Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Σεβασμός στο περιβάλλον του Ολύμπου αλλά και στην περιουσία των πολιτών


* Η Δ.Κ. ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ, ΟΠΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑΚΗΣ ΑΝΔΡΙΑΣ, ΘΕΩΡΕΙ ΕΦΙΚΤΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΠΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ.

* Η Δ.Κ. ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Η ΖΩΝΗ Γ’ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΕΚΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

Σε ομόφωνα συμπεράσματα ως προς το τι πρέπει να γίνει στον Όλυμπο και σε παρολύμπιες περιοχές, κατέληξε το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου (6/10/2011 – Α.Π.: 146), όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δ.Δίου-Ολύμπου η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διευρυμένης ανοιχτής διαβούλευσης επί του σχεδίου του προεδρικού διατάγματος για τον Όλυμπο.

Συγκεκριμένα, όπως είπε στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου, Τάκης Ανδριάς, η Δ.Κ. Λιτοχώρου εκφράζοντας ένα γενικότερο αίσθημα που υπάρχει, κατέληξε ομόφωνα στα εξής συμπεράσματα:

«Ο Όλυμπος είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο που προστατεύεται από την Ουνέσκο και τα προεδρικά διατάγματα του ελληνικού κράτους, συνεπώς δεν υπάρχει κάποιος που θα ήθελε την καταστροφή του. Δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητοι για το θέμα του Ολύμπου.

Παράλληλα, όμως, δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα. Η ανεργία καλπάζει. Οι νέοι δεν έχουν διέξοδο. Η ναυτιλία, ένα παραδοσιακό λιτοχωρίτικο επάγγελμα, που έδινε ζωή στην περιοχή, δεν υπάρχει.

Ο τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας. Δίνει ανάπτυξη σε πολλά μέρη της πατρίδας μας. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Έχουμε το δικαίωμα να κλείσουμε τα μάτια μας στην πραγματικότητα; Έχουμε το δικαίωμα να υποθηκεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας;

Από την άλλη πλευρά όμως, έχουμε τα ερωτήματα: Πού φτάνουν τα όρια της ήπιας ανάπτυξης και ποιος θα τα προσδιορίσει; Είναι ερωτήματα δύσκολα που απαιτούν υπεύθυνες απαντήσεις. Απαντήσεις που πρέπει να δοθούν με ψυχραιμία, χωρίς ιδεοληψίες, αγκυλώσεις και λαϊκισμούς.

Μετά απ’ αυτές τις σκέψεις, η δημοτική κοινότητα Λιτοχώρου κατέληξε ομόφωνα στις εξής προτάσεις:

1. Προτείνει μια ήπιας μορφής ανάπτυξη, όπου πρέπει να ζητηθεί η συνδρομή των δήμων, των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων της περιοχής, τεχνοκρατών, περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιχειρηματιών και άλλων φορέων σχετικών με το αντικείμενο.

2. Προτείνει το σχέδιο Γ’ (ζώνη Γ’) να περιοριστεί σε μικρότερη έκταση μέχρι τα όρια των ιδιοκτησιών Λιτοχώρου, με ανάλογο σεβασμό στο περιβάλλον και στην περιουσία των συμπολιτών μας.

3. Προτείνει, τέλος, να γίνει απομάκρυνση του πεδίου βολής από το Λιτόχωρο».

Η Δημοτική Κοινότητα Λιτοχώρου