Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Νέα αρχή για το Λαογραφικό Μουσείο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας



Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Ποντίων Πιερίας από τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου που ήρθαν να παρακολουθήσουν την ομιλία της κ. Ελεονώρας Σκουτέρη - Διδασκάλου, καθηγήτριας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Α.Π.Θ. με θέμα την επανέκθεση της Λαογραφικής Συλλογής του Μουσείου της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.
Παρούσες και οι τοπικές αρχές με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Σοφία Μαυρίδου, τον Αντιδήμαρχο κ. Ζήνωνα Σατραζέμη, τον Πρόεδρο του Οργανισμού Παιδείας - Πολιτισμού - Αθλητισμού και Πρόνοιας Δήμου Κατερίνης κ. Θωμά Παπαδημητρίου, την Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Κατερίνης κ. Π. Μακρίδου και την Υπεύθυνη Πολιτισμού Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Πιερίας κ. Μιράντα Παπά, που απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό.

Η κα. Σκουτέρη ανέπτυξε τις προσπάθειες και τα βήματα που έγιναν μέχρι σήμερα προκειμένου να συγκεντρωθούν, να καταγραφούν και, στη συνέχεια, να εκτεθούν τα πολυάριθμα κειμήλια από τις Αλησμόνητες Πατρίδες ώστε να αποτελέσουν μια πλούσια Λαογραφική Συλλογή.

Στη συνέχεια παρουσίασε τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες κτηριακές υποδομές και ο αναγκαίος εξοπλισμός ώστε να στεγασθεί αυτή η Λαογραφική Συλλογή και να μεταλλαχθεί σε ένα σύγχρονο Λαογραφικό Μουσείο.

Ιδιαίτερη όμως αναφορά έγινε στην ανάγκη συντήρησης των αντικειμένων της συλλογής, τα οποία κινδυνεύουν από τη φθορά του χρόνου αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασής τους. Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν ένα σημαντικό κόστος που πρέπει άμεσα να εξευρεθεί με την βοήθεια και τη συνδρομή όλων (Φορέων, Τοπικών Αρχών, Μελών και Φίλων του Συλλόγου).

Παράλληλα τονίστηκαν τα πολλαπλά οφέλη από τη δημιουργία ενός Μουσείου Ταυτότητος το οποίο θα συνεισφέρει στον τόπο μας, όχι μόνο πολιτιστικά, αλλά και οικονομικά.

Ακολούθησε η απονομή Επαίνων σε όλους τους, μέχρι σήμερα, δωρητές κειμηλίων σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης.


Το Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Πιερίας εκφράζει, για μια ακόμη φορά, τις ευχαριστίες του σε όλους τους δωρητές που μας εμπιστεύτηκαν τις μνήμες τους, και δεσμευόμαστε να φροντίσουμε να παραμείνουν ζωντανές ώστε να τις παραλάβουν οι επόμενες γενιές.

Επίσης ευχαριστούμε τον Οργανισμό Παιδείας - Πολιτισμού - Αθλητισμού και Πρόνοιας Δήμου Κατερίνης, που ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης και στηρίζει τις δράσεις του Συλλόγου μας.

Τέλος καλούμε όσους μπορούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια ή επιθυμούν να δωρίσουν κάποιο κειμήλιο για να ενισχύσουν τη Λαογραφική μας Συλλογή και να συμβάλλουν στη διάσωση της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να επικοινωνήσουν με το γραφείο του Συλλόγου ή στα τηλ. 23510/ 79264, κιν. 6978063661.