Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

"ΠΑΤΡΙΑ".





Με μεγάλη επιτυχία άνοιξε στη Ράχη το πρωί του περασμένου Σαββάτου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων "ΠΑΤΡΙΑ". Πρόκειται για μία διοργάνωση - θεσμό που προσελκύει πλήθος φίλων του πολιτισμού από την Πιερία και την ευρύτερη περιοχή.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με αφορμή την πανήγυρη προς τιμήν του προστάτη του χωριού Αγίου Αποστόλου - Ευαγγελιστή Λουκά.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρέθηκε το 24ο επιστημονικό συνέδριο, που φέτος ήταν αφιερωμένο στην "πολυτίμητο ιστορία του έθνους", ενώ το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης πλούσια μουσικοχορευτικά δρώμενα. Συνδιοργανωτής στις εκδηλώσεις είναι ο Οργανισμός Παιδείας – Πολιτισμού- Αθλητισμού και Πρόνοιας Δήμου Κατερίνης.

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου στο πνευματικό κέντρο του πολιτιστικού συλλόγου Ράχης, ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Ντούρος σημείωσε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του : «…….Λίγοι λαοί έχουν το προνόμιο και το καύχημα να σεμνύνονται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους επέδρασαν διδάσκοντας, διαμορφώνοντας και φωτίζοντας την ανθρωπότητα, προωθώντας την παγκόσμια ανέλιξη και τον πολιτισμό σε ποικίλους τομείς μέσα από γεγονότα και προσωπικότητες, μέσα από έργα ειρήνης αλλά και εποποιίες. Ο ελληνισμός με την μακραίωνη αδιάκοπη παρουσία του ανήκει σε αυτούς, προσφέροντας φωτεινά ορόσημα, σημεία αναφοράς στην παγκόσμια ιστορία.

Από την αρχαία εποχή επιδρά με το έργο του Ομήρου, του μεγαλύτερου ίσως ποιητή των αιώνων διδάσκοντας γλώσσα, ποίηση και ήθος, αλλά και λίγο αργότερα με τον Ηρόδοτο, θέτει τα θεμέλια της επιστήμης της Ιστορίας. Ο Θουκυδίδης ορίζει τις δυσδιάκριτες αρχές που τη διέπουν οδηγώντας μέχρι σήμερα τους ιστορικούς στην έρευνά τους. Κείμενα, όπως ο Επιτάφιος, εξακολουθούν να διδάσκονται στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου και θεωρούνται «εκ των ων ουκ άνευ» για τη σωστή αγωγή και παιδεία των νέων.

Αξεπέραστα επιτεύγματα πολιτισμού παράγονται κατά τη διάρκεια της κλασικής περιόδου στη φιλοσοφία που προωθεί το επίπεδο της ανθρώπινης σκέψης και το πλουτίζει με αναζητήσεις θέτοντας τα θεμελιώδη ερωτήματα στα οποία παλεύει ακόμη ο άνθρωπος να δώσει απαντήσεις. Στον τομέα της τέχνης, στη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική αλλά και την τραγωδία εκφράζεται αυτή η αναζήτηση, με την προσπάθεια έκφρασης του ωραίου, με την προσέγγιση της έννοιας του κάλλους, του μέτρου και του ρυθμού που διέπουν κάθε έργο αλλά και την ίδια τη γλώσσα που τα σκέπτεται, τα σχεδιάζει, τα εκφράζει και τα υλοποιεί.

Ο Μέγας Αλέξανδρος παίρνει αυτή τη γλώσσα μαζί με τον πολιτισμό και τις αξίες που αυτή φέρει και την κοινωνεί στους λαούς της γης μπολιάζοντας έτσι τις τοπικές κουλτούρες και αφυπνίζοντας τους κατοίκους της Ανατολής, οι οποίοι έμεναν μακράν τέτοιων αναζητήσεων λόγω των δεσποτικών καθεστώτων που εμπόδιζαν την όποια ανάπτυξη αυτόνομης σκέψης και κριτικής αναθεώρησης. Καθιστά τη γλώσσα αυτή κοινή των λαών προετοιμάζοντας έτσι τη διάδοση του Ευαγγελίου.

Στην εποχή του Βυζαντίου ο ελληνισμός, εύρωστο τμήμα του πολυεθνικού κράτους, εξακολουθεί να εργάζεται και να αναζητά στη νέα εποχή υπό τη σκέπη της Ορθοδοξίας, να επεξεργάζεται αρχές και αξίες για να τις εμφυσήσει στη Δύση της Αναγέννησης αργότερα μέσα από τους λόγιους της διασποράς. Έχει έτσι τη δική του συμβολή στην πνευματική έκρηξη που συνέβη στην Ευρώπη και καθόρισε τη σύγχρονη ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια ιστορία.

Αλλά και στα νεότερα χρόνια ο σκλαβωμένος, ξεριζωμένος και υποτιμημένος ελληνισμός εξακολουθεί να παρέχει αφειδώς πρότυπα. Το 1821 επιτελεί το θαύμα. Δε διστάζει να αναμετρηθεί όχι μόνο με την Οθωμανική αυτοκρατορία αλλά και με την Ιερή συμμαχία που φιλοδοξούσαν να ορίζουν τις τύχες των λαών. Βγαίνει νικητής στον αγώνα του για την ελευθερία κερδίζοντας το θαυμασμό φίλων και εχθρών, γιατί αναστήθηκε μετά από σκλαβιά αιώνων, πολεμώντας μάλιστα γυμνός και χωρίς εφόδια. Πρότυπο τόλμης, θάρρους και αγώνα λοιπόν.

