ελβετικό φράγκο ήταν 7 δισ. ευρώ και αρκετά από αυτά μετατράπηκαν σε ευρώ, όταν η ισοτιμία ευρώ/ φράγκου ήταν 1,40.
Πριν από 4 χρόνια, το 2007 όταν η ισοτιμία ευρώ- ελβετικού φράγκου ήταν ελκυστική καθώς ήταν στο 1,65. Τότε με τα ευρώ αγόραζαν περισσότερα ελβετικά φράγκα, ενώ σήμερα λιγότερα. Σήμερα, που η ισοτιμία έχει φθάσει στο 1,13 πολλοί δανειολήπτες έχουν φθάσει να έχουν μεγαλύτερο υπόλοιπο στο κεφάλαιο.
Ουσιαστικά, οι δανειολήπτες μοιάζουν με τους επενδυτές που έχουν αγοράσει λ. χ αμερικανικές μετοχές. Αν η αμερικανική αγορά βρίσκεται σε πτώση ο επενδυτής χάνει από το κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, εκεί που αγόραζε περισσότερα δολάρια με το ευρώ αυτό αρχίζει να αλλάζει όταν η ισοτιμία του ευρώ αρχίζει να πέφτει ..
Σε ότι αφορά τα δάνεια για παράδειγμα, το 2007 ένας ιδιώτης είχε δανειστεί ένα στεγαστικό 100.000 ευρώ ή 165.000 ελβετικά φράγκα με διάρκεια αποπληρωμής τα 25 χρόνια και επιτόκιο 2%. Η δόση που πλήρωνε ήταν 699 ελβετικά φράγκα ή 424 ευρώ το μήνα.
Μέχρι σήμερα ο δανειολήπτης έχει πληρώσει 54 δόσεις και το κεφάλαιο έχει φθάσει περίπου σε 127 χιλιάδες ευρώ. Η πορεία, όμως, της ισοτιμίας από το 1,65 προς το 1,13 έχει αυξήσει κατακόρυφα τόσο την δόση, όσο και το κεφάλαιο. Η δόση δεν είναι πλέον αλλά 424 ευρώ, αλλά έχει ξεπεράσει τα 500 ευρώ, μια αύξηση τουλάχιστον 20%.
Σε ορισμένες περιπτώσεις το δάνειο δινόταν με προστασία δόσης ( 5% ) αν δηλαδή η δόση αυξανόταν πάνω από το 5%. Ωστόσο, αυτό αφορούσε μόνο την δόση και όχι το κεφάλαιο. Αντί λοιπόν να μειώνεται το κεφάλαιο, οι καταναλωτές βρέθηκαν απέναντι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Τραπεζικά στελέχη συμβούλευαν τους πελάτες τους να μην μετατρέψουν το δάνειο, καθώς όπως συμβαίνει και με τις μετοχές στο χρηματιστήριο, η μετατροπή κεφαλαιοποιεί την «χασούρα». Όμως, η ισοτιμία η οποία πριν από μερικούς μήνες ήταν στο 1,31 ενώ τώρα έχει φθάσει στο 1,13 με αποτέλεσμα μεγαλύτερες ζημιές.
Ωστόσο, η ισοτιμία ενδέχεται να αλλάξει και να επιστρέψει στο πρότερο σημείο, όπως συνέβη και μεταξύ δολαρίου – ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, η μη μετατροπή θα είναι προς όφελος του δανειολήπτη. Με άλλα λόγια, σ αυτή την ταραγμένη εποχή των ισοτιμιών είναι καλύτερα να περιμένει μια αλλαγή στην ισοτιμία.