Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

η απόφαση του οποίου δικαίωσε την οικογένειά της 32χρονης Μαρίας Μουχτούρη από τη Μυτιλήνη, μητέρας δύο παιδιών, η οποία βρήκε το θάνατο το 2005.

alt




Η συγκεκριμένη υπόθεση που ξεκίνησε το 2005, ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του Β’ Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, η απόφαση του οποίου δικαίωσε την οικογένειά της 32χρονης Μαρίας Μουχτούρη από τη Μυτιλήνη, μητέρας δύο παιδιών, η οποία βρήκε το θάνατο το 2005, μετά από επέμβαση γαστροπλαστικής που είχε υποβληθεί στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Η οικογένεια της άτυχης γυναίκας, που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε το γιατρό που έκανε την επέμβαση ως υπεύθυνο για το θάνατό της, τον είδε να καταδικάζεται σε δεύτερο βαθμό σε 18μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή για τα αδικήματα της δωροληψίας, (καθώς είχε αποσπάσει από την οικογένεια για την επέμβαση «φακελάκι» ύψους 5.000 ευρώ) και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Όσον αφορά την ιστορία της υπόθεσης, η άτυχη Μαρία Μουχτούρη ήθελε ν’ απαλλαγεί από τα περιττά κιλά της και είχε επισκεφτεί τον εν λόγω γιατρό, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν διευθυντής της Γ‘ χειρουργικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ και τακτικός καθηγητής στο ΑΠΘ.

Η επέμβαση έγινε στις 19 Ιανουαρίου του 2005, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ενώ η άτυχη 32χρονη κατέληξε λίγες μέρες αργότερα την 1η Φεβρουαρίου 2005.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της δίκης τα προβλήματα για την 32χρονη γυναίκα, άρχισαν λίγες μόλις μέρες μετά, την επέμβαση όταν και παρουσιάστηκαν οι πρώτες επιπλοκές.

Στις 24 Ιανουαρίου, υποβλήθηκε σε νέα διορθωτική επέμβαση, ενώ συνολικά έγιναν τέσσερις επεμβάσεις μέχρι η γυναίκα να καταλήξει την 1η Φεβρουαρίου του 2005.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυψε ότι δεν είχε γίνει σωστά η συρραφή του σημείου όπου έγινε η επέμβαση, με αποτέλεσμα να μολυνθεί και να παρουσιάσει φλεγμονή που γενικεύθηκε και σε πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια.

Το 2009 όταν η υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό, ο γιατρός μετά την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και πέντε μήνες για την παθητική δωροδοκία.

Η ποινή είχε συγχωνευτεί στους 20 μήνες φυλάκιση.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά και μετά από έφεση που είχε ασκήσει πρωτόδικα ο κατηγορούμενος, το Β’ Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, τον έκρινε και πάλι ένοχο μειώνοντας παρόλα αυτά την ποινή του σε 18 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Σημειώνεται πάντως πως ο κατηγορούμενος είχε τιμωρηθεί και από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης λίγους μήνες μετά το θάνατο της 32χρονης με αφαίρεση της άδειας ιατρικού επαγγέλματος για ένα χρόνο, ενώ του είχε επιβληθεί πρόστιμο 30.000 ευρώ.