Το 1922 μετά το βαρύτατο πλήγμα του ξεριζωμού ενός εκατομμυρίου και πλέον Ελλήνων από τις κοιτίδες του γίνεται το πρότυπο της δημιουργικότητας, της πάλης για την ανασυγκρότηση, της υπομονής και της επιμονής. Το 1940 ξανά δείχνει δρόμους στην παγωμένη από το φόβο ανθρωπότητα τολμώντας να αναμετρηθεί με το θηρίο της υπεροπλίας, με την οίηση που γεννά η δύναμη. Ο λαός που ξέρει από τα αρχαία χρόνια την αξία του μέτρου και πως την Άτη και την Ύβρη ακολουθούν η Τίσις και η Νέμεσις, πολεμώντας γενναία νικά γεμίζοντας ελπίδα τους λαούς και συμβάλλοντας στην αίσια έκβαση των πραγμάτων.

Σήμερα ο λαός μας διανύει μια δύσκολη καμπή της ιστορίας του. Δέχεται για μιαν ακόμη φορά, από πολλούς, πυρά υποτίμησης και απαξίωσης βρισκόμενος στο μάτι του κυκλώνα μιας παγκόσμιας κρίσης. Η ιστορία όμως διδάσκει πως η πορεία του ελληνισμού είναι γεμάτη από κακοτοπιές και περιπέτειες αλλά και από δημιουργικές εκρήξεις και περιόδους ανέλιξης και ακτινοβολίας».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης, η Αντιπεριφειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η οποία εξήρε "το σημαντικό έργο του συλλόγου", ενώ τόνισε την επιτακτική ανάγκη στήριξης αυτών των πολιτιστικών πρωτοβουλιών στην πορεία του τόπου προς το μέλλον.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πρόνοιας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης Θωμάς Παπαδημητρίου μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη και τόνισε «...Τα Πάτρια έρχονται να μας θυμίσουν την αξία του ελληνικού πολιτισμού και τη σπουδαία συμβολή του στη διαμόρφωση του ποιοτικού περιεχομένου της κοινωνίας μας, του έθνους μας, της ίδιας μας της ζωής…….Ειδικά σήμερα, εν μέσω μιας πολύ δύσκολης εποχής, όχι μόνον οικονομικής κρίσης αλλά και κρίσης αξιών, εθνικού αλλά και πολιτιστικού αποπροσανατολισμού μιας κοινωνίας που αφυδατώθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τον καταναλωτισμό…….Τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Δ.Σ. του Συλλόγου Ράχης για το υψηλό ποιοτικό επίπεδο των εκδηλώσεων».

Παρόντες τόσο στην έναρξη των εργασιών, αλλά και στα δρώμενα που ακολούθησαν ήταν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι βουλευτών, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κατερίνης Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης Γιώργος Ίτσιος, ο τ.Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, ο τ.Δήμαρχος Κολινδρού Θωμάς Σολοποτιάς κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Στο συνέδριο συμμετείχαν ως εισηγητές Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ιερείς, διακεκριμένοι άνθρωποι των γραμμάτων, όπως ο πρωτοπρεσβύτερος καθηγητής π. Γεώργιος Μεταλληνός, ο Μοναχός π.Μωυσής Αγιορείτης, ο Θεολόγος- Συγγραφέας Βασίλειος Στεργιούλης, η Ζωή Γκενάκου, τ.επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου, ο Νικόλαος Σαιδές, Δάσκαλος, ο Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Ντούρος κ.α.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η αυλαία της πρώτης ημέρας των εκδηλώσεων έκλεισε στο δημοτικό σχολείο Ράχης με συναυλία έντεχνης και παραδοσιακής μουσικής. Πρωταγωνιστές σε ένα μαραθώνιο μουσικό σεργιάνι στην Ελλάδα ήταν ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο Σάββας Σιάτρας, ο Χρυσόστομος Μητροπάνος, ο Βαγγέλης Δημούδης και το επίλεκτο μουσικό τους σχήμα. Την μουσική επιμέλεια του προγράμματος είχε ο Γιώργος Κωτσίνης. Την συναυλία παρακολούθησαν πολλοί φίλοι του συγκεκριμένου μουσικού είδους, οι οποίοι με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα αποζημίωσαν τους καλλιτέχνες για την εξαιρετική εμφάνισή τους επί σκηνής.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν το πρωί της Κυριακής 16 Οκτωβρίου, ενώ ακολούθησε η μετάδοση ενός ηχητικού αποσπάσματος από το πλούσιο αρχείο του συλλόγου, που επικεντρώθηκε σε μαρτυρίες εντοπίων από "το Ραχιώτικο Παρελθόν". Επιπλέον το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε προβολή ταινίας από θεατρική παράσταση του Θεάτρου Ράχης. Ειδικότερα από την παράσταση "Αντιγόνη" που ανέβηκε πριν 20 χρόνια στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου σε σκηνοθεσία Γιώργου Φουρνιάδη.