Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ.



Πάμπολλες φορές έχει ειπωθεί ότι η Πιερία, είναι προνομιούχος νομός της χώρας. Κι άλλες τόσες, ότι κανένα σοβαρό έργο αναπτυξιακής υποδομής, για τους κατοίκους της και τις δραστηριότητές τους δεν έχει δρομολογηθεί και ολοκληρωθεί. Αποτέλεσμα κυρίως της ανεπάρκειας να προβληθεί,

να διεκδικηθεί και να ενταχθεί στον κεντρικό σχεδιασμό. Το Αιγίνιο και η περιοχή της Βόρειας Πιερίας δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα αυτό.

Είναι αλήθεια ότι λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας της περιοχής με τη Θεσσαλονίκη και το δυτικό τμήμα της, τη βιομηχανική ζώνη που αποτελεί κύρια αγορά εργασίας, δεν φαίνεται μέχρι σήμερα να έχει επιδειχθεί το ανάλογο ενδιαφέρον, για ένα οργανικό κομμάτι του νομού. Οι δυνατότητες ωστόσο είναι σημαντικές. Και μπορούν να δώσουν ‘ανάσα’ και προοπτική ζωής σε ένα κομμάτι Πιερικής γης, απογόνων κατά βάση προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας, της Βόρειας Θράκης αλλά και ντόπιων.

Η δημιουργία και λειτουργία του εμπορευματικού σταθμού στον Μακρύγιαλο, θα δώσει μοναδική ώθηση στο εμπόριο και τις μεταφορές. Και θα αναδείξει την περιοχή σε συναλλακτικό κόμβο. Μ ε διακίνηση αγαθών και κεφαλαίων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Κοντά σε αυτό και η δημιουργία λειτουργικού λιμένα. Είτε στην ίδια περιοχή, είτε με ενίσχυση των υποδομών της Γρίτσας. Μικρόψυχες σκοπιμότητες και κοντόφθαλμα μονοπώλια δεν μπορούν πλέον να γίνονται ανεκτά. Σε τίποτα δεν θα παραβλαφθεί η λειτουργία του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Αντίθετα θα διευκολυνθεί.

Ομοίως και η δημιουργία αεροδρομίου και σε αυτήν ακόμη την περιοχή της Αλεξάνδρειας, θα συμβάλει αποφασιστικά στο να αναδειχθεί η Βόρεια Ελλάδα σε ορμητήριο και εφαλτήριο μεταφορών και υπηρεσιών. Με αποφασιστική τόνωση του τουρισμού. Της μόνης μας ‘βαριάς βιομηχανίας’. Που έχει ανάγκη ουσιαστικής στήριξης. Και για τους γνωρίζοντες, στη σύγχρονη ανταγωνιστική τουριστική αγορά, η δυνατότητα μεταφοράς των τουριστών με πτήσεις ‘τσάρτερ’, είναι βασικό κίνητρο για τους tour operators.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας των αναδασμών, που αδικαιολόγητα εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια, θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας λειτουργικών κλήρων, αυτόνομων κυττάρων παραγωγικής δραστηριότητας. Και κοντά σε αυτά η συνέχιση των διαδικασιών δημιουργίας του Βιοτεχνικού Πάρκου. Ο χώρος έχει βρεθεί, οι μελέτες έχουν εκπονηθεί, το ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί. Η προοπτική λειτουργίας του, με τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει, δίνει διέξοδο και περιεχόμενο, ακόμη και στις προτεινόμενες δράσεις για υπαγωγή στο ΕΣΠΑ. Της τόσο αναγκαίας αυτής δράσης για την όποια προοπτική ανάπτυξης.

Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, που έχει χωροθετηθεί στο Αιγίνιο και αποτελεί πρότυπη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού Τομέα, αποτελεί μια πρόσθετη δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας και ουσιαστικής προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Μια δράση που επί δύο χρόνια εκκρεμεί και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εγκαταληφθεί.

Η καταγραφή των ‘ανοιχτών’ θεμάτων του Αιγινίου, της τοπικής κοινωνίας αλλά και ευρύτερα της Πιερίας, είναι μια αρχή. Χρέος και ευθύνη των τοπικών φορέων, της Δημοτικής Αρχής, της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και κυρίως των εκπροσώπων στην Κεντρική Πολιτική Σκηνή, με επιμονή, γνώση και συστηματικότητα να επιδιώξουν τη διευθέτησή τους και τη ρύθμιση ‘των εκκρεμοτήτων’. Για να έχουν νόημα οι ‘τίτλοι’, για όσους τους κατέχουν και όσους τους διεκδικούν. Που δεν είναι άλλο από την ικανότητα να προσφέρουν στο ‘κοινό καλό’.

Γράφει ο Πολύκαρπος Αδαμίδης