Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ-Γιώργος Πολυράκης


Εγκληματίες πέραν πάσης υποψίας
Το αστυνομικό μυθιστόρημα περιλαμβάνει διάφορες υποκατηγορίες: δικαστικό, μυστηρίου, με serial killers. Υπάρχει και μια κατηγορία που κυριαρχεί ιδιαίτερα στις βορειότερες χώρες και σχετίζεται με κοινωνικά εγκλήματα. Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσαμε να κατατάξουμε το νέο μυθιστόρημα του πολυγραφότατου και πολυδιαβασμένου Γιώργου Πολυράκη.
Ο στρατιωτικός γιατρός Άγγελος Μάνεσης βγαίνει στο μπαλκόνι του κατά τις τρεις τα ξημερώματα. Βλέπει μια σκοτεινή φιγούρα να παρακολουθεί το μπαλκόνι του. Λίγο αργότερα, συναντά στο ασανσέρ μια γυναίκα η οποία μοιάζει υπερβολικά στην Κιμ Νόβακ, την πρωταγωνίστρια
της ταινίας του Χίτσκοκ «Δεσμώτης του ιλίγγου». Το επόμενο πρωί, ο επιχειρηματίας Επαμεινώνδας Καλλιγέρης, που έμενε στον ίδιο όροφο με τον Άγγελο, βρίσκεται δολοφονημένος στο κρεβάτι του. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο δολοφόνος είναι ο ανιψιός του θύματος, διάσημος για την άσωτη ζωή του. Συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται. Ο αστυνόμος Ανδρέου, όμως, βασισμένος στην κατάθεση του Άγγελου και στο δικό του ένστικτο, υποψιάζεται ότι κάποιος άλλος βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία. Όταν η σωσίας της Νόβακ βρίσκεται νεκρή, η αστυνομία αρχίζει να ξαναψάχνει τα στοιχεία. Παράλληλα, ο Ανδρέου έχει να αντιμετωπίσει και μια άλλη υπόθεση. Μια νεαρή Αυστριακή καταφέρνει να δραπετεύσει από τη δική της «φυλακή» και ξεφεύγει από τους ανθρώπους που την ανάγκαζαν να δέχεται «επισκέψεις πελατών». Οι έρευνες τους οδηγούν σε πολίτες υπεράνω υποψίας και... φίλους του Καλλιγέρη. Μήπως οι δυο υποθέσεις συνδέονται κάπως; Τι ήταν αυτό που γνώριζε ο νεκρός και αποτελούσε κίνδυνο για τους φίλους του; Μόλις εντοπίσει ο αστυνόμος τις απαντήσεις θα καταφέρει να λύσει και τις δυο υποθέσεις και να προστατεύσει τον Άγγελο, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς σε κίνδυνο, αφού ο δολοφόνος θέλει να βγάλει από τη μέση το μόνο μάρτυρα που έχει δει το πρόσωπό του.
Ο συγγραφέας επιλέγει την τριτοπρόσωπη αφήγηση για να εξιστορήσει την υπόθεση. Αλλάζοντας συχνά οπτικές γωνίες και εστιάζοντας σε διαφορετικά πρόσωπα -στον Άγγελο, τον αστυνόμο, τον ανιψιό του Καλλιγέρη, τη νεαρή Αυστριακή-, δίνει μια σφαιρική εικόνα της κατάστασης που περιγράφει. Με γρήγορο ρυθμό, καλοστημένες σκηνές εγκλημάτων και καταδιώξεων, το μυθιστόρημα χτίζει μια ένταση και αυξάνει την αγωνία του αναγνώστη, ενώ από ένα σημείο και μετά υπάρχει και ανυπομονησία όχι μόνο για την αποκάλυψη του δολοφόνου, αλλά και για την τύχη του Άγγελου και του νεαρού που έχει κατηγορηθεί άδικα. Παράλληλα, ο Γιώργος Πολυράκης τονίζει το πώς εγκλήματα όπως το εμπόριο λευκής σαρκός και η παιδεραστία δεν συναντιούνται μόνο στον υπόκοσμο, αλλά μπορεί να είναι και η κερδοφόρα επιχείρηση καθωσπρέπει επιχειρηματιών.
Το «Έγκλημα στην Παλαιών Πατρών Γερμανού» είναι ένα καλοδουλεμένο αστυνομικό μυθιστόρημα, με γρήγορη δράση και κοινωνικό σχολιασμό παράλληλα, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη
diavasame.gr