Για πρώτη φορά, επιστήμονες «συναρμολόγησαν» το διασημότερο ναυάγιο όλων των εποχών και έδωσαν στην δημοσιότητα έναν ολοκληρωμένο χάρτη του βυθού, όπου κείτεται το κουφάρι του κρουαζιερόπλοιου, στα βάθη του... Ατλαντικού ωκεανού.
Χρησιμοποιώντας περισσότερες από 100.000 ψηφιακές φωτογραφίες από υπερσύγχρονα υποβρύχια ρομπότ και σόναρς, οι ερευνητές που ασχολούνται με το ναυάγιο του «αβύθιστου» κρουαζιερόπλοιου, κατάφεραν να συνθέσουν την ολοκληρωμένη εικόνα του πλοίου, όπως κείτεται στον βυθό, σε βάθος 4 χιλιομέτρων.
Μετά από 100 χρόνια, ο Τιτανικός απεικονίζεται ολόκληρος και όχι τμηματικά, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Στις απίστευτες αυτές φωτογραφίες, φαίνεται ολοκάθαρα το ναυάγιο του πλοίου, τα αντικείμενα που βυθίσθηκαν και βρίσκονται διασκορπισμένα γύρω από το κουφάρι του κρουαζιερόπλοιου (βαλίτσες , έπιπλα και τμήματα του πλοίου) αλλά και η πρύμνη που αποκολλήθηκε, όταν το πλοίο άρχισε να βυθίζεται κατακόρυφα.
Το κύτος κατά την βύθιση έσπασε σε 2 κομμάτια, αφού ενώ βυθιζόταν με την πλώρη προς τα κάτω και την πρύμνη προς τα πάνω, κόπηκε στην μέση το πλοίο, λόγω του τεράστιου μεγέθους της πρύμνης. Σύμφωνα με την ολοκληρωμένη εικόνα του ναυαγίου, στην φωτογραφία φαίνεται η πρύμνη του πλοίου να κείτεται αποκομμένη από το βασικό κουφάρι, σε απόσταση περίπου 800 μέτρων.
Στις 23:40 14 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού ταξιδιού του, ο Τιτανικός συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό και βυθίστηκε δύο ώρες και σαράντα λεπτά αργότερα, στις 02:20 στις 15 Απριλίου.
Η βύθισή του παρέσυρε στο θάνατο περίπου 1.500 ανθρώπους με τους υπόλοιπους 700 να βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους και να παρακολουθούν το τραγικό γεγονός. Η τελευταία επιζήσασα από το ναυάγιο, Μιλβίνα Ντιν, απεβίωσε στις 31 Μαϊου του 2009 σε ηλικία 97 ετών.