Και τώρα το κίνημα της Πατάτας στην Σφενδάμη, το Σάββατο 10 Μαρτίου στις 9 το πρωί ο παραγωγός από το Αμύνταιο που πούλησε τρία φορτηγά πατάτες, 66 τόνους στο Αιγίνιο, προς 0,20 € το κιλό, θα βρίσκεται στην Πλατεία της Σφενδάμης. Είκοσιπέντε κιλά πατάτες, πέντε ευρώ.
Ξεκίνησε δειλά ως μια πρωτοβουλία μιας ομάδας εθελοντών στην Κατερίνη, εκατό τόνοι πατάτας πουλήθηκαν στην Κατερίνη, εξήντα τόνοι πουλήθηκαν στο Αιγίνιο και έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για το λεγόμενο "κίνημα της πατάτας" σ.σ.: φθηνότερη διάθεση αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες), το οποίο γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές και "ξεμπροστιάζει" το φαύλο κύκλο της κερδοσκοπίας.
Η αρχή έγινε με την πατάτα Νευροκοπίου μετά από παραγωγό του Αμυνταίου, για να ακολουθήσουν το ελαιόλαδο, το ρύζι, τα οπωροκηπευτικά, ακόμα και το κρέας.
Ενόψει Πάσχα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων σχεδιάζει - παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες - να προβεί σε πώληση αμνοεριφίων απευθείας στους καταναλωτές, σε τιμή 6 έως 7 ευρώ, έναντι 12 έως 14 ευρώ που κυμάνθηκε πέρυσι η τελική τιμή του οβελία για το πασχαλινό τραπέζι.
Όμηροι των μεσαζόντων και των κερδοσκόπων.
Το "κίνημα της πατάτας" αποκάλυψε το φαύλο σύστημα διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, τα οποία λόγω της εμπλοκής μεσαζόντων, φτάνουν στους καταναλωτές με υπερβολική επιβάρυνση.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Έθνος, η διαφορά της τιμής στα αγροτικά προϊόντα μεταξύ παραγωγού και λιανικής πώλησης αγγίζει έως και το 164%!
Συγκεκριμένα, τα καρότα ξεκινούν από το χωράφι με 0,36 ευρώ το κιλό και φθάνουν στις λαϊκές αγορές κοντά στο 1 ευρώ. Στην ακρίβεια ακολουθεί η ντομάτα, την οποία οι μεσάζοντες αγοράζουν από τους παραγωγούς 0,44 ευρώ/ κιλό και ο καταναλωτής την πληρώνει 1,16 ευρώ το κιλό.
Οι παραγωγοί καταγγέλλουν επίσης ότι οι χονδρέμποροι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν αθέμιτα μέσα. "Είμαστε όμηροι των μεσαζόντων", λένε οι αγρότες και κατηγορούν μεταποιητές και εμπόρους ότι αγοράζουν πρώτη ύλη σε εξευτελιστικές τιμές και στη συνέχεια εκτινάσσουν την τελική αξία του προϊόντος.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, εδώ και χρόνια και οι ίδιοι οι παραγωγοί αποτελούν κρίκο στην αλυσίδα της αισχροκέρδειας.
"Υπάρχουν αγρότες που υπό τον φόβο μήπως δεν διαθέσουν την παραγωγή τους συμφωνούσαν να συντάσσουν εικονικά τιμολόγια με τους μεσάζοντες" λέει ο παραγωγός από τη Δράμα Χρήστος Γκότζιας, ο οποίος πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση για την απευθείας διάθεση της πατάτας Νευροκοπίου.
Να σημειωθεί ότι η φορολογική νομοθεσία δεν υποχρεώνει τους παραγωγούς να κόβουν τιμολόγια πώλησης, ενώ οι έμποροι οφείλουν να εκδίδουν τιμολόγια αγοράς. Για παράδειγμα, αν ένα προϊόν πωλούνταν προς δέκα λεπτά το κιλό, ο έμπορος συμφωνούσε με τον παραγωγό να κόψουν τιμολόγιο για είκοσι λεπτά το κιλό.
Με αυτόν τον τρόπο, ο αγρότης στο τέλος του οικονομικού έτους διεκδικούσε μεγαλύτερα ποσά από επιστροφή ΦΠΑ, ενώ ο μεσάζοντας μπορούσε να εκτινάσσει την τελική τιμή του προϊόντος στην αγορά ή να εισάγει πιο φθηνά προϊόντα από άλλες χώρες, να τα βαφτίζει ελληνικά και να τα πουλάει ακριβότερα.
"Κάπως έτσι λειτουργούσαν και οι κτηνοτρόφοι", λέει ο Γιώργος Τερζής, παραγωγός από το Κιλκίς. Οι μεσάζοντες έκοβαν πλασματικά τιμολόγια για 1.000 αρνιά, ενώ αγόραζαν 500 και συμπλήρωναν τον αριθμό ελληνοποιώντας άλλα από την ΠΓΔΜ ή τη Βουλγαρία.