Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Πόλη ανέργων και κλειστών επιχειρήσεων γίνεται η Θεσσαλονίκη.



Σε μόλις έξι μήνες 558 βιοτεχνίες στην πόλη κατέβασαν ρολά... Σχεδόν οι έξι στις δέκα από αυτές, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα "Ημερησία", δηλώνουν ότι εγκαταλείπουν τη δραστηριότητά τους, διότι...
κρίθηκε ασύμφορη.
Με βάση τα στατιστικά δεδομένα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονικης για το πρώτο εξάμηνο του 2011, διαγράφηκαν από τα μητρώα του φορέα 558 επιχειρήσεις, από 481 το αντίστοιχο εξάμηνο του περασμένου χρόνου, σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 16%.
Από τα στοιχεία προκύπτουν τα αίτια που οδήγησαν στην παύση δραστηριότητας των συγκεκριμένων βιοτεχνιών. Οι 352 επιχειρήσεις (ποσοστό 58,5%) κρίθηκαν ασύμφορες, αριθμός που είναι σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι, όταν οι διαγραφές από την ίδια αιτία ήταν 224. Ακολουθεί με 120 περιπτώσεις ως αιτία η συνταξιοδότηση των ιδιοκτητών τους.
Οι μεγαλύτερες απώλειες, πάντως, ανά κλάδο εντοπίζονται στους τομείς διάφορες υπηρεσίες (177) τα οικοδομικά επαγγέλματα (84), ενώ αντίστοιχα πέρσι, πρώτευσαν τα είδη ένδυσης (100) και οι διάφορες υπηρεσίες (55). Ισορροπημένη εικόνα εμφανίζουν, από την άλλη πλευρά, οι εγγραφές του ΒΕΘ, καθώς στην εξεταζόμενη περίοδο επιχείρησαν έναρξη δραστηριότητας συνολικά 428 επιχειρήσεις, έναντι 427 το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Όπως διαβάζουμε στην "Ημερησία" από τις νέες εγγραφές οι 385 αφορούν νεοσύστατες επιχειρήσεις γεγονός που, κατά το ΒΕΘ, καταδεικνύει ότι το επιχειρείν εξακολουθεί να αποτελεί διέξοδο για τους νέους ανθρώπους. Επιπλέον 14 επιχειρήσεις έκαναν αλλαγή αντικειμένου, 5 άλλαξαν επιμελητηριακή περιφέρεια, 1 επωνυμία, 9 νομική μορφή και 14 έκαναν επανέναρξη. Στο πρώτο μισό του 2010 οι νέες επιχειρήσεις που έκαναν εγγραφή στο ΒΕΘ ήταν 399.
Η πλειονότητα των νέων εγγραφών αφορούν ατομικές επιχειρήσεις (319) και ομόρρυθμες (71), ενώ σε σχέση με τον τομέα, τη «μερίδα του λέοντος» κατέχουν τα διάφορα επαγγέλματα (102) και ακολουθούν τα οικοδομικά επαγγέλματα (78).