Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

"ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΑ ΝΥΣΤΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΒΑΡΙΑ" ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ... ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ...


Διαμεταφορά–Ιστορία σε εικόνες

Την αφορμή την πήρα από το facebook όταν πριν λίγες μέρες κάποιος συνάδελφος “ανέβασε” μερικές παλιές φωτογραφίες του ‘30 και του ‘50 από τα ΜΜΜ εκείνης της εποχής. Παλιά λεωφορεία που δεν υπάρχουν πια,  θυμίζουν μια άλλη εποχή –την εποχή που γεννήθηκε η μηχανοκίνητη μεταφορά.

1
ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ  ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ...
Το επάγγελμα του μεταφορέα παίρνει άλλη αίγλη αφού πλέον η ταχύτητα είχε τον πρώτο λόγο. Τα “άλογα” του φορτηγού αυτοκινήτου δεν χρειάζονταν, πλέον κάθε λίγο, νερό ή ξεκούραση και ο οδηγός μπορούσε να κυκλοφορεί, καθαρός και καλοντυμένος, αφού ή εργασία και παραμονή στον ήλιο του αγωγιού είχε πλέον γίνει παρελθόν.
Παρόλα αυτά μιλάμε για τους μεταφορείς, μια ξεχωριστή κάστα – φάρα- φυλή, ανθρώπων που
ταξιδεύοντας στην Ελλάδα και τον κόσμο, με πιο δύσκολές από σήμερα συνθήκες, πάντα υπερήφανοι για την εργασία τους και το έργο που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.
Παρουσιάζω λοιπόν μερικές φωτογραφίες που βρήκα στο ιντερνέτ αλλά κυρίως αυτές που βρίσκονται στο επετειακό ιστορικό λεύκωμα που παρουσίασε το 2010 η Πανελλήνια Ένωση Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς για την συμπλήρωση 22 χρόνων από την ίδρυσή της.

Fred Boissonnas, Φορτωμένες Άμαξες, αρχές 20ου αιώνα. Αρχείο Fred Boissonnas, Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού

2

Η διαμεταφορά εν Ελλάδι, εν έτει 1922. Φωτογραφία από το αρχείο της εταιρείας “Μεταφορική Τριπόλεως” του κ. Μελέτη Κατσαμπή


3

5
Διέλευση οχήματος από τον Πηνειό ποταμό, Ν. Μαγνησίας, 1949 (Στέφανος Μαλικόπουλος). Φωτογραφικό αρχείο Μουσείου Μπενάκη.

7
Άμαξα, Σκύρος, 1971 (Μαρία Ζαγορισίου). Φωτογραφικό αρχείο Μουσείου Μπενάκη.

9

10
Στη στάση του σώματος και στο πρόσωπο των οδηγών διακρίνεται η περηφάνια για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

11

12
Ένα φορτηγό αποτελεί συνήθη επιθυμία των μικρών παιδιών. Πόσο μάλλον όταν είναι σε φυσικό μέγεθος. {Στην δική μου περίπτωση η επιθυμία έγινε επάγγελμα αφού από το 1982 κοιτάζοντας ένα βυτίο δήλωσα στον πατέρα μου ότι όταν μεγαλώσω αυτό θα ήθελα να κάνω.}

15
Ξεφόρτωμα σακιών στην Πάτρα, 1945 –46 (Βούλα Παπαϊωάννου). Φωτογραφικό αρχείο Μουσείου Μπενάκη.

16

18

19
Μνήμες από μια άλλη εποχή.


Πηγή: “Διαμεταφορά, ο πιο κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς”, Πανελλήνια Ένωση Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς, Αθήνα, 2010.