Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΠΟΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ



Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, θα ισχύσουν οι ρυθμίσεις της τροπολογίας που κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα και προβλέπει αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις του τρέχοντος μηνός. Με μια πρώτη εκτίμηση, σημαίνει ότι οι μέσες απώλειες για 645.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ, που παίρνουν επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΜ, θα ανέρχονται στα 372 ευρώ το χρόνο.
Ωστόσο, παρά τις έντονες αντιδράσεις, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης επιμένει στις μειώσεις και οι περικοπές θα κινηθούν μεσοσταθμικά από 14 έως 16% και σε κάποιες περιπτώσεις στο 25%, αλλά καμία επικουρική σύνταξη δεν θα είναι μικρότερη του 20%, ως ποσοστό αναπλήρωσης.
Ειδικότερα, οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 10% έως 25%, ενώ σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις θα είναι και υψηλότερες. Έτσι, 645.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ, που παίρνουν μέση επικουρική σύνταξη 212 ευρώ το μήνα, θα έχουν απώλειες 31 ευρώ το μήνα, δηλαδή 372 ευρώ το χρόνο.
Το επικουρικό των δημοσίων υπαλλήλων, δίνει μέση επικουρική σύνταξη 236 ευρώ το μήνα σε 158.000 συνταξιούχους. Η μείωση θα κυμανθεί μεσοσταθμικά στο 15%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάσει στο 25%.
Έτσι, οι συνταξιούχοι θα έχουν μέση απώλεια 35 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 420 ευρώ το χρόνο. Αυτό αντιστοιχεί σε δύο μηνιαίες επικουρικές.
Σε περίπτωση, που δεν συγχωνευτούν τα ταμεία, τότε οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες, σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες. Θα πρέπει να μειωθεί κατά 80% το επικουρικό των ναυτικών, κατά 32% το ΤΕΑΔΥ και κατα 65% της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι μειώσεις δεν πρόκειται να πάνε πίσω, καθώς το σύστημα θα καταρρεύσει. Όπως αναφέρουν, ασφαλισμένος με μισθό 1200 ευρώ και 30 έτη ασφάλισης έχει ασφάλισης έχει πληρώσει εισφορές σε σημερινές αξίες και με επιτόκιο 4% ποσό 34.240 ευρώ. Το ποσό σύνταξης, που θα πάρει για 18 χρόνια συντάξιμο βίο σε σημερινές αξίες από το ΕΤΕΑΜ, είναι 87.000 ευρώ περίπου.
Με όρους καθαρά ανταποδοτικούς και με το σύστημα κεφαλαιοποίησης, το ποσό της σύνταξης θα έπρεπε να είναι 60% χαμηλότερο από τις καταβαλλόμενες σήμερα.
«Για το λόγο αυτό, απαιτείται μεσοσταθμική μείωση 15% – μέχρι 25% η μεγαλύτερη μείωση- και ενοποίηση των επικουρικών ταμείων», αναφέρουν στο υπουργείο. Τέλος, εννέα είναι τα ταμεία και κλάδοι επικουρικής ασφάλισης που μένουν εκτός περικοπών.
Πρόκειται για ταμεία του ΕΛΤΑ, του ΝΑΤ, το Μετοχικό ταμείο των πολιτικών υπαλλήλων, τον ΕΔΟΕΑΠ, τα ταμεία των εργαζομένων τοπικής αυτοδιοίκησης, των υπαλλήλων στα ασφαλιστικά ταμεία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.