Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Kατ'ελάχιστον τρεις μήνες, με μέγιστο τους έξι μήνες θα είναι το χρονικό διάστημα που θα αυξηθεί η στρατιωτική θητεία


Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν οσονούπω και ούτε και οι επερχόμενες εκλογές (αν τελικά γίνουν) θα εμποδίσουν να αποκατασταθεί το ιστορικό λάθος των Γ.Παπαντωνίου και Ε.Μεϊμαράκη που προχώρησαν σε αφαίρεση σημαντικού αποθέματος ασφάλειας από την χώρα, μειώνοντας την θητεία από τους 15 στους 12 και μετά στους 9 μήνες στον Στρατό Ξηράς, χωρίς καμία προετοιμασία.

Η Ν.Δ. συμφωνεί απόλυτα και στηρίζει τον υπουργό και αν γίνουν εκλογές και κερδίσει η νυν αξιωματική αντιπολίτευση και πάλι θα αυξήσει την θητεία. Το θέμα είναι καθαρά εθνικής ασφάλειας.

Εκτός αυτού είναι και το ψυχολογικό μέρος: Η αύξηση της θητείας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο εξωτερικό προς πάσα κατεύθυνση: Μπορεί να χρεοκοπήσαμε οικονομικά, αλλά γεωστρατηγικά ούτε παραδιδόμαστε, ούτε θα μας πάρουν κάτι χωρίς να χρειαστεί να πολεμήσουν. Αυτό είναι και το σημαντικότερο εκτιμούμε: Το μήνυμα ισχυρής βούλησης να υπερασπιστούμε κεκτημένα αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Οι 12 μήνες θητεία μόλις και αρκούν για να καλύψουν τις ... υπηρεσίες (!) στα στρατόπεδα οι στρατεύσιμοι, αλλά από εκπαίδευση ούτε λόγος. Άρα πάμε σε θητεία 14 ή 15 μηνών για να υπάρχει μία επίφαση εκπαίδευσης, μάλλον από την σειρά του Νοεμβρίου

Βέβαια, κάπου στην κυβέρνηση, στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν και την μείωση της ανεργίας που θα προέλθει από την αύξηση της θητείας, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο. Η απόδοση των κλάσεων έχει πέσει σε δραματικά επίπεδα, αλλά πάνω απ'όλα οι στρατεύσιμοι δεν παίρνουν "ούτε ανάσα" από τις υπηρεσίες.

Λεφτά για ΕΠΟΠ δεν υπάρχουν (άλλο αν οι ΕΠΟΠ δεν κάνουν υπηρεσίες υποτίθεται) και γενικά η αύξηση της θητείας είναι η μοναδική που μπορεί να δώσει λύση στο ακανθώδες πρόβλημα.

Και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το ότι ο Π.Μπεγλίτης δείχνει το θάρρος που δεν είχαν άλλοι "πρωτοκλασσάτοι" υπουργοί Άμυνας και γνωρίζει τι λέει και τι θέλει. Μάλιστα μιλώντας στη "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο υπουργός απαντώντας στην ερώτηση "Γιατί θα προχωρήσει στην αύξηση της θητείας ενώ όλες οι χώρες του κόσμου τη μειώνουν ή τη καταργούν" απαντά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα:

“Προφανώς οι χώρες της Ευρώπης στις οποίες αναφέρεστε δεν αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Η ιστορία και η γεωγραφία πρέπει να συνεχίσουν να μας διδάσκουν. Η εθνική ασφάλεια της Ελλάδας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί η διαχείρισή της σε “φιλελευθεριάζουσες” αντιλήψεις”.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι έρχονται δύσκολες ημέρες που κρύβουν άμεσους κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας. Μην ξεχνάμε ότι παραμονές του Β'Π.Π. όλα τα εμπλεκόμενα κράτη είτε αύξησαν την θητεία είτε την θέσπισαν, όπου δεν υπήρχε, όπως η Βρετανία. Δυστυχώς η χώρα έχει αιμορραγήσει δραματικά από τον Δεκέμβριο του 2008 και η περιοχή έχει τραβήξει "καρχαρίες" και "πιράνχας"...