Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Νέα από το «Μέτωπο Ανάπτυξης» Επετειακές εκδηλώσεις στην Πιερία

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων ελεύθερης Θεσσαλονίκης

«Εκατό χρόνια ελεύθερη ΠΙΕΡΙΑ,

ΟΛΥΜΠΟΣ παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού»

Δύo σημαντικές προτάσεις κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης «Κεντρική Μακεδονία-Μέτωπο Ανάπτυξης» στην Πιερία, Περιφερειακός Σύμβουλος Γρηγόρης Παπαχρήστος, ώστε να ενταχθούν ως παράλληλες εκδηλώσεις στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη με θέμα: «Εκατό χρόνια ελεύθερη Πιερία (1912-2012)».

Η Πιερία, αποτελούσε έως το 1949 επαρχία του νομού Θεσσαλονίκης.

Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από την απελευθέρωση της και τα οποία συμπίπτουν χρονικά με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση προτείνεται να συνδιοργανωθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους δήμους της Πιερίας και να ενταχθεί στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα είναι ιστορικό, λαογραφικό με τη συμμετοχή όλων των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της Πιερίας. Να πραγματοποιηθεί στο αρχαίο θέατρο του Δίου, κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο.

Η δεύτερη πρόταση είναι η διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με θέμα: «ΟΛΥΜΠΟΣ, παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού».

Ο Όλυμπος ως σύμβολο ελευθερίας, ειρήνης και πολιτισμού για την Πιερία, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο.

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής τον Μύτικα και τη ψήφιση του νέου προεδρικού διατάγματος για τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου.

Διοργανωτής του συνεδρίου θα είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με συνδιοργανωτές τους παρολύμπιους δήμους.

Το συνέδριο θα τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού.

Τόπος του συνεδρίου προτείνεται το Λιτόχωρο και χρόνος ο μήνας Ιούνιος, συγχρόνως με τον διεθνή αγώνα OLYMPUS MARATHON.

Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις θα αποτελέσουν κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα κατά την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού στην Πιερία και θα συμβάλουν στην προβολή και την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής αξίας της περιοχής μας.

Να σημειωθεί ότι οι προτάσεις έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση στους υπευθύνους της Περιφέρειας και δια στόματος αν. Περιφερειάρχη και Προέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου, έγιναν καταρχήν αποδεκτές και δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα ενταχθούν επίσημα στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.