Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ο ΟΠΑΠ, μήλο της έριδας για κάθε λογής κοράκια , έφτασε να έχει τη τιμητική του μέχρι στους έγκριτους Financial Times.





Σε ρόλο ατζέντη, η χθεσινή έκδοση της εφημερίδας κριτικάρει το σχετικό σχέδιο νόμου που πρόκειται να έρθει στη Βουλή, επειδή «αποθαρρύνει τις διεθνείς εταιρείες στοιχημάτων
από την είσοδό τους στην ελληνική αγορά και ενισχύει τα...
ντόπια συμφέροντα σε βάρος των ευρύτερων στόχων (sic) του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρονικού στοιχήματος διαμαρτύρονται,προσθέτει η καλή εφημερίδα, επειδή το νομοσχέδιο κάνει διακρίσεις υπέρ του ΟΠΑΠ, που αναμένεται να ιδιωτικοποιηθεί φέτος εξολοκλήρου. «Ο τομέας των στοιχημάτων είναι σημαντικό κομμάτι του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας στα πλαίσια του τελευταίου πακέτου βοήθειας». Το μήνυμα των τοκογλύφων είναι σαφές: ξεπουλήστε, όπως τα συμφωνήσαμε.

Στον ΟΠΑΠ και γενικώς στις «καλοκαιρινές εκπτώσεις στην Αθήνα», όπως επιγράφεται, είναι αφιερωμένο και το ρεπορτάζ της γερμανικής Der Tagesspiegel που παρουσιάζει τον κ. Κώστα Μητρόπουλο, ο οποίος έχει αναλάβει επικεφαλής του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων. «Της ελληνικής Treuhand», εξηγεί η εφημερίδα, όπως ονομαζόταν ο γερμανικός οργανισμός ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας της Ανατ. Γερμανίας, πριν πνιγεί σε ένα βούρκο διαφθοράς και σκανδάλων.

Η συνέχεια είναι χαρακτηριστική, γιατί εξηγεί και τον εκνευρισμό των Financial Times που είδαμε προηγουμένως:

«Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ο κ. Μητρόπουλος πρέπει να πωλήσει πακέτα μετοχών των επιχειρήσεων ύδρευσης, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, καθώς και του ΟΠΑΠ. Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους σειρά έχουν, ανάμεσα σε άλλα, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η ΔΕΠΑ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το Καζίνο Πάρνηθας.

...Διαμάντι θεωρείται το πακέτο μετοχών που έχει το κράτος στον ΟΠΑΠ, το μεγαλύτερο όμιλο τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη. Το κράτος κατέχει το 34% του ομίλου, η δε χρηματιστηριακή αξία του μετοχικού πακέτου ανέρχεται σε 1,2 δις ευρώ.

Ωστόσο ο Υπουργός Οικονομικών ελπίζει σε μεγαλύτερη τιμή πώλησης του πακέτου, καθώς η μετοχή του ΟΠΑΠ, αξίας σήμερα 11 ευρώ, είχε ξεπεράσει στο παρελθόν τα 30 ευρώ. Το παράδειγμα του ΟΠΑΠ αποκαλύπτει ένα πρόβλημα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, καθώς σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαπενταετίας.