Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

“Βάσω είσαι ηττοπαθής, σταμάτα να γεμίζεις με τον πεσιμισμό σου το μυαλό του προέδρου” της είπε ο Λαλιώτης. “Ρε άντε τράβα και κουρέψου του απαντά.





Γρεβενά 10 Οκτωβρίου 1981, οχτώ μέρες πριν τις εκλογές και την άνοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αναπτύσσει από το μπαλκόνι το όραμα του για την νέα Ελλάδα, πίσω στα παρασκήνια ένας μεγάλος καβγάς μεταξύ του Κ. Λαλιώτη και της Βάσως Παπανδρέου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
“Βάσω είσαι ηττοπαθής, σταμάτα να γεμίζεις με τον πεσιμισμό σου το μυαλό του προέδρου” της είπε ο Λαλιώτης. “Ρε άντε τράβα και κούρεψε τις μπούκλες σου και μετά έλα να μου μιλήσεις” του απαντά η Βάσω. Η παρέμβαση του Μ. Κουτσογιωργα δίνει τελικά τη λύση. “Τι έγινε ρε Κώστα” τον...
ρωτάει. “Να ρε Μένιο, η Βάσω λέει συνέχεια ότι μπορεί να μη κερδίσουμε την άλλη Κυριακή και ότι ο Ράλλης όλο ανεβαίνει, έχει ρεύμα”.
Η κ. Παπανδρέου εμφανώς εκνευρισμένη δίνει μία απάντηση και αποστομώνει μία και καλή τον Κ. Λαλιώτη “αν κερδίσουμε με 45% και άνω και πάρουμε και την αυτοδυναμία εγώ ορκίζομαι, στα κόκαλα του Μάρξ και του Έντουαρντ Μπέρσταϊν να μη φάω ξανά κρέας στη ζωή μου”.
Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 1981 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέλαβε στην εξουσία με ποσοστό 48,06% και 172 έδρες. Το επόμενο βράδυ, αυτό της Δευτέρας, ακολούθησε μια μεγάλη γιορτή στο σπίτι του Ανδρέα Παπανδρέου. Το μενού επιμελήθηκε η σύζυγός του Μαργαρίτα και καλεσμένοι ήταν όλοι οι επιτελείς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που συντέλεσαν στην νίκη.
Ανάμεσα τους ο Γεράσιμος Αρσένης, με τη σύζυγο του Λούκα, που τίμησαν δεόντως το χοιρινό με σέλινο που έφτιαξε με τα χέρια της η Μαργαρίτα. Σε διπλανή παρέα ήταν και η Βάσω Παπανδρέου με τον φρεσκοκουρεμένο Κώστα Λαλιώτη απολάμβαναν το κατσικάκι γάστρας με γαρίφαλο και πιπερόριζα, συνταγή φερμένη κατευθείαν από την Αριζόνα.
Ο μόνος που εκείνο το βράδυ ακολούθησε χορτοφαγική δίαιτα ήταν ο γιος του ιδρυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Γιώργος που έτρωγε μανιωδώς βλήτα και σταμναγκάθι.
Κανείς δε θυμόταν τον όρκο που είχε δώσει μόλις πριν 9 μέρες η Βάσω Παπανδρέου, ούτε καν η ίδια.
Από τότε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. οδήγησε την χώρα σε μέρες ευμάρειας, με την Βάσω Παπανδρέου να αποτελεί νευραλγικό γρανάζι σε αυτή τη μηχανή.