Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Όχι, δεν πρόκειται για ανέκδοτο


Έρευνα της γερμανικής, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης "Foundation for Future Studies" καταδεικνύει ότι οι μόνοι Ευρωπαίοι που δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι από εμάς είναι οι Δανοί. Ίσως έπαιξε το ρόλο του και ο αποκλεισμός του Παναθηναϊκού από την Οντένσε.

Οι φανατικοί υποστηρικτές του γνωμικού "το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία" είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Ως επί το πλείστον, το λέμε μεταξύ μας, για να παρηγοριόμαστε, όσοι δεν κληρονομήσαμε 17 εταιρίες ή μια περιουσία από τον παππού μας.

Το 1987, οι Smiths κυκλοφόρησαν τη συλλογή "The World Won't Listen" που περιείχε το ορχηστρικό b-side "Money Changes Everything" και προσπάθησαν να μας πείσουν ότι το χρήμα μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή, υπονοώντας πιθανότατα προς το χειρότερο.

Το 2011, η ΜΚΟ "Foundation for Future Studies" έρχεται να δικαιώσει και το πατροπαράδοτο γνωμικό και τη ρομαντική παρέα του Morrissey, καταδεικνύοντας ότι παρά την οικονομική κρίση και το χάος της ανεργίας που επικρατεί στη χώρα, οι Έλληνες έχουν βρει τον τρόπο (ή το κόλπο μάλλον) να είναι και να δηλώνουν ευτυχισμένοι σε ποσοστό 80%.

Ευτυχέστεροι όλων των πολιτών δηλώνουν οι Δανοί, σε ποσοστό 96%, ακολουθούν οι Έλληνες και μετά οι Ιταλοί με 79%, οι Γάλλοι με 77%, οι Ολλανδοί και οι Βρετανοί με 72%, οι Ελβετοί με 71%, οι Ισπανοί με 68% και οι Αυστριακοί με 63%.

Αν κρίνουμε από την θέση της Γερμανίας στη σχετική λίστα (11η θέση με 61%), το χρήμα μάλλον φέρνει δυστυχία. Όχι ότι οι Γερμανοί φημίζονταν και ποτέ για την εξωστρέφειά τους.
Επειδή, βέβαια, οι περισσότεροι θα ήθελαν να δοκιμάσουν μια φορά στη ζωή τους το πόσο ευτυχισμένοι θα ήταν με ένα τσουβάλι χρήματα στην άκρη, το γεγονός ότι η ΜΚΟ είναι γερμανική εγείρει υποψίες.΄

Μήπως οι Γερμανοί θέλουν να μας πείσουν ότι άφραγκοι είμαστε ευτυχέστεροι; Πώς την είπαμε την οργάνωση;