Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης

Όχι στη κατάργηση της ΚΖ Εφορείας

Αρχαιοτήτων της Πιερίας

Ο συνδυασμός της Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων της ΚΖ Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας αλλά και στον αγώνα των Πιεριέων για την παραμονή της ΚΖ Εφορείας Αρχαιοτήτων στην Πιερία.

Με την μεταφορά της και την ενσωμάτωση της σε μια νέα υπηρεσία με έδρα τη Θεσσαλονίκη υποβαθμίζεται η αρχαιολογική έρευνα στην Πιερία αλλά και η αρχαιολογική σημασία της Πιερίας, μια Πιερία που περιλαμβάνει αρχαιολογικούς χώρους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία μας όπως Δίον, Λείβηθρα,Πίμπλεια, Πύδνα Κορινός , Μεθώνη, Μακρύγιαλος, Σπάθες, το Κάστρο του Πλαταμώνακαι φυσικά ο Όλυμπος.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μια κυβερνητική μνημονιακή επιλογή που στοχεύει στην συρρίκνωση των δημοσίων υπηρεσιών και στον περιορισμό του Δημοσίου χώρου με άμεσο αποτέλεσμα τον περιορισμό της εξυπηρέτησης των πολιτών και εν τέλει τον περιορισμό των δικαιωμάτων των πολιτών. Για την Πιερία η σύνδεση των αρχαιοτήτων της με τον πολιτισμό αποδυναμώνει και το τουριστικό της προϊόν και ουσιαστικά περιορίζει τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής μας.

Ανησυχία μας δημιουργεί το γεγονός ότι μόνο η Εφορεία της Πιερίας κλείνε, σε συνδυασμό με τις επιθέσεις που δέχθηκε παλαιότερα η Δ/νση της Εφορείας από παράγοντες της Πιερίας αλλά και τις βλέψεις μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που υπάρχουν για τον Όλυμπο και την ευρύτερη περιοχή, σε μια εποχή που η μνημονιακή συγκυβέρνηση στο όνομα της υποτιθέμενης ανάπτυξης παραβλέπει το περιβάλλον και τις αρχαιότητες.

Καλούμε τον λαό της Πιερίας να αναπτύξει ενωτικούς αγώνες για να μην καταργηθεί η ΚΖ Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, να μην δεχθεί την υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών κατ επιταγή της Τρόικας, να προστατεύσει ως κόρη οφθαλμού τις αρχαιότητες, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τον Όλυμπο από τα κερδοσκοπικά συμφέροντα.

Καλεί τον Δήμο Κατερίνης, τις δημοτικές παρατάξεις και τους άλλους Δήμους της Πιερίας να μπουν επικεφαλής σε αυτόν τον αγώνα.