Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Κέρδισέ τον πάλι

Τον άφησες να φύγει όμως τον θέλεις πάλι. Τι μπορείς να κάνεις για να ξανακερδίσεις την καρδιά του πρώην σου; Υπάρχει άραγε πιθανότητα να κάνεις μια νέα αρχή με μια παλιά αγάπη; Χωρίς κανέναν ενδοιασμό σου λέμε: "ΝΑΙ! Μπορείς!"
Σε ό,τι αφορά την αγάπη, είναι πολύ εύκολο κάτι που είναι παλιό να γίνει κάτι καινούργιο. Μεγάλο πλεονέκτημα έναντι μιας καινούργιας γνωριμίας, είναι το γεγονός ότι μεταξύ σας υπήρξε –και κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει ακόμα- οικειότητα και δέσιμο. Βρίσκεσαι λοιπόν μπροστά σε μια πόρτα που είναι κλειστή προς το παρόν. Το μόνο που σου μένει είναι να την ανοίξεις , ακόμα κι αν χρειαστεί να το κάνεις με κλωτσιές.

Φυσικά υπάρχουν εμπόδια σ’ αυτό σου το εγχείρημα, δεν λέω… Τα πιο δύσκολα εμπόδια που ίσως χρειαστεί να ξεπεράσεις για να τον ξανακερδίσεις είναι η  πιθανότητα να έχει αυτή τη στιγμή μια άλλη σχέση, να τον είχες ή να σε είχε απατήσει στο παρελθόν ή γενικώς ο τρόπος που χωρίσατε να μην ήταν αυτό που λέμε «πολιτισμένος». Θυμήσου όμως. Αυτά είναι εμπόδια και όχι αδιέξοδα όταν μιλάμε για πραγματική αγάπη.
Σκέψου λοιπόν αν αυτό που αισθάνεσαι για τον πρώην σου είναι πραγματική αγάπη και όχι εγωισμός, ανία ή κάποιο άλλο, ανθρώπινο μεν - ρηχό δε, συναίσθημα και έλα να δούμε πως θα ξεπεράσεις τα εμπόδια που κόβουν το δρόμο προς την αγκαλιά, του αναντικατάστατου πρώην σου.


Μια άλλη αγάπη
Εδώ καλή μου θα πρέπει να κάτσεις και να κάνεις μια γερή αυτοκριτική. Βρε μπας και τον ξαναθέλεις επειδή είναι με κάποια άλλη; Μήπως  θίχτηκε ο εγωισμός σου επειδή διαπίστωσες ότι αυτός προχώρησε κι εσύ όχι; Αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε κάνε πίσω. Το να θέλεις κάποιον που δεν μπορείς να έχεις, δεν είναι υγιές. Το να θέλεις κάποιον επειδή τώρα τον έχει κάποια άλλη είναι εγωιστικό. Αν τον αγάπησες και τον αγαπάς πραγματικά αυτό που θέλεις πραγματικά είναι να τον βλέπεις ευτυχισμένο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι βρίσκει την ευτυχία στο πλευρό κάποιας άλλης.
Αν ο ανταγωνισμός και ο πληγωμένος εγωισμός δεν είναι τα κίνητρά σου τότε τα πράγματα γίνονται πραγματικά πιο σύνθετα και σε προειδοποιώ, δεν θα είναι εύκολο να ξανανάψει η παλιά σπίθα ενώ προσπαθεί να ανάψει μια καινούργια.  Τον θέλεις πίσω γιατί σου λείπει και ξέρεις με σιγουριά ότι ο χωρισμός σας ήταν λάθος; Σου στέλνει «μηνύματα» ότι και αυτουνού του λείπεις παρά το γεγονός ότι έχει τώρα μια νέα σχέση; Ο παράγων «σωστό και λάθος» είναι πολύ μπερδεμένος όταν διαπιστώνεις ότι τρέφει ακόμα αισθήματα για σένα ή –ακόμα περισσότερο- ότι χρησιμοποιεί την νέα του σχέση για να σε ξεπεράσει. Είναι άδικο και για αυτόν και για εσένα αλλά και για εκείνη την άλλη κοπέλα που μπορεί να τον έχει ερωτευτεί πραγματικά. Αν μπορείς να βάλεις το χέρι σου στη φωτιά ότι η καινούργια του σχέση είναι ρηχή, «σκαλοπάτι» για να σε ξεπεράσει ή λάθος τότε και μόνο τότε είναι ΟΚ να προσπαθήσεις να μπεις στη μέση.  Δύσκολη απόφαση μη μου πεις… Γιατί όσο καλά κι αν τον γνωρίζεις πως μπορείς να είσαι 100% σίγουρη για το τι κρύβει το μυαλό
και η καρδούλα του;
Ο μόνος τρόπος για να μάθεις, είναι να ρωτήσεις, να επικοινωνήσεις μαζί του, να κάνεις πέτρα την καρδιά σου και να τον ρωτήσεις ευθέως. Μπορεί η απάντηση που θα πάρεις να μην είναι ειλικρινής και να υποψιάζεσαι ότι άλλα σου λέει κι άλλα εννοεί, αλλά πρέπει να σφίξεις ακόμα περισσότερο την καρδιά σου και να πορευτείς με δεδομένο ότι αυτά που σου λέει είναι η αλήθεια. Είτε γιατί είναι όντως αλήθεια, είτε γιατί αυτό είναι που θέλει πραγματικά. Αν βέβαια η απάντησή του είναι ότι σε σκέφτεται και του λείπεις, τότε ο δρόμος της αναγέννησης της αγάπης σας αρχίζει να στρώνεται με ροδοπέταλα.


