Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

«Μαύρη Τετάρτη» στις διεθνείς χρηματαγορές

Χωρίς ανάσα παρακολουθούσαν χρηματιστές και επενδυτές το «καρδιογράφημα» των χρηματιστηριακών τιμών στις μεγάλες χρηματαγορές της Ευρώπης και των Η.Π.Α..

Ήδη, από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα «παπαγαλάκια» άφησαν να αιωρείται η φήμη περί υποβάθμισης της γαλλικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή η μετοχή της τραπεζικού «κολοσσού» της Societe Generale σημείωνε limit down (-13,00%) στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, παρασύροντας στην «κόκκινη ζώνη» το δείκτη CAC-40.

Σε συνδυασμό με την ασάφεια που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, παρά την καταλυτική παρέμβαση της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Η.Π.Α. (Fed), οι αγορές δεν άργησαν να σημειώσουν κατακόρυφη πτώση στη Φρανκφούρτη, το Μιλάνο, το Λονδίνο και το Παρίσι.

Σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, ήταν πολύ φυσικό να αρχίσει με αρνητικό πρόσημο και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, προδιαγράφοντας και τη συμπεριφορά που θα ακολουθήσουν τα ξημερώματα της Πέμπτης οι ασιατικές αγορές.

Λίγο πριν το κλείσιμο των ευρωαγορών οι απώλειες σε Παρίσι και Φρανκφούρτη ήταν της τάξεως του -5,00%. Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο χρηματιστηριακός δείκτης έπεφτε για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες κάτω από τις 1.000 μονάδες, καταγράφοντας στο κλείσιμό του απώλειες κατά 1,80%.

Καλπάζουν οι τιμές του χρυσού

Την ίδια στιγμή, στα 1.800 δολάρια ανά ουγγιά αναρριχήθηκε η τιμή του χρυσού στις διεθνείς χρηματαγορές, την ώρα που τόσο ο δείκτης Dow Jones όσο και ο δείκτης Nasdaq παρουσίαζαν απώλειες από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης.

Οι ρευστοποιήσεις σε εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης καθώς και η εγκατάλειψη από τους επενδυτές των κρατικών ομολόγων των δυτικών οικονομιών προκάλεσαν νέο κύμα απαισιοδοξίας και ανισορροπίας στη διεθνή χρηματαγορά.

Προϊόντα όπως ο χυμός πορτοκαλιού, τρόφιμα, μέταλλα, ευγενή μέταλλα, αποτέλεσαν και πάλι το καταφύγιο των επενδυτών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy, διέκοψε τις διακοπές του, προκειμένου να προεδρεύσει σε έκτακτη σύσκεψη οικονομικών παραγόντων στο Παρίσι. Η ανησυχία για την υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης αλλά και η διαχείριση της κρίσης χρέους της Ευρώπης ήταν τα θέματα της ατζέντας κατά τη σύσκεψη αυτή, η οποία δεν κατέληξε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Αντιθέτως το Μέγαρο των Ηλυσίων σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως οι τελικές ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση του φάσματος της ύφεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα πραγματοποιηθούν την 24η Αυγούστου, με ό,τι συνεπάγεται αυτή η χαρακτηριστική αναβλητικότητα.

Κατά τους αναλυτές του διεθνούς οικονομικού πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, η εικόνα κατάρρευσης των ευρωαγορών οφείλεται κυρίως στην αδυναμία των αρμόδιων θεσμικών φορέων να αντιληφθούν την ουσία και το μέγεθος της ανισορροπίας στις διεθνείς αγορές.

Τόσο το Bloomberg όσο και η εφημερίδα «Wall Street Journal» ομολογούν πως οι αρμόδιοι οικονομικοί παράγοντες αιφνιδιάστηκαν από το «καρδιογράφημα» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στα διεθνή χρηματιστήρια, χωρίς, μάλιστα, να είναι σε θέση να αντιληφθούν τους πραγματικούς λόγους που προκάλεσαν την κατακόρυφη πτώση των χρηματιστηριακών αξιών.

Το κλείσιμο των ευρωαγορών

Σοβαρές απώλειες κατέγραψαν στο τέλος των συνεδριάσεών τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αναλυτικά, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 3,13% και έκλεισε στις 5.007,16 μονάδες.

Κάθετη πτώση κατά 5,75% κατέγραψε η αγορά του Παρισιού, με το δείκτη CAC-40 να συρρικνώνεται στις 3.002,99 μονάδες.

Τέλος, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 απώλεσε 5,39%, τερματίζοντας τις συναλλαγές του στις 5.613,42 μονάδες.