Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Σύγχυση με τον ΦΠΑ στην εστίαση


Σύγχυση επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και σε χιλιάδες επιχειρηματίες, σχετικά με την μετατροπή του ΦΠΑ στην εστίαση από 1η Σεπτεμβρίου από 13% σε 23%.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων», χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει μέχρι στιγμής ακριβώς τις προθέσεις του.
Σύγχυση επικρατεί και στον τουριστικό κλάδο αλλά και σε περισσότερες από 137 δραστηριότητες που συνδυάζουν πώληση τροφίμων και παροχή υπηρεσιών.Ο ΦΠΑ 13% θα ισχύσει σύμφωνα με τον υπουργό στους πελάτες των ξενοδοχείων «all inclusive», που προέρχονται από το εξωτερικό, ενώ για τους Έλληνες θα ισχύσει ΦΠΑ 23%.


Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε με τους παραγωγικούς φορείς, σημείωσε ότι ο ΦΠΑ 23% θα ισχύσει από 1η Σεπτεμβρίου για όλα τα μαγειρεμένα τρόφιμα που πωλούν τα εστιατόρια, ψησταριές και ούτω καθεξής.
Ο κ. Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι ο ΦΠΑ 23% στα τρόφιμα δεν πρόκειται να καταργηθεί μέχρι το τέλος του έτους, γιατί κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στις συζητήσεις με την Τρόικα.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι «θα ληφθεί ειδική μέριμνα για το ενιαίο πακέτο εξαγωγικού τουρισμού.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι Υπηρεσίες και της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων «επανεξετάζουν τους κωδικούς άσκησης δραστηριότητας στο χώρο της εστίασης, ώστε όπου κυριαρχεί όχι η παροχή υπηρεσιών εστίασης, αλλά η πώληση αγαθών που είναι τρόφιμα, να ισχύει ο συντελεστής των τροφίμων και όχι ο συντελεστής της εστίασης».
Με τον τρόπο αυτό ανοίγει «παράθυρο» για εξαιρέσεις στην εφαρμογή του νέου ΦΠΑ 23% στην εστίαση και εφαρμογή ΦΠΑ δύο ταχυτήτων.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι ο υψηλός συντελεστής 23% δεν πρόκειται να καταργηθεί μέχρι το τέλος του έτους αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθεί στο μέλλον.
Αυτό που απορρέει από τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών είναι ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να μην κάνει ούτε βήμα πίσω όσον αφορά τις αυξήσεις στο ΦΠΑ αλλά και στα άλλα εισπρακτικά μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, λόγω της ύφεσης και του «ναυαγίου» του προϋπολογισμού στο πρώτο επτάμηνο.
ΝΔ: «Ο Βενιζέλος προκαλεί αλαλούμ»
Σκληρή κριτική για τον ΦΠΑ άσκησε στον υπουργό Οικονομικών ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, Ιωάννης Βρούτσης.
«Νέο κατόρθωμα Βενιζέλου, αυτή τη φορά στο χώρο του πολύπαθου Τουρισμού. Δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση και αλαλούμ.
Και το χειρότερο, κατηγοριοποίησε τους Έλληνες ως πολίτες β’ κατηγορίας, τιμωρώντας τους να πληρώνουν ΦΠΑ 23%, σε αντίθεση με τους τουρίστες από το εξωτερικό, που θα απολαμβάνουν ΦΠΑ κατά 10 μονάδες χαμηλότερο, δηλαδή 13%.
Ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για «υποκριτικές προθέσεις» του Ευάγγελου Βενιζέλου για μείωση των φορολογικών συντελεστών που αποδείχθηκαν «απατηλές».
http://www.newsbomb.gr