Η παλιά απιστία
Τον απάτησες; Σε απάτησε; Αλληλοαπατηθήκατε; Αν η σχέση σας κουβαλάει ένα τέτοιο «βαρίδι» τότε τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα απ’ ότι με έναν απλό χωρισμό. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, η εμπιστοσύνη είναι θεμέλιος λίθος ακόμα και τις πιο απλής σχέσης. Η απιστία λέει πολλά πράγματα γι’ αυτόν που την κάνει. Δείχνει ότι δεν εκτιμά την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο σύντροφός του, ότι δεν είναι αξιόπιστος σαν άνθρωπος, ότι δεν νοιάζεται να απογοητεύσει κάποιον που αγαπά. Παρά το απλοϊκό και εύκολο συμπέρασμα ότι η απιστία είναι φυσικό επακόλουθο μιας κακής σχέσης, η πραγματικότητα είναι ότι την κακή σχέση την διακόπτης, δεν απατάς για να την κάνεις καλύτερη…
Το να είσαι πιστός δεν είναι αυτονόητο, ούτε απαίτηση, αλλά η πραγματική ανάγκη που αισθάνεσαι να αφοσιωθείς σε αυτόν που αγαπάς και το ίδιο ισχύει και για εκείνον.
Πως είναι στις υπόλοιπες κοινωνικές του εκδηλώσεις; Μήπως είναι «άπιστος» γενικώς; Στη δουλειά, στους κολλητούς, στην οικογένειά του; Λέει εύκολα ψέματα στους ανθρώπους του που τον περιβάλλουν; Μήπως προδίδει την εμπιστοσύνη των φίλων, κουτσομπολεύοντας ή μην κρατώντας το στόμα του κλειστό; Αν ναι, τότε το παλικάρι δεν είναι ούτε στο ελάχιστο αξιόπιστο και απορώ τι σ’ έπιασε και θες να περάσεις πάλι τα ίδια.
Αν από την άλλη η απιστία ήταν μια χαζομάρα της στιγμής, ένα τεράστιο λάθος, «η κακιά η ώρα» τότε ναι. Αξίζει να ξαναπροσπαθήσεις. Μόνο πρόσεχε! Μην μπεις πάλι σε μια σχέση αν πρόκειται να τον «σταυρώνεις» κάθε μέρα για εκείνη την στιγμή αδυναμίας του παρελθόντος.
Αν εσύ ήσουν η άπιστη τότε πριν κάνεις οποιαδήποτε προσπάθεια να τον προσεγγίσεις να είσαι έτοιμη να απολογηθείς, να ζητήσεις συγνώμη (και να το εννοείς) και να αποδείξεις την μεταμέλειά σου όχι μόνο με τα λόγια αλλά και με πράξεις. Η εμπιστοσύνη του σε εσένα είναι δικαίως κλονισμένη και πρέπει να την ξανακερδίσεις εκατοστό-εκατοστό. Μην ζητήσεις συγνώμη αν δεν το εννοείς κι αν δεν πιστεύεις ότι ήταν λάθος σου. Μην περιμένεις όμως και επανασύνδεση.


Ο κακός χωρισμός
Κανένας χωρισμός δεν είναι ευχάριστος. Υπάρχουν όμως μερικοί χωρισμοί που αφήνουν βαθιές πληγές και σημάδια. Αν ένας μεγάλος και σοβαρός καβγάς σας οδήγησε στο χωρισμό, αν ένας από τους δυο σας αρνούνταν να αφήσει τον άλλο να φύγει ή αν χωρίσατε επειδή αισθανόσασταν πολύ άσχημα πράγματα ο ένας για τον άλλο, τότε η επανασύνδεση είναι πραγματικά δύσκολη. Δύσκολη αλλά όχι αδύνατη…
Το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε συγνώμη, να απολογηθείτε και να αναλάβετε πλήρως το μερίδιο της ευθύνης που σας αναλογεί για τον χωρισμό σας. Και οι δύο
Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι να συγχωρήσετε. Και οι δυο σας πρέπει να αφήσετε πραγματικά πίσω όσα σας πλήγωσαν και να το κάνετε με απόλυτη ειλικρίνεια. Και ορκιστείτε ότι  -ό,τι και να γίνει-  δεν θα «χτυπήσετε» ο ένας στον άλλον τα λάθη του παρελθόντος.
Έχε πάντα στο μυαλό σου ότι στην ζωή δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Μόνο παιχνίδι σαν αυτό της τράπουλας. Ποντάρεις και κερδίζεις ή ποντάρεις και χάνεις… έτσι είναι η ζωή! Η προσπάθειά σου να τον κερδίσεις πάλι πίσω δεν έχει εγγυημένη επιτυχία. Γι’ αυτό φρόντισε τουλάχιστον να το κάνεις με αξιοπρέπεια, με ειλικρίνεια και με την καρδιά σου γεμάτη αγάπη. Έτσι τουλάχιστον ακόμα κι αν δεν κερδίσεις πίσω τον παλιό σου αγαπημένο, θα έχεις κρατήσει την αυτοεκτίμησή σου.
fe-mail.gr