλία είναι το μόνο πράγμα που έχει νόημα στις διακοπές του. Υδροπλάνο πάει σε όλα τους καθημερινά από Ιταλία (από Νάπολη) αλλά και από Σικελία (από Milazzo).

Salina

Vulcano

Vulcano

Salina
Το Lipari μπορεί να είναι το μεγαλύτερο και να έχει και τα περισσότερα ξενοδοχεία, όμως όλοι το χρησιμοποιούν σαν βάση για εξορμήσεις σε όλα τα υπόλοιπα νησιά. Το Vulcano είναι ξακουστό για τα φυσικά λασπόλουτρα που προσελκύουν πολύ κόσμο. Προσοχή όμως, πρόκειται για φυσικό spa, οπότε μην περιμένετε την εμπειρία που θα είχατε σε κάποιο πεντάστερο resort. Αν η πολυτέλεια και η κοσμική ζωή είναι αυτό που θέλετε, κινηθείτε προς Panarea μεριά για να βρείτε τον καλό κόσμο να ξενυχτάει χορεύοντας μέχρι το πρωί. Τα υπόλοιπα από αυτά τα νησιά έχουν πολύ μικρότερο πληθυσμό και βολεύουν για μικρές εκδρομούλες, βόλτα με το σκάφος και μεγάλους περιπάτους.

Alicudi

Panarea

Stromboli


Αρχιπέλαγος της Τοσκάνης

Η λέξη «Τοσκάνη» από μόνη της φέρνει στο νου αμπελώνες και αρχαία. Τα νησάκια που επιπλέουν στα δυτικά σύνορα της Τοσκάνης όμως, έχουν μία πολύ διαφορετική όψη από την κλασσική Τοσκάνη που έχουμε κατά νου.


Elba


Elba
Ίσως να έχετε ακουστά το Elba ως τόπο εξορίας του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Στο Portoferraio μπορείτε να επισκεφτείτε το σπίτι όπου κατοικούσε ο θρυλικός στρατηγός. Δεν είναι όμως αυτός ο μοναδικός λόγος για να πάει κανείς εκεί. Στο νησί υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια καθώς και μνημεία, αρκετά για να γεμίσουν ευχάριστα ένα Σαββατοκύριακο.


Capraia και Giglio


Giglio
Capraia

Δύο νησιά σχεδόν ερημικά, αφού το καθένα τους έχει από περίπου 100 κατοίκους. Λιγοστοί κάτοικοι δεν σημαίνει πάντα έλλειψη ζωής όμως. Τα Capraia και Giglio έχουν και τα δύο πανέμορφες αμμώδεις παραλίες, εξαιρετικά μέρη για καταδύσεις, πολλά εστιατόρια και πρώτης τάξεως γαστρονομία.. Ειδικά το Giglio φημίζεται για το γαύρο του.

Τα υπόλοιπα νησιά του αρχιπελάγους δεν κατοικούνται, εκτός από ένα που είναι και το πιο πριβέ. Ονομάζετε Gorgona, η είσοδος και η μεταφορά εκεί είναι απολύτως δωρεάν, αλλά επιτρέπεται μόνο στους φυλακισμένους που μένουν μόνιμα εκεί. Πως τα φέρνει η τύχη...


Σαρδηνία


Cagliari
Για να φτάσει κανείς εκεί υπάρχουν δύο τρόποι: ο γρήγορος είναι με αεροπλάνο από τη Ρώμη και ο άλλος είναι με πλοίο από Civitavecchia (περίπου μία ώρα απόσταση από Ρώμη). Η Σαρδηνία θεωρείται αυτόνομο κομμάτι της Ιταλίας και οι ντόπιοι είναι πολύ περήφανοι γι' αυτό. Με το δίκιο τους, αφού είναι ένα υπέροχο μέρος με κατάλευκες παραλίες, κρυστάλλινα νερά και αξιόλογο πολιτισμό. Η πρωτεύουσα της είναι το Cagliari που βρίσκεται νότια και εκεί θα βρείτε ιστορικά μνημεία και μια καταπληκτική παραλία πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης. Από εκεί μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε για μια βόλτα του νησιού με σκάφος. Όσο για το φαγητό, τα θαλασσινά πιάτα και τα γλυκά που σερβίρονται στα εστιατόρια της δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο.
Cagliari

Η βόρεια «πρωτεύουσα» είναι το Sassari που κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα αντίθεση με το Cagliari λόγω των επιρροών που έχει από Κορσική. Η πόλη είναι το πλέον τέλειο μέρος για να εξερευνήσετε την Costa Smeralda, μία σχεδόν παραδεισένια ακτογραμμή που προσελκύει εδώ και πολλά χρόνια λάτρεις του ήλιου από όλο τον κόσμο.


Sant’Antioco και La Maddalena


La Maddalena
Ακριβώς όπως και η Σικελία, έτσι και η Σαρδηνία έχει τα δικά της νησάκια που αξίζουν και αυτά την προσοχή μας. Περίπου 1,5χλμ. βόρεια της Costa Smeralda βρίσκεται το La Maddalena που αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους λουόμενους κατοίκους και τουρίστες. Οι δύο πιο γνωστές παραλίες εκεί είναι οι Cala Francese και Bassa Trinita. Από τη νότια πλευρά βρίσκουμε το Sant’Antioco. Ανάμεσα στις παραλίες του, που εκστασιάζουν τους περισσότερους επισκέπτες, υπάρχουν κοραλλιογενείς ύφαλοι που ενδείκνυνται για καταδύσεις. Το Sant’Antioco είναι ιδανική επιλογή για μονοήμερη εκδρομή, αφού μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητο από Cagliari.

Sant’Antioco


Κόλπος Νάπολης

Ο πιο γνωστός προορισμός σε αυτά τα μέρη είναι φυσικά το Κάπρι. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι στον κόλπο υπάρχουν άλλα δύο εξαιρετικά νησιά χωρίς ορδές από τουρίστες και κρουαζιερόπλοια.


Ischia

Ischia

Έχει όλη την ομορφιά και τη χάρη του Κάπρι αλλά στη μισή τιμή. Εδώ θα βρείτε ωραίες παραλίες, εστιατόρια με πεντανόστιμα φαγητά και θερμά λουτρά από τους ηφαιστειογενείς κρατήρες. Το κάστρο Aragonese και οι κήποι του La Martella είναι δύο αξιοθέατα που κανείς δεν πρέπει να χάσει.


Πρόσιντα


Procida
Για τους περισσότερους που την έχουν επισκεφτεί η Πρόσιντα διατηρεί την τέλεια ισορροπία. Είναι πολύχρωμη αλλά όχι παρδαλή και είναι ζωντανή αλλά όχι κουραστική. Για παράδειγμα, αν δειπνήσετε στο ιστορικό της κέντρο θα ακούτε μονάχα τη γλυκιά μελωδία των κυμάτων να παφλάζουν. Κατά πάσα πιθανότητα θα την έχετε δει σε κάποια ταινία που έχει γυριστεί εκεί, όπως το «Il Postino» (1994) ή το «Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ» (1999).
Procida
www.thea.gr