Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Σε φάση κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τον τρόικα εισέρχεται η κυβέρνηση Παπαδήμου από τις 16 Ιανουαρίου



με την ατζέντα να περιλαμβάνει τις δυσλειτουργίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τα ζητήματα της εφεδρείας, περικοπής μισθών και συντάξεων και τα...

εργασιακά -που αποτελούν ταυτόχρονα «αγκάθι» για τις εσωτερικές ισορροπίες της συγκυβέρνησης.

Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί την ίδια στιγμή να συγκρατήσει το φετινό έλλειμμα κοντά στο 9% προς αποφυγή της λήψης πρόσθετων μέτρων, παρόλο που, όπως σημειώνει το Mega, θεωρείται πως δύσκολα μπορεί να καλυφθεί η «τρύπα» των περίπου 3 δισ. ευρώ.

Η τρόικα «δείχνει» για τις δημοσιονομικές αποκλίσεις τις δυσλειτουργίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και το θέμα αυτό μαζί με την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών θα αποτελέσουν ένα από τα κεντρικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, με τους πιστωτές να αναμένουν άμεσα αποτελέσματα από το κυνήγι της φοροδιαφυγής και των οφειλετών του Δημοσίου.

Επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα της εφεδρείας με την τρόικα να απαιτεί ενίσχυση του μέτρου εντός του 2012, έχοντας ανοίξει και «παράθυρο» απολύσεων. Επίσης, μένει να διαπιστωθεί πώς θα δρομολογηθούν οι νέες περικοπές μισθών σε ένστολους, δικαστικούς, διπλωμάτες, γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς.

Στα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων ανήκουν τα εργασιακά-ασφαλιστικά, ανάμεσά τους η συμφωνία που ζητά η τρόικα με συνδικάτα-εργοδότες και για τους κατώτατους μισθούς, καθώς και οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων, αλλά και τα προνοιακά επιδόματα, ενώ υπάρχουν και εκκρεμμότητες στο πεδίο των κλειστών επαγγελμάτων.

Στο φορολογικό, «αγκάθι» αποτελεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, η απαίτηση της τρόικας για μείωση ή και κατάργηση των φοροαπαλλαγών για επιχειρήσεις και ΦΠΑ, όπως επίσης η πίεση για διεύρυνση της βάσης φορολόγησης των ακινήτων, που θα φέρει νέα αύξηση των επιβαρύνσεων τόσο στη κατοχή όσο και στην αγορά...