Τον ρόλο πολιτικής μαριονέτας αναλαμβάνει και επίσημα ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος στην πρώτη τετ α τετ «κόντρα» του με τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή μίλησε ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και ύψωσε ασπίδα προστασίας στους πιο επικίνδυνους υπουργούς, τον Θ. Πάγκαλο και τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και στη διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Χάλασε έτσι ακόμη και αυτό το δήθεν φιλολαϊκό προφίλ, που προσπάθησε λίγο πριν να
καλλιεργήσει ανακοινώνοντας (αμφιλεγόμενα) μέτρα ελάφρυνσης του βάρους από το χαράτσι της ΔΕΗ, το οποίο πάντως δεν θα καταργηθεί.
Κατά τη χθεσινή «Ωρα του Πρωθυπουργού» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρούς χαρακτηρισμούς κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου για το φούσκωμα του ελλείμματος, τονίζοντας ότι μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, αν δεν έχει το φιλότιμο να παραιτηθεί, ο κ. Παπαδήμος πρέπει να τον αποπέμψει.
Επικαλούμενος την απάντηση που έδωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, ότι η κυβέρνηση φούσκωσε τα ελλείμματα του 2008 και του 2009 με τα χρέη των νοσοκομείων και εκτίναξε το έλλειμμα το 2009 από το 5% στο 12,85%, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο καθ’ ύλην αρμόδιος και υπεύθυνος, ο πιο αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών που έχει περάσει από τη Μεταπολίτευση, βρίσκεται στα υπουργικά έδρανα και κλείνει συμφωνίες με εργολάβους». Αμέσως μετά έστρεψε τα βέλη του κατά του Θ. Πάγκαλου: «Αν δεν συμφωνείτε με όσα χυδαία είπε απέναντι στους πολίτες που αντιστέκονται, τότε πείτε το και σε μας. Ή θα τον εγκαλέσετε ή θα τον έχετε δίπλα σας τον υβριστή κ. Πάγκαλο να καμαρώνει».
Κι ενώ κάποιος θα περίμενε τουλάχιστον ο κ. Παπαδήμος να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις Πάγκαλου, εκείνος υπερασπίστηκε τους δύο υπουργούς. «Δεν δέχομαι και δεν συμφωνώ με τους χαρακτηρισμούς σας για μέλη του υπουργικού συμβουλίου» είπε. Αβουλος και μοιραίος ειδικά για το θέμα της εγκληματικής διόγκωσης του ελλείμματος, ευθυγραμμίστηκε με τον κ. Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι η καταγραφή των χρεών «δεν έγινε με τρόπο που να επιβαρύνει ένα συγκεκριμένο έτος περισσότερο από άλλα» και ότι «η εργασία που έγινε έγινε με όσο δυνατόν αντικειμενικότερο τρόπο και ήταν αποτέλεσμα και συνεργασίας και αξιολόγησης με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία».
Απαντώντας για τους όρους της ανταλλαγής ομολόγων, ο κ. Παπαδήμος προκάλεσε ανησυχία, καθώς απάντησε ότι ναι μεν το αίτημα για υπαγωγή των νέων ομολόγων στο αγγλοσαξονικό δίκαιο δεν έχει γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, πρόσθεσε όμως ότι «είναι ένα από τα στοιχεία που θα συνεκτιμηθούν στην τελική απόφαση». Οσον αφορά το φημολογούμενο επιτόκιο 8% στα νέα ομόλογα, το οποίο στην ουσία θα ακυρώσει τα όποια οφέλη του «κουρέματος», απέφυγε να απαντήσει.