Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ενημέρωση σε γυναίκες του Δίου-Ολύμπου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας


ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ, α) ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ, β) ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

Δράση ενημέρωσης και παρακίνησης γυναικών του δήμου Δίου-Ολύμπου για πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα πραγματοποιηθεί στο Λιτόχωρο την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011.

Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί με τη στάθμευση μιας κινητής μονάδας ενημέρωσης α) στην κεντρική πλατεία και β) στο κέντρο υγείας, με σκοπό τη διανομή εντύπωση και την ενημέρωση γυναικών της περιοχής από εθελοντικές ομάδες.

Το όλο πρόγραμμα σχετίζεται με την υλοποίηση έργου του υπουργείου υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης και του ΚΕΕΛΠΝΟ, έργο που αφορά στην «εθνική επικοινωνιακή εκστρατεία για την πρόληψη του καρκίνου».

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Το εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο έχει σκοπό να συμβάλει στην ευρύτερη συνειδητοποίηση ότι ο καρκίνος αποτελεί μια χρόνια και συχνά ιάσιμη νόσο καθώς και να συντελέσει καθοριστικά στην αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπισή του.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου έχει υψηλό άμεσο (παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο, χειρουργικές επεμβάσεις, υψηλής ακρίβειας και κόστους διαγνωστικές εξετάσεις, ακριβή φαρμακευτική αγωγή) και έμμεσο (λόγω της μειωμένης παραγωγικότητας και της απώλειας ημερών εργασίας τόσο του πάσχοντα όσο και της οικογένειάς του) οικονομικό κόστος.

Παράλληλα θα πρέπει να συνυπολογιστεί το κοινωνικό κόστος του καρκίνου διότι πλήττει καίρια την κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου για τον οποίο έχουν ενοχοποιηθεί ποικίλες μεταλλάξεις του γενετικού υλικού είναι ατομικοί (κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, διατροφή, παχυσαρκία και έλλειψη σωματικής άσκησης).

Άλλοι παράγοντες είναι κοινωνικό-οικονομικοί (έχει τεκμηριωθεί ότι άτομα χαμηλότερου κοινωνικό-οικονομικού επιπέδου έχουν μειωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας με αποτέλεσμα την ανεπαρκή πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου). Τέλος, υπάρχουν και παράγοντες λοιμογόνοι αλλά και περιβαλλοντικοί (οι ιοί της ηπατίτιδας Β και C, ο ιός HPV και ο HIV, οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες).

ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

Οι κύριοι στόχοι του Εθνικού Σχεδιασμού είναι οι εξής:

1. Η αποτελεσματικότερη πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου (με μείωση της έκθεσης του πληθυσμού στους γνωστούς παράγοντες κινδύνου και αύξησης των προσυμπτωματικών ελέγχων).

2. Η βελτίωση της αντιμετώπισης του διαγνωσμένου καρκίνου (αφορά τις υπηρεσίες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας)

3. Η καλύτερη δυνατή ανταπόκριση της ελληνικής πολιτείας στη διαχείριση της νόσου και των συνεπειών της (πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση, επανένταξη, βελτίωση της ικανότητας του ιατρικού κόσμου και της δημόσιας διοίκησης).