Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΝΤΕ ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑ ΟΙ ...ΕΝΟΧΕΣ, ΛΥΠΕΣ ΚΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, μετά από επισκόπηση ερευνών, ανακάλυψαν ότι το μπάνιο και το πλύσιμο των χεριών βοηθούν τους ανθρώπους να απαλλάσσονται από άσχημα συναισθήματα όπως ενοχή, λύπη ή αμφιβολία.


Ο ερευνητής Spike W.S. Lee, δήλωσε ότι το πλύσιμο αφορά την απομάκρυνση υπολειμμάτων. Ακόμα και με τη σκέψη του πλυσίματος οι άνθρωποι μπορεί να απελευθερωθούν από το αίσθημα ανήθικου, αισθήματα τύχης ή ατυχίας ή αμφιβολίας σχετικά με μια απόφαση.

Εξετάζοντας προηγούμενες έρευνες, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι
άνθρωποι που εκτίθενται σε ανακατωμένο δωμάτιο ή σε άσχημη οσμή έκριναν τους άλλους πιο σκληρά για ηθικά ατοπήματα σε σύγκριση με την έκθεση σε καθαρό δωμάτιο.

Σε χωριστή έρευνα, επιστήμονες έδειξαν ότι οι άνθρωποι αισθάνονται λιγότερο ένοχοι όσο σκέφτονται κάτι ανήθικο που έκαναν αν χρησιμοποιούν αντισηπτικό χαρτομάντιλο. Ως αποτέλεσμα είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν εθελοντές για καλό σκοπό ώστε να απαλύνουν την ένοχη συνείδησή τους.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης, ότι άνθρωποι που θεωρούν ότι είναι καθαροί αισθάνονται περισσότερο ανώτεροι ηθικά και μπορεί να κρίνουν τους άλλους περισσότερο σκληρά.

Η σωματική καθαριότητα μπορεί επίσης ενδεχομένως να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποβάλουν αισθήματα κακοτυχίας. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι παίχτες τυχερών παιχνιδιών που πλύθηκαν με σαπούνι πίστευαν ότι έτσι ξέπλεναν την κακή τους τύχη και στοιχημάτιζαν περισσότερο.

Ο Lee δήλωσε, ότι το πλύσιμο απομακρύνει την επίδραση των προηγούμενων εμπειριών. Αυτό φορά και ευτυχισμένες και άσχημες στιγμές.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι το πλύσιμο του συγκεκριμένου μέρους του σώματος που σχετίζεται με αρνητική εμπειρία μπορεί ενδεχομένως να έχει περισσότερο σημαντική επίδραση στον καθαρισμό του πνεύματος. Για παράδειγμα, άλλη έρευνα αποκάλυψε ότι οι ψεύτες προτιμούν το βούρτσισμα των δοντιών.
Η επισκόπηση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Current Directions in Psychological Science’.

Πηγές: ‘Current Directions in Psychological Science’.
Iatronet