Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Γρηγόρης Παπαχρήστος τ. Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Πιερίας


Η χώρα μας βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Οι κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα, οι κύριοι συντελεστές και εκφραστές αυτής της κρίσης, αδυνατούν να δώσουν λύσεις και διεξόδους. Η αβεβαιότητα, η απόγνωση, η απαισιοδοξία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των πολιτών και του συνόλου σχεδόν της κοινωνίας στη χώρα μας.
Το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, χωρίς να είναι η μοναδική υπεύθυνη για τη δυσμενή θέση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, «κατάφερε» με τις άστοχες πολιτικές της επιλογές να χρεωθεί αποκλειστικά το κόστος όλων των αρνητικών εξελίξεων, που απορρέουν από τη λαθεμένη πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων 30 χρόνων.

Μοιραία, η ΝΔ και τα άλλα μικρά κόμματα εισπράττουν σήμερα πολιτικά οφέλη, ενώ το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει το φάσμα της μεγαλύτερης ήττας από την ίδρυσή του, με άγνωστες συνέπειες για την ίδια την ύπαρξή του.
Την ώρα τούτη προέχει βέβαια η σωτηρία και η προοπτική της χώρας μας. Αποτελεί πρώτιστο εθνικό καθήκον όλων μας να εργαστούμε για το σκοπό αυτό.
Συγχρόνως όμως, όλοι εμείς που στρατευτήκαμε για χρόνια, στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, με αγώνες και προσδοκίες, οφείλουμε την κρίσιμη αυτή στιγμή να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που να συμβάλλουν στο ξεπέρασμα της κρίσης και να δημιουργούν προοπτικές για το μέλλον του Κινήματός μας. Πρωτοβουλίες σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο. Συλλογικές, ρεαλιστικές, στα πλαίσια των καταστατικών μας διαδικασιών και οργάνων.
Να αποτρέψουμε κάθε προσωπική στρατηγική με πολιτική ιδιοτέλεια από μεμονωμένα στελέχη και ομάδες. Με πρωτοβουλία του Προέδρου και του Εθνικού Συμβουλίου, να ανοίξουν οι διαδικασίες διαλόγου στα όργανα και τη βάση για την αναζήτηση και τη δημιουργία του σύγχρονου πολιτικού φορέα των νέων ιδεών, της σύγχρονης και ισχυρής Ελλάδας, που να μπορεί να συμμετέχει με αξιοπρέπεια στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Εμείς, παλαιά και νέα στελέχη της Πιερίας, σ’ αυτήν την κρίσιμη καμπή της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ, έχουμε χρέος να δώσουμε το δικό μας παρόν και να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας νέας προοπτικής για το χώρο της κεντροαριστεράς στη χώρα μας.
Με την εμπειρία των λαθών του παρελθόντος, να εργαστούμε για το ΠΑΣΟΚ των αξιών και των απαιτήσεων της νέας εποχής, των προσδοκιών και των οραμάτων των νέων ανθρώπων, που θα έχει ως προτεραιότητα τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, το σεβασμό στους πολίτες και την αξιοπρέπεια της χώρας. Που θα αφήνει πίσω παλιές αρρωστημένες πρακτικές και παλαιοκομματικά κατεστημένα, που θα δίνει τόπο σε νέους και άφθαρτους ανθρώπους.
Απευθυνόμαστε σήμερα, από την Πιερία, στον Πρόεδρο του Κινήματός μας Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος από θέση εγγυητή, μπορεί και οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, οι οποίες να σηματοδοτούν το νέο ξεκίνημα της δημιουργίας του σύγχρονου σοσιαλιστικού φορέα στη χώρα μας.
Στην προσπάθειά αυτή, θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας, για τη συλλογική και αξιόπιστη εξέλιξη των απαιτούμενων διαδικασιών, που θα οδηγούν στη διαμόρφωση της νέας ιδεολογικής ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ, στην ανανέωση της πολιτικής και οργανωτικής του δομής, στην εκλογή νέων οργάνων και νέας ηγεσίας.
Σ’ όλους αυτούς, που χρόνια στήριξαν και αγωνίστηκαν για τις ιδέες και τις αξίες του σοσιαλισμού, πέρα από ένα μεγάλο συγνώμη, τους χρωστάμε το χαμόγελο και την ελπίδα που τους στερήσαμε. Κυρίως χρωστάμε το δικαίωμα στη νέα γενιά να μπορεί να ονειρεύεται και να προσδοκεί μια κοινωνία δικαιότερη, μια πατρίδα αξιοπρεπή και περήφανη
Πρωτοβουλίες τώρα, αύριο ίσως είναι αργά!

Κατερίνη, Ιανουάριος 2012


Σημείωση: Το κείμενο συνυπογράφουν και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Πιερίας.