Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Υπό κατάρρευση η τοπική αυτοδιοίκηση, προειδοποιούν οι δήμαρχοι



Την ώρα που η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας διεκδικεί 3,8 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση δίνει 2,4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού να απειλούν με λουκέτο διαρκείας.


Το χάσμα θα επιχειρήσει να γεφυρώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης ο οποίος σε λίγη ώρα θα έχει συνάντηση με τους δημάρχους, τη δεύτερη μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες.

Ο κ. Σαχινίδης έχει αναγνωρίσει τις ανάγκες των δήμων για το 2012 και τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά έχει καταστήσει σαφές ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι δεν μπορούν να αυξηθούν με κανένα τρόπο.

Οι δήμαρχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν ο προϋπολογισμός 2012 ψηφιστεί ως έχει οι δήμοι, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες μισθοδοσίας του προσωπικού και βασικών λειτουργικών αναγκών, θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση.

Αν και η σημερινή συνάντηση οδηγηθεί σε αδιέξοδο το θέμα θα οδηγηθεί στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγ. Βενιζέλο, ο οποίος πάντως δεν θα έχει κάτι διαφορετικό να πει στους δημάρχους από ότι ο κ. Σαχινίδης.