Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το Νέο Μουσείο Μακρυγιάλου



- Ένα μεγάλο έργο Πολιτισμού είναι πλέον γεγονός για την Πιερία. Ο συνολικός του προϋπολογισμός αγγίζει τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

- Εκδόθηκε (31-1-2012) η απόφαση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής για ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας

H Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου μόλις ενημερώθηκε για την σχετική απόφαση, εμφανώς ικανοποιημένη, δήλωσε:

«Είναι ένα έργο για το οποίο εργαζόμαστε συστηματικά εδώ και δύο χρόνια. Πλέον, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Νομίζω ότι η πορεία του έργου και το αίσιο τέλος των προσπαθειών μας αποδεικνύει ότι με σκληρή δουλειά, πρόγραμμα και σωστή συνεργασία μπορούμε να βρούμε λύσεις ακόμα και σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο.

Ο τομέας του πολιτισμού αποτελεί ένα ζωτικό κομμάτι για την Πιερία και νομίζω ότι η Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη στο Μακρύγιαλο θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξή του.

Σύντομα αναμένουμε να ολοκληρωθούν και οι αντίστοιχες διαδικασίες για την αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου στο Δίον».

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ κας ΜΙΧΟΥ

Όπως σας είχαμε γνωστοποιήσει και με προηγούμενο δελτίο τύπου, η κα Μίχου έχει πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με όλους τους αρμόδιους φορείς για την δημιουργία της Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης στο Μακρύγιαλο, οι οποίες ξεκίνησαν το 2010 με τη συνεργασία και την διαρκή προσπάθεια του π. Δημάρχου Μεθώνης κ. Κ. Αβραμίδη. Στο έργο σαφώς συνέβαλε και ο Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού κ. Ε. Πολύζος.

Συγκεκριμένα:

- 5/4/2011: Συναντά τον αναπληρωτή προϊστάμενο της ΚΖ Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Ματθαίο Μπέσιο και την αρχαιολόγο και υπάλληλο της αρχαιολογικής υπηρεσίας κα Εύα Αλβανού. Εκεί ενημερώνεται αναλυτικότερα σχετικά με τις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει για δημιουργία εκθεσιακού χώρου στον Μακρύγιαλο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν καταρτιστεί οι μελέτες για ένα έργο ύψους 2.300.000€ (Κτιριακές Υποδομές – Διαμόρφωση Περιβάλλοντα Χώρου).

- 20/5/2011: Επισκέπτεται μαζί με τον π. Δήμαρχο Μεθώνης κ. Κ. Αβραμίδη την Γενική Γραμματέα του Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού κα Λ. Μενδώνη στην οποία καταθέτουν τον πλήρη φάκελο του έργου και συζητούν τις τελευταίες λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χρηματοδότησης.

- 24/5/2011: Νέα συνάντηση για το θέμα με την κα Μενδώνη η οποία την διαβεβαιώνει ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση χρηματοδότηση του έργου και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς.

- 11/7/2011: Η κα Μενδώνη επισκέπτεται την Βόρεια Πιερία και μεταξύ άλλων τον Μακρύγιαλο όπου και γνωστοποιεί στην κα Μίχου και τον κ. Πολύζο πως έχουν μείνει ελάχιστες λεπτομέρειες στο τεχνικό δελτίο του έργου το οποίο σύντομα θα ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. και συγκεκριμένα στο Π.Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας.

- 29/11/2011: Υπογράφεται το Τεχνικό Δελτίο του Έργου, με τελικό προϋπολογισμό (μετά τις τροποποιήσεις) περίπου 3.900.000€.

- 31/1/2012: Εντάσσεται το έργο στο Ε.Σ.Π.Α. και συγκεκριμένα στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας με απόφαση της αρμόδιας ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής. Τελικός Προϋπολογισμός 3.981.263,38 €.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Σε συνέχεια της Αίτησης Χρηματοδότησης που κατέθεσε η Διεύθυνση Εκτελέσεως Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία υποβλήθηκε πρόταση για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «Επισκέψιμη μουσειακή αποθήκη στο Μακρύγιαλο Πιερίας» η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά και επιλέχτηκε για χρηματοδότηση με π/υ 3.981.263,38 €.

Το έργο αφορά στην κατασκευή και διαμόρφωση επισκέψιμης μουσειακής αποθήκης στο Μακρύγιαλο Πιερίας, η σύνδεση του κτιρίου με Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας (Ο.Κ.Ω), η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού χώρου συντήρησης, σχεδιαστικών ειδών, υλικών και εξοπλισμού φωτογραφείου, εξοπλισμού γραφείων, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη προβολών, προθήκες-βάθρα, υλικά διαμόρφωσης εσωτερικών χώρων και τέλος η σύνταξη και εκτέλεση Μουσειολογικής-Μουσειογραφικής μελέτης για την έκθεση του ορόφου της Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης στο Μακρύγιαλο Πιερίας.

Τα έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.