Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η «επαναδιαπραγμάτευση» θα είναι η προβλεπόμενη από τις συμφωνίες, διευκρινίζουν τώρα τα στελέχη της

Η «επιτυχία» του νέου μνημονίου και της κυβέρνησης συνεργασίας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της ηγεσίας της ΝΔ, που εμφανίζεται αποφασισμένη να δώσει όλες τις δυνάμεις της για το σκοπό αυτό. Ταυτόχρονα, επιστρατεύει διάφορα φαιδρά επιχειρήματα προκειμένου να απορροφήσει τους εσωκομματικούς κραδασμούς και να ρίξει στάχτη στα μάτια ψηφοφόρων από τα λαϊκά στρώματα μετά την πλήρη κατάρρευση των «αντιμνημονιακών μασκών».«Θέλουμε να πετύχει αυτή η κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά (στον «Real Fm») ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης, επιβεβαιώνοντας ότι η ΝΔ θα εργαστεί για την επιτυχία των αντιλαϊκών στόχων του μνημονίου και να υλοποιηθεί η συμφωνία της Ευρωζώνης της 27ης Οκτώβρη. Ηδη στην ηγεσία της ΝΔ, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες διαβεβαιώσεις, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία του εδάφους τόσο για την παράταση της θητείας της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου πέρα από τις 19 Φλεβάρη, όσο και για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονίων, εγκαταλείποντας το παραμύθι περί «επαναδιαπραγμάτευσης των όρων».
Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε χτες ότι η περιβόητη επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι τίποτα περισσότερο από την επαναδιαπραγμάτευση που γίνεται κάθε τρίμηνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου. «Θα ζητήσουμε αλλαγή των όρων της πολιτικής στο πλαίσιο των τρίμηνων διαπραγματεύσεων που προβλέπει το μνημόνιο», δήλωσε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας ότι η ΝΔ δεν προτίθεται να κάνει τίποτα περισσότερο απ' ό,τι έκανε μέχρι τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας της κυβέρνησης συνεργασίας στην περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του «κουρέματος» (PSI) και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην ΕΕ.
Βέβαια, την ίδια στιγμή, το επικοινωνιακό επιτελείο της Συγγρού επιχειρεί να δικαιολογήσει τη νέα έγγραφη δέσμευση του προέδρου της ΝΔ για στήριξη της εφαρμοζόμενης πολιτικής, επιστρατεύοντας απίθανα επιχειρήματα, όπως ότι «ο Α. Σαμαράς δεν προσυπέγραψε μια κοινή επιστολή με υπαγορευμένο περιεχόμενο με τον Γ. Παπανδρέου»(!), όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σημείωμα του Πολιτικού Σχεδιασμού. Στο ίδιο σημείωμα επισημαίνεται ότι «με την αποστολή της επιστολής, που ελπίζουμε ότι θα γίνει δεκτή, αίρονται τα όποια προσκόμματα είχαν τεθεί από κάποιες πλευρές για τη μη καταβολή της 6ης δόσης και την παράταση της αγωνίας για τη δυνατότητα του κράτους να πληρώσει μισθούς και συντάξεις»(!).
Ομως η χτεσινή δήλωση του ΔΝΤ, που καλωσόρισε την επιστολή του Α. Σαμαρά, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για την απόλυτη δέσμευσή του στην αντιλαϊκή πολιτική. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΔΝΤ επισημαίνεται: «Καλωσορίζουμε το ότι η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε την υποστήριξή της για τους βασικούς αντικειμενικούς στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος το οποίο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ σε οικονομική υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και το Ταμείο». Το ΔΝΤ εκφράζει επίσης ικανοποίηση ότι η Νέα Δημοκρατία «δεσμεύτηκε να διαβεβαιώσει ότι όποιες αλλαγές στις πολιτικές ενδέχεται να προτείνει, θα είναι συνεπείς με το βασικό πλαίσιο αυτού του προγράμματος».
Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη διαπίστωσε ότι «με καθυστέρηση ενάμιση χρόνου, αφού αυτοπαγιδεύθηκε σε παράλογες θέσεις, ο κ. Σαμαράς αναγκάσθηκε συρόμενος από τις εξελίξεις - έστω και προσωρινά - να προσγειωθεί στην πραγματικότητα».