Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ποιες βιταμίνες χρειάζεται ο οργανισμός μου;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες βιταμίνες χρειάζεται ο οργανισμός μας,  προκειμένου να έχουμε την υγεία μας, σωματική και πνευματική. Συγκέντρωσα κάποιες από τις πιο σημαντικές βιταμίνες που χρειαζόμαστε και μαζί και τις τροφές στις οποίες περιέχονται.


Aσβέστιο: Το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο, θεωρείται απαραίτητο για την υγεία των οστών μας και την αποφυγή οστεοπόρωσης. Mπορείτε να το πάρετε κυρίως από τα γαλακτοκομικά, δηλαδή γάλα, τυρί και γιαούρτι, καθώς επίσης και από το μπρόκολο και τους ξηρούς καρπούς.

Β-καροτένιο: Η αντιοξειδωτική αυτή ουσία, μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α, ενώ μας βοηθά να έχουμε υγιή όραση, βοηθά στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, και εξασφαλίζει και ωραίο δέρμα. Εφοδιαστείτε λοιπόν με καρότα, γλυκοπατάτες, πράσινες πιπεριές, κλπ.
Φυλλικό οξύ: Πρόκειται για βιταμίνη του συμπλέγματος Β, και τη βρίσκετε σε δημητριακά, σκούρα πράσινα λαχανικά, όσπρια, ψωμί, ζυμαρικά, στο χυμό από εσπεριδοειδή, μπανάνες, κλπ. Βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ θεωρείται απαραίτητη και για τις μέλλουσες μαμάδες, αφού βοηθά στην καλή ανάπτυξη του εμβρύου.
Σίδηρος: Ιδιαίτερα σημαντικός για εμάς τις γυναίκες, το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο, βοηθά στη σωστή λειτουργία των ερυθρών κυττάρων και την αποφυγή αναιμίας. Υψηλές ποσότητες σιδήρου, θα βρείτε στο κρέας, κυρίως στο συκώτι έχουμε όμως και εναλλακτικές όπως: άπαχο κρέας, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, θαλασσινά, καρύδια, φακές και φασόλια. Εάν ο σίδηρός σας είναι σε χαμηλά επίπεδα, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα.
Βιταμίνη D: Σημαντική για την καλή υγεία των οστών, η συγκεκριμένη βιταμίνη, βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης του ασβεστίου από τον οργανισμό. Βάλτε στη διατροφή σας, γάλα, τυρί, λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, ρέγκα), μοσχάρι, συκώτι, αυγά, κλπ. Επίσης να γνωρίζετε, ότι ο οργανισμός μας έχει τη «μαγική» ικανότητα και συνθέτει τη βιταμίνη D, όταν βγαίνουμε στον ήλιο, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι χρειάζεται να ψήνεστε με τις ώρες σε αυτόν. Η έλλειψή της πάντως, συμβάλλει στην οστεοπόρωση.
Βιταμίνη C: Η θαυματουργή αυτή βιταμίνη, θωρακίζει τον οργανισμό και προλαμβάνει το κρύωμα ενώ βοηθά και στην καλή υγεία του δέρματος, αφού συμβάλλει στην ανάπλαση του κολλαγόνου. Εφοδιαστείτε από τον πάγκο του μανάβη με εσπεριδοειδή, μπρόκολο, πράσινες πιπεριές, κλπ. Εάν δεν προσλαμβάνετε αρκετές ποσότητες από αυτήν, μην αγχώνεστε, μπορείτε να πάρετε κάποιο φαρμακευτικό συμπλήρωμα το οποίο να την περιέχει.
Βιταμίνη Ε: Ισχυρό αντιοξειδωτικό, συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος και το προστατεύει από τη δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Τη βρίσκετε σε αυγά, φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κλπ.
Σελήνιο: Η αντιοξειδωτική αυτή ουσία, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, στη σωστή ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων και στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τη βρίσκετε σε κρέας, θαλασσινά, αυγά, ψωμί, κλπ.
Κάλλιο: Ο συγκεκριμένος ηλεκτρολύτης, συμβάλλει στην ομοιόσταση του οργανισμού, δηλαδή, στην καλή ισορροπία των υγρών στον οργανισμό, ενώ αποτρέπει τη δημιουργία οιδήματος. Κάλλιο, περιέχουν οι μπανάνες, οι σταφίδες, τα φυλλώδη λαχανικά, τα πορτοκάλια και το γάλα.
jenny.gr