Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Κομφούζιο σχετικά με το ποια είναι η ακριβής στάση της εργοδοτικής πλευράς για την κατάργηση ή μη του 13ου και 14ου μισθού.

Ποιο το επικρατέστερο σενάριο.
Προσπάθεια να αποκωδικοποιηθεί η ... πρόθεση της εργοδοτικής πλευράς, αναφορικά με τη στάση της στο θέμα του 13ου και του 14ου μισθού καταβάλλεται από χθες το βράδυ.

Κι αυτό γιατί ενώ επισήμως συλλήβδην τάσσεται υπέρ της διατήρησης τους, ανεπισήμως, αυτό το οποίο γίνεται γνωστό είναι ότι καλό θα ήταν κάθε επιχείρηση ή κλάδος να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει τη χορήγηση τους κατά περίπτωση και με βάση τις δυνατότητες τους.

Κατά συνέπεια, ο κανόνας είναι «ναι στους δύο επιπλέον μισθούς», αλλά ο αστερίσκος προβλέπει το «κατά περίπτωση». Κι είναι αυτός ο περίεργος συνδυασμός που προκάλεσε από χθες το βράδυ ένα άνευ προηγουμένου κομφούζιο σχετικά με το ποια είναι η ακριβής στάση της εργοδοτικής πλευράς αναφορικά με το θέμα.

Το θέμα βεβαίως είναι στην περίπτωση του …αστερίσκου, ποιος θα είναι αυτός που θα αποφασίζει αν συντρέχουν ή όχι οι λόγοι ενεργοποίησης του. Το πιθανότερο είναι πως ο ίδιος ο επιχειρηματίας, οπότε, στην πραγματικότητα, ο αστερίσκος μετατρέπεται σε …κανόνα.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα που διαμορφώνεται είναι υπέρ της προσωρινής κατάργησης του μέτρου και της επαναφοράς του, όταν η κατάσταση βελτιωθεί. Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν και είